AP Photo Andrew Harnik
DONALD TRUMP

Οι 5 πιο σοκαριστικοί ισχυρισμοί πρώην στενού συνεργάτη του Trump

Ο George Bolton -άλλοτε στενός συνεργάτης του Trump- έγραψε ένα βιβλίο γεμάτο αποκαλύψεις για τη θητεία του γύρω από τον πιο αλλόκοτο Πρόεδρο της ιστορίας.

Ο Bolton υπηρέτησε στην κυβέρνηση του Trump ως ο Σύμβουλος για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας και σίγουρα ήταν στο δωμάτιο όταν συνέβησαν πολλά από όσα περιγράφει στο βιβλίο του με τίτλο ‘The Room Where It Happened’. Δεν είναι και ότι μπορείς να υποστηρίξεις κάποιον από τους δύο. Επρόκειτο για τους δύο εκπροσώπους των δύο τάσεων των Αμερικανών συντηρητικών. Ο Τrump είχε τη λογική της απομόνωσης και της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων κρατών. Ο Bolton ήταν το κλασικό γεράκι που μπορεί να απαντούσε με βομβαρδισμό επειδή, κάποιος ηγέτης δεν του είπε καλημέρα. Ακριβώς γι’αυτή τη αντιπαράθεση δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι τελικά έγκυρα όσα αφηγείται. Εδώ μαζεύουμε μόνο μερικά από αυτά, πάντα με το σκεπτικό ότι το τέλος αυτής της σχέσης δεν ήταν και πολύ φιλικό.

 

Μαθαίνοντας για τα πυρηνικά

Σύμφωνα με τον Bolton, o Τrump ήταν έκπληκτος, όταν έμαθε ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει πυρηνικό οπλοστάσιο. Αυτό συνέβη τον Μάιο του 2018, όταν συναντήθηκε με την Theresa May, τότε Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα, όταν πήρε την πληροφορία έμοιαζε έκπληκτος “Α, έχετε και εσείς πυρηνικά όπλα;”. Παρεμπιπτόντως η Μεγάλη Βρετανία είναι η 3η χώρα στον κόσμο που απέκτησε πυρηνικό οπλοστάσιο το μακρινό 1952. Μόνο οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν προηγηθεί.

Όχι καλά και στη γεωγραφία

Ο Bolton γράφει ότι ο Trump κάποτε ρώτησε τον John Kelly αν η Φινλανδία ανήκε στη Ρωσία. Ίσως ακόμα πιο ενδεικτικό είναι ότι σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Trump έδειξε να θεωρεί ότι η Βενεζουέλα ήταν στην πραγματικότητα μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal.

To προβληματικό Σύνταγμα

Ο Bolton υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι ο Trump είπε κάποτε στον ηγέτη της Κίνας Xi ότι οι Αμερικανοί ήθελαν ο ίδιος να καταργήσει τη διάταξη που απαγορεύει τρίτη θητεία στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου αυτός να διεκδίκησει να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ και για τρίτη φορά. Trump for life!

Ήθελε να φύγει από το ΝΑΤΟ

Τι συμβαίνει ότι ο Trump πριν από μια πολύ σημαντική συνάντηση σε ρωτάει ενθουσιασμένος “Θες να κάνουμε κάτι ιστορικό;” Ανησυχείς. Ακόμα και αν είσαι ο Bolton. Εν προκειμένω, αυτό το πολύ ιστορικό που ήθελε να κάνει ο Trump ήταν να σταματήσει να υποστηρίζει τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν δίνουν χρήματα. Στο τέλος αυτού, ο ίδιος θα ανακοίνωνε θεωρητικά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το NATO, πράγμα το οποίο εμπόδισε ο Bolton. Toυλάχιστον σύμφωνα με τις μαρτυρίες του.

Η βοήθεια της Κίνας

Μπορεί να μοιάζει ότι έχει ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα εναντίον της Κίνας αλλά τα πράγματα ίσως και να είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τον Bolton, ο Trump είχε συζητήσει τις πιθανότητες της επανεκλογής του με τον Πρόεδρο Xi Jinping κατά τη διάρκεια μιας διμερούς συνάντησης στην Ιαπωνία. Πιο συγγκεκριμένα γύρισε την κουβέντα στην οικονομική ευμάρεια της Κίνας και στη δυνατότητά της να βοηθήσει στη νίκη του Trump στις επερχομένες εκλογές. Και αυτό είναι ίσως το πιο βαρύ από τη στιγμή που μιλάμε για τις ΗΠΑ και έχει προηγηθεί ό,τι έχει προηγηθεί για την επιρροή του Κρεμλίνου στις εκλογές του 2016.

Τελικά

Eίναι αξιόπιστη πηγή ο Bolton. Σαφώς και όχι. Και ειδικά με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί μια αρκετά έντονη κόντρα του με τον Trump. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιου τύπου βιβλία συνήθως γράφονται ως τρόπος εκδίκησης και πάντα με τον γράφοντα να βγαίνει λάδι. Και όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο με το παρελθόν του Bolton. Από την άλλη 3,5 χρόνια Προεδρίας Trump και έχει κερδίσει να μοιάζει πιστευτό και το πιο απίστευτο πράγμα που ακούγεται γι’αυτόν.