© Asia Culture Center / Unsplash
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι 10 πιο πράσινες πόλεις στον πλανήτη

Ο Hugsi Index χρησιμοποιεί φωτογραφίες από δορυφόρους για να κάνει την κατάταξη. Δυστυχώς, η Αθήνα δεν βρίσκεται πουθενά στον χάρτη.

Πόσο σημαντικό είναι το πράσινο στη ζωή μας; Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως εκτός από την ατμόσφαιρα, τα δέντρα του αστικού τοπίου κάνουν πολύ καλό και στην ψυχολογία μας. Το να ζεις περιτριγυρισμένος αποκλειστικά και μόνο από τσιμέντο σίγουρα δε βοηθά. Όχι, μόνο τη διάθεσή σου αλλά και τον πλανήτη.

 

 

Παίρνοντας, λοιπόν, ως δεδομένο αυτό το αξίωμα, ποιες είναι εκείνες οι πόλεις που μπορούν να περηφανεύονται ότι ανήκουν στις πιο πράσινες στον κόσμο;

Ο Hugsi Index (Husqvarna Urban Green Space Index) χρησιμοποιεί φωτογραφίες από δορυφόρους για να κάνει την κατάταξη. Γίνεται μέτρηση της έκτασης που καλύπτουν οι πράσινοι χώροι ενώ παράλληλα λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, καθώς και άλλοι παράμετροι. Κάπως έτσι, προκύπτει ένας δείκτης που αποκαλύπτει πόσο πράσινη ή όχι είναι μία πόλη.

Η λίστα με τις πιο πράσινες πόλεις

  1. Σάρλοτ (ΗΠΑ)
  2. Ντούρμπαν (Νότια Αφρική)
  3. Βίλινους (Λιθουανία)
  4. Ντόρτμουντ (Γερμανία)
  5. Κρακοβία (Πολωνία)
  6. Στουτγκάρδη (Γερμανία)
  7. Όστιν (ΗΠΑ)
  8. Βούρζμπουργκ (Γερμανία)
  9. Ζυρίχη (Ελβετία)
  10. Χαϊδελεβέργη (Γερμανία)

Στις πρώτες τρεις θέσεις συναντάμε ονόματα που μάλλον κανείς μας δεν είχε φανταστεί. Το θρυλικό μάλιστα για τα πάρκα του Λονδίνο λάμπει δια της απουσίας του. Αντίθετα, το Σάρλοτ είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των πιο πράσινων πόλεων εκεί έξω.

Όχι, μόνο επειδή συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο γενικό δείκτη αλλά και επειδή τερματίζει πρώτο σχεδόν σε κάθε κατηγορία: περισσότεροι πράσινοι χώροι· πιο υγιής βλάστηση· καλύτερη κατανομή πράσινου· περισσότερο κατά κεφαλήν πράσινο· περισσότερος αστικός χώρος που καλύπτεται από δέντρα. Η μοναδική κατηγορία στην οποία χάνει, και μάλιστα έρχεται απλά δεύτερο με ελάχιστη διαφορά, είναι αυτή του γκαζόν. Στην Τζαϊπούρ της Ινδίας σχεδόν τα πάντα είναι καλυμμένα με γρασίδι.

Ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η πολύ συχνή παρουσία της Κεντρικής Ευρώπης -και ιδιαίτερα της Γερμανίας- στη λίστα. Όσο για τη Νότια Ευρώπη; Τόσο το κλίμα όσο και η μάλλον γενικότερη αδιαφορία των κυβερνήσεων απέναντι στο περιβάλλον, δε δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις του ευρωπαϊκού Νότου να διαγωνιστούν με αξιώσεις στον Husqi Index, στερώντας παράλληλα από τους κατοίκους τους μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναδάσωση, το νέο trend

Φυσικά, δεν αρκούν μόνο το γκαζόν και τα δέντρα για να σώσουν τον πλανήτη μας. Εκτός, από το αστικό τοπίο, πολύ σημαντικό είναι να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει στις μεγάλες δασικές εκτάσεις της Γης – τόσο για τις τροπικές όσο και για τις εύκρατες περιοχές.

Το συγκεκριμένο γράφημα που καταγράφει τις αναδασώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέχρι το 2015 είναι πολύ χαρακτηριστικό. Βλέπουμε ότι ο Αμαζόνιος όχι απλά δεν αναδασώνεται αλλά καταστρέφεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μάλιστα, τα πράγματα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ακόμα χειρότερα: Ο πνεύμονας του κόσμου μας απειλείται από τις αναίσχυντες αποφάσεις του Jair Bolsonaro. O ακροδεξιός Πρωθυπουργός της Βραζιλίας δείχνει να έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μετατρέψει το τροπικό δάσος σε έναν απέραντο χερσότοπο.

Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και σχεδόν στο σύνολο της νοτιανατολικής Ασίας και ιδιαίτερα στην Ινδονησία. Η είδηση άλλωστε, πριν δύο χρόνια, πως η συγκεκριμένη χώρα σχεδιάζει μία νέα πρωτεύουσα στον κέντρο της ζούγκλας είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Τα μόνα ενθαρρυντικά νέα έρχονται από μία απρόσμενη κατεύθυνση: την Κίνα.

Ο κολοσσός της Άπω Ανατολής εδώ και  κάποια χρόνια εκπονεί ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει χιλιάδες αναδασώσεις καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα της δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε πολλά επίπεδα απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Ας μείνουμε στις ευχάριστες ειδήσεις λοιπόν, ότι τουλάχιστον η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη έχει αλλάξει ραγδαία την στρατηγική της – όχι απαραίτητα επειδή αγαπά το περιβάλλον, αλλά επειδή τουλάχιστον το θεωρεί απαραίτητο για την επιβίωσή της. Άλλωστε δεν περιμέναμε κάποια καλύτερη θέση για την Αθήνα από την 120η που καταλαμβάνει στον Husqi Index.