© SOOC
BUZZ

Οι αρνητές της αφρικανικής σκόνης ήταν αυτό που έλειπε από την καθημερινότητά μας

Μετά το πρωτοφανές πορτοκαλί χρώμα στον ουρανό, οι «σκεπτόμενοι» και «αφυπνισμένοι» πολίτες βρέθηκαν ξανά στις επάλξεις. Μια έρευνα από εργαστήριο στη Βοσνία και βίντεο στο YouTube είναι τα αποδεικτικά στοιχεία ότι μας ψεκάζουν.

Είναι απίστευτο πως συνεχώς αποδεικνύεται ότι πράγματι ζουν ανάμεσά μας – όχι οι εξωγήινοι, οι ερπετόμορφοι ή άνθρωποι ελεγχόμενοι από παράσιτα που έχουν εισχωρήσει στου εγκέφαλό τους (όπως λέει η θεωρία wormpill), αλλά όσοι πιστεύουν με σιγουριά τέτοιες και ανάλογες θεωρίες. Και το εντυπωσιακό είναι ότι έχουν την τάση να αποκαλύπτονται τις πιο ακατάλληλες ή έστω απρόσμενες στιγμές, όπως π.χ. όταν επιστρέφεις κουρασμένος από το αεροδρόμιο και μπαίνεις στο ταξί για να πας σερί γραφείο (πραγματική ιστορία) είτε ενώ σκρολάρεις στα social media μέσα στον ορυμαγδό των εικόνων από τη χθεσινή «αποκάλυψη» του πορτοκαλί ορίζοντα στην πρωτεύουσα και όχι μόνο.

Όπως καταλαβαίνετε, κάποιοι δεν πείθονται από την εξήγηση της αφρικανικής σκόνης για την αποπνικτική ατμόσφαιρα των ημερών. Ότι δηλαδή μάζες της σαχάριας σκόνης μεταφέρονται με τη φορά των ανέμων προς τη Μεσόγειο. «Είναι φοβερό ότι άνθρωποι ζουν 50, 60, 70 χρόνια στην Αθήνα και δεν έχουν δει ποτέ τους τέτοιο ουρανό, να πείθονται ότι αυτό που βλέπουν συμβαίνει επειδή φύσηξε», έγραφε σε ανάρτησή του ο τραγουδιστής Γρηγόρης Πετράκος, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε εκφράσει έντονα αντιεμβολιαστικό λόγο. «Να μου πεις εδώ πίστεψαν πως μια νυχτερίδα δάγκωσε έναν Κινέζο κι έπρεπε να κλειστούμε στα καταφύγια τρία χρόνια για έναν θανατηφόρο ιό», συμπλήρωνε στη συνέχεια.

Μερικά scroll παρακάτω, σειρά είχε η ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά: «Μας σκοτώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά την κλιμάκωση του φαινομένου το απόγευμα της Τρίτης, «και ενώ εσύ ονειρεύεσαι, παλεύεις και αγωνίζεσαι να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, κάποιοι προσπαθούν κάθε μέρα να σε σκοτώσουν με χημικά», για να καταλήξει πως «δεν είναι αφρικανική σκόνη», αλλά «τα βαρέα μέταλλα που μας ψεκάζουν». Με άλλα λόγια, η θεωρία είναι ότι πίσω απ’ τα αιωρούμενα σωματίδια του πορτοκαλί ουρανού κρύβονται τα περίφημα chemtrails – οι αεροψεκασμοί δηλαδή που υποτίθεται ότι αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα όταν σχηματίζουν λευκές γραμμές στον ουρανό, προκειμένου να ελέγχουν τον πληθυσμό.

Σκεπτικισμό που κλείνει το μάτι στην παραπάνω θεωρία συνωμοσίας εξέφρασε διαδικτυακά και η πρώην βουλεύτρια των ΑΝ.ΕΛ, Ραχήλ Μακρή. Ανήρτησε χαρακτηριστικά: «Σκόνη που έρχεται από χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς να συνοδεύεται από ξηρό, ζεστό αέρα 140km με υγρασία όπως γίνεται στην Αίγυπτο. Πλήρης άπνοια, πολύ κρύο και ένα πορτοκαλί χρώμα που φτάνει μέχρι τον ουρανό. Δεν έχει μείνει και κανένας επιστήμονας σοβαρός, αντισυστημικός να μας το εξηγήσει. Όπως και κανένας ειδικός να μας εξηγήσει.».

Βέβαια, με λίγο παραπάνω ψαχούλεμα στο ίντερνετ βρίσκεις αυτές τις «αντισυστημικές» πηγές με επίφαση επιστημονικότητας που αναζητά στην παραπάνω ανάρτηση η Ελληνίδα πολιτικός.

