© Martin Adams / Unsplash
ΕΡΕΥΝΑ

Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες από όλους τους Ευρωπαίους

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τη χρονιά που μας πέρασε.

H Eurostat δημοσίευσε το βράδυ της Πέμπτης μία από τις πιο δημοφιλείς λίστες της, εκείνη της εργασίας, της παραγωγικότητας και των πραγματικών ωρών. Οι Έλληνες έχοντας αποτάξει εδώ και χρόνια τον μανδύα της «αεργίας» για τον οποίον κατηγορούνταν από τους βορειοευρωπαίους κατά τη διάρκεια της κρίσης, πλέον βρίσκονται μόνοι πρώτοι στις πραγματικές εβδομαδιαίες ώρες εργασίας.

«Πρωταθλητές» Ευρώπης οι Έλληνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι Έλληνες εργαζόμενοι λοιπόν αναδεικνύονται «πρωταθλητές» Ευρώπης με τις εβδομαδιαίες ώρες δουλειάς να φτάνουν στον μέσο όρο των 39,8 ωρών. Βέβαια, εξαιτίας της χαμηλής ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην εργασιακή καθημερινότητα η παραγωγικότητα μας είναι περίπου 1/3 χαµηλότερη από τον µέσο όρο των κρατών-µελών του ΟΟΣΑ.

Ας δούμε όμως μερικά επί μέρους στοιχεία της έρευνας. Το 2023 ο μέσος όρος των πραγματικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας στην Ευρώπη για τα άτομα 20-64 ετών, ήταν 36,1 ώρες. Μια πιο προσεκτική ματιά στις χώρες της ΕΕ φανερώνει όμως σημαντικές διαφορές. Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (39,8 ώρες), τη Ρουμανία (39,5), την Πολωνία (39,3) και τη Βουλγαρία (39,0), ενώ οι χώρες του βορρά δουλεύουν σημαντικά λιγότερο.

Οι Ολλανδοί για παράδειγμα εργάζονται 32,2 ώρες ανά εβδομάδα και τους ακολουθούν οι Αυστριακοί (33,6) και οι Γερμανοί εργαζόμενοι (34). Η μέτρηση αφορά αποκλειστικά τον χρόνο που ξοδεύουν οι εργαζόμενοι στη βασική θέση εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι σε χώρες που υποστηρίζεται το μοντέλο των δύο εργασιών, όπως η χώρα μας, ο πραγματικός μέσος όρος θα ανέβαινε ακόμα περισσότερο.

Η χαμηλή παραγωγικότητα των Ελλήνων έχει να κάνει όπως είπαμε με τη χαμηλή τεχνολογική ενσωμάτωση. Αυτό φυσικά, φέρνει αλυσιδωτά και χαμηλότερους μισθούς. Μισθούς μικρότερους ακόμα και πριν από τις αρχές της οικονομικής κρίσης. Το αντιπαραγωγικό αυτό μοντέλο φαίνεται ότι ακόμη και μια 15ετία μετά την αρχή της οικονομικής κρίσης, κρατά ακόμα καλά στην Ελλάδα.

Οι επιμέρους κλάδοι εργασίας

Oι επιμέρους κλάδοι που καταγράφουν τις περισσότερες ώρες εργασίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2023, είναι η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,5 ώρες εργασίας), τα ορυχεία και λατομεία (39,1) και οι κατασκευές (38,9), ενώ οι λιγότερες ώρες εργασίας καταγράφονται στις δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών, δηλαδή