shutterstock
ΕΡΕΥΝΑ

Οι άντρες που δηλώνουν φεμινιστές είναι καλύτεροι στο κρεβάτι

Όταν ο αγώνας για την ισότητα των δύο φύλων περνά από τη δημόσια στην πιο ιδιωτική πτυχή της ιδιωτικής σφαίρας, τότε η σεξουαλική σου ζωή αλλάζει· προς το καλύτερο.

«Θέλω οι γιοί μου να γίνουν φεμινιστές, που θα υπερασπίζονται το σωστό και που θα μπορούν να κοιτούν τους εαυτούς τους στα μάτια με περηφάνια. Να έχουν τη δύναμη και την ευθύνη να αλλάξουν την κουλτούρα του σεξισμού. Ο φεμινισμός δεν είναι μόνο να πιστεύεις ότι άντρες και γυναίκες είναι ίσοι. Είναι η γνώση ότι όταν είμαστε όλοι ίσοι, τότε είμαστε όλοι μας πιο ελεύθεροι». 

Επαναφέροντας στη μνήμη του τη συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau -το 2015, δήλωσε ότι είναι φεμινιστής και έριξε το Twitter- και ορμώμενος από το κίνημα του metοο που γιγαντώνεται παγκοσμίως μαζί με την απαίτηση για ισότητα των δύο φύλων σε κάθε πτυχή της ζωής, ο συντάκτης της ιστοσελίδας The Conversation, Stephen Khan απευθύνθηκε στην κοινωνιολόγο Tina Fetner, προκειμένου να διεξάγουν μία έρευνα για τους άντρες, τον φεμινισμό και το σεξ.

«Βασικός στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε πώς η σεξουαλική ζωή των αντρών που δηλώνουν φεμινιστές διαφοροποιείται από εκείνη των υπολοίπων», διευκρινίζει ο ίδιος σε άρθρο του και συνεχίζει: «Να διαπιστώσουμε δηλαδή αν πράγματι οι προοδευτικές τους αντιλήψεις αντικατοπτρίζονται και στη συμπεριφορά τους, όχι στα λόγια σε μία συζήτηση, αλλά στην πράξη, στην καθημερινότητα και δη στο σεξ. Εκεί που κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από τον πραγματικό του εαυτό».

Η έρευνα: άντρες και φεμινισμός

Αναζητώντας λοιπόν απαντήσεις, οι Khan και Fetner αποτάθηκαν σε μία παλαιότερη, μεγάλη έρευνα της δεύτερης με τίτλο The Sex in Canada survey. Αναλύοντας ένα υπόδειγμα του στατιστικού δείγματος που αφορούσε τους ετεροφυλόφιλους άντρες, ανακάλυψαν ότι μόνο το 22% των συμμετεχόντων είχε δηλώσει φεμινιστής. Οι περισσότεροι, ένα ποσοστό του 60% περίπου, δήλωσαν ότι δεν αυτοχαρακτηρίζονται φεμινιστές, ενώ το 18% ότι δε γνωρίζω, δεν απαντώ.

Φεμινισμός = περισσότερο σεξ

Αφού επικεντρώθηκαν στη σεξουαλική ζωή και τη συμπεριφορά στο κρεβάτι του συγκεκριμένου δείγματος, κατέληξαν στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα: 

  • Οι άντρες φεμινιστές έκαναν περισσότερο σεξ από τους μη φεμινιστές. 
  • Έκαναν επίσης πιο συχνά στοματικό έρωτα στη σύντροφό τους και εκείνες με τη σειρά τους τούς το ανταπέδιδαν κάθε φορά.
  • Έδιναν μεγαλύτερη σημασία στα προκαταρκτικά, αλλά και στα φιλιά και τα χάδια. Άγγιζαν για παράδειγμα πιο συχνά το στήθος της παρτενέρ τους και τη φιλούσαν πιο συχνά στον λαιμό.
  • Τέλος, προσπαθούσαν αρκετά περισσότερο για να τη φέρουν σε οργασμό, με την πλειοψηφία να περιμένει να κορυφωθεί πρώτα εκείνη για να ολοκληρώσει. Με απλά λόγια, οι άντρες του δείγματος που δήλωσαν φεμινιστές έτειναν να βοηθούν στην πράξη να ξεπεραστεί η σεξουαλική ανισότητα γεφυρώνοντας το χάσμα των δύο φύλων στο θέμα του οργασμού.

Η σημασία της ισότητας των φύλων στην πιο ιδιωτική πτυχή της ιδιωτικής σφαίρας

Εν κατακλείδι, ο Khan σημειώνει: «Πολύ συχνά παρατηρούμε γύρω μας άντρες να λένε κάτι και να κάνουν κάτι άλλο. Ίσως, να το έχουμε διαπιστώσει αυτό και στο φιλικό, ακόμα και στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Τείνουμε να εστιάζουμε κυρίως στις δημόσιες συμπεριφορές, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Αν λάβουμε υπόψη μας τα ευρήματα της μελέτης, τότε το κατά πόσο κάποιος είναι ή όχι φεμινιστής φαίνεται από το πώς συμπεριφέρεται στην πιο ιδιωτική από τις ιδιωτικές του στιγμές. Στο κατά πόσο συνυπολογίζει το δικαίωμα της γυναίκας στη σεξουαλική απόλαυση και ολοκλήρωση».