ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISS
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Αθήνα σε απόλυτη σέπια από την αφρικανική σκόνη

Σαν να σταμάτησε ο χρόνος, όταν βρεθήκαμε μπροστά στο τρομακτικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό πορτοκαλί τοπίο της πρωτεύουσας που θύμιζε περισσότερο από ποτέ σκηνικό ταινίας.

Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 07:00 το απόγευμα, όταν μαζί με τη δύση του ηλίου αποκαλύφθηκε ένα πρωτοφανές πορτοκαλί φίλτρο πάνω στο αστικό τοπίο, που θα ζήλευαν οι προγραμματιστές του Instagram. Τα κτίρια, οι δρόμοι, τα μαγαζιά, ο κόσμος που περπατούσε έξω, τα πάντα γύρω είχαν αποκτήσει ξαφνικά μια αφύσικα θερμή απόχρωση, όπως οι ηλιακές ακτίνες περνούσαν μέσα απ’ τα στρώματα σκόνης της ατμόσφαιρας και έλουζαν την πόλη.

Για λίγο, ήταν σαν να σταμάτησε ο χρόνος, με τους περαστικούς να στέκονται αποσβολωμένοι μπροστά στο απρόσμενο οπτικό φαινόμενο που θύμιζε πιο πολύ από ποτέ ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Dune και το Mad Max. Αυτόματα, τα κινητά στράφηκαν προς τον ουρανό για μια καλή λήψη.

Παρά την αποπνικτική αίσθηση στην ατμόσφαιρα και την ανησυχία πως τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια οδηγούνται εκείνη την ώρα στο εσωτερικό του αναπνευστικού μας συστήματος, ήταν αδύνατο να αντισταθείς στην σπάνια εικόνα. Μέσα στο πορτοκαλί τοπίο της Red Minerva, όπως ονομάστηκε το τρέχον φαινόμενο από τους μετεωρολόγους, μπορούσες εύκολα να φανταστείς περιφερόμενες καμήλες, σεΐχηδες και ψεύτικες οάσεις νερού, σαν εκείνες που νόμιζε πως έβλεπε η Ρένα Βλαχοπούλου μέσα στην έρημο στη γνωστή ταινία της Φίνος Φιλμς, Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι. Γρήγορα, τα social media γέμισαν από το πορτοκαλί τοπίο της Αττικής και τα ανάλογα καυστικά σχόλια.

Είναι το πέμπτο κατά σειρά επεισόδιο αφρικανικής σκόνης που σημειώνεται την τρέχουσα άνοιξη στη χώρα, αλλά πρώτη φορά σημειώθηκαν τόσο υψηλές και επικίνδυνες για τον οργανισμό τιμές συγκέντρωσης. Όπως πολλές φορές επισημαίνεται από τους ειδικούς, στο νέφος που παρατηρήσαμε να απλώνεται πάνω από τον αττικό ορίζοντα δεν περιλαμβάνεται μονάχα σκόνη από την έρημο Σαχάρα αλλά και βακτήρια, μύκητες και βαρέα μέταλλα.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο μόλυβδος αλλά και το αρσενικό, δύο στοιχεία τα οποία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο επικίνδυνες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

© SOOC
© SOOC
© SOOC
© AP

Με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας (24/4), το τοπίο δεν μοιάζει όσο εφιαλτικό ήταν στο δειλινό της Τρίτης, εντούτοις τα φαινόμενα απατούν. Πράγματι, η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι πως δεν θα επαναληφθούν οι χθεσινές απόκοσμες εικόνες του πορτοκαλί ουρανού, καθώς δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι αναμένεται να επικρατήσουν μεταφέρονταν την υψηλή συγκέντρωση σκόνης προς το Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό και να καθαρίσει ουσιαστικά η ατμόσφαιρα, θα περάσουν ένα-δύο εικοσιτετράωρα που η σκόνη θα φαίνεται λιγότερη αλλά η συγκέντρωση των σωματιδίων θα είναι σημαντικά περισσότερη.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ενώ κατά τη χθεσινή οπτική κορύφωση του φαινομένου καταγράφηκαν συγκεντρώσεις της τάξης των 100-120 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, τη σημερινή ημέρα οι μετρήσεις σημείωσαν πολλαπλάσια νούμερα, και πιο συγκεκριμένα 700-800 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Γιατί αυτό; Διότι η σκόνη έχει κατέβει χαμηλά στην ατμόσφαιρα και από τη μία δεν γίνεται τόσο αισθητή στον ορίζοντα, ενώ από την άλλη επηρεάζει πολύ περισσότερο τον αέρα που αναπνέουμε.

 

© SOOC
© EUROKINISSSI
© EUROKINISSSI
© EUROKINISSSI
© SOOC
© SOOC

Για να μην αντιμετωπίσουμε ενόχληση ή πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα με την ανάπτυξη φλεγμονών συνίσταται η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου KN95, καλή ενυδάτωση και όσο το δυνατόν αποφυγή της έκθεσης στον επιβαρυμένο αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος, έως ότου καθαρίσει. Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι προβλέψεις δείχνουν βροχές.

© EUROKINISSSI
© AP