Ψευδοεπιστήμονες για την «πλεκτάνη» της αφρικανικής σκόνης

Σε μια προηγούμενη αλλά πρόσφατη εμφάνιση του φαινομένου στην ατμόσφαιρα της χώρας, η καθαιρεμένη σήμερα γιατρός για τη σφοδρή κριτική ενάντια στα mRNA εμβόλια («το εμβόλιο βάζει μέσα μας τσιπάκι») Εύη Κιαγιά τοποθετήθηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη για το ζήτημα, εκφράζοντας αμφιβολίες για την επίσημη εξήγηση: «Αφρικανική σκόνη – όταν έρχεται από την Αφρική, υπερπηδάει την Κρήτη και παρουσιάζεται στην Αθήνα, πρέπει τουλάχιστον να σε υποψιάζει να το ψάξεις», είχε δηλώσει.

«Δεν είναι αφρικανική σκόνη, είναι μείγμα βαρέων μετάλλων», είπε στη συνέχεια, στηρίζοντας την άποψη αυτή σε βίντεο στο YTB που δείχνουν τη σκόνη να έλκεται από μαγνητάκια (ως απόδειξη για την περιεκτικότητά τους σε βαρέα μέταλλα των chemtrails), όπως και μια έρευνα από εργαστήριο της Βοσνίας.

Η Εύη Κιαγιά ανήκει στις φωνές που επικαλούνται σθεναρά τον Robert Malone, ένα άτομο που καταδικάζει τα εμβόλια και ισχυρίζεται πως είναι εφευρέτης της τεχνολογίας mRNA, κάτι το οποίο δεν ισχύει, όπως εξηγούσε πρόσφατα στο OneMan ο Αλέξιος Σταματιάδης-Μπρεγιέ, μεταδιδακτορικός ερευνητής που έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη διάδοση των θεωριών συνωμοσίας την περίοδο της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκαν άνθρωποι οι οποίοι η σύγχρονη δυτική επιστήμη, στο όνομα μιας εναλλακτικής ιατρικής ή μιας άλλης πιο «σωστής» απ’ την κυρίαρχη μεθοδολογίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα στοιχεία που φαίνονταν επιστημονικά αλλά ήταν παραποιημένα. Ή ερμηνεύονται με λάθος τρόπο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα φαίνεται να είναι και η έρευνα που αναφέραμε παραπάνω και επικαλούνται κατά βάση όσοι υποστηρίζουν τα chemtrails ως εξήγηση για την αφρικανική σκόνη. Η επίμαχη έρευνα είχε διαδοθεί το 2022 από τον Mirnes Ajanović, δικηγόρο και πολιτικό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο οποίος είχε αναθέσει σε πιστοποιημένο εργαστήριο στην Τούζλα της Βοσνίας να αναλύσει την καφέ αμμώδη σκόνη που βρίσκουν οι οδηγοί στα αυτοκίνητά τους. Τα αποτελέσματα διαδόθηκαν στη συνέχεια από βίντεο Σλοβένου YouTuber, με τη μορφή της συγκλονιστικής αποκάλυψης.

Όπως αναφέρεται στη μεταφρασμένη εκδοχή των κειμένων που αναπαράχθηκαν και σε ελληνικές σελίδες (άμεσα συνδεδεμένες ή φιλικά προσκείμενες στον συνωμοσιολογικό λόγο), στα δείγματα της αφρικανικής σκόνης βρέθηκε ότι «το αλουμίνιο υπερβαίνει τον όγκο αναφοράς της άμμου της ερήμου 728 φορές στον πίνακα, το αρσενικό υπερβαίνει το όριο 44 φορές και το βάριο υπερβαίνει το όριο 660 φορές, ο σίδηρος ξεπέρασε το όριο 23 φορές, ο μόλυβδος 8 φορές, ο ψευδάργυρος 64 φορές», ενώ το νικέλιο «ξεπέρασε τον όγκο αναφοράς του νικελίου της άμμου της ερήμου κατά 2.500 φορές το κανονικό όριο για το νικέλιο στην άμμο της ερήμου».

Ποιος ο ρόλος των μετάλλων που βρέθηκαν σε ανεξήγητα (θεωρητικά) υπερβολική συγκέντρωση; Η ανεξέλεγκτη διάδοση των ιών στον πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και ο κορονοϊός. «Τα Chemtrails αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτίνες UV πίσω στο διάστημα και [έτσι] οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ των ανθρώπων ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών».

Η πραγματική εξήγηση για τα βαρέα μέταλλα

«Η σκόνη της Σαχάρας που φυσάει ο άνεμος περιέχει ένα μείγμα σωματιδίων που ανυψώνονται από την επιφάνεια του εδάφους της [Βόρειας] Αφρικής και επιπλέον αναμειγνύονται με την ανθρωπογενή ατμοσφαιρική ρύπανση όπως η σκόνη φυσάει βορειοδυτικά προς την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε πρόσφατα η καθηγήτρια Barbara Maher, διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικού Μαγνητισμού και Παλαιομαγνητισμού του Πανεπιστημίου του Lancaster», στο Reuters.

Οι παράμετροι της σκόνης λοιπόν μεταβάλλονται κατά τη μεταφορά της στα ανώτερα (μολυσμένα) στρώματα της ατμόσφαιρας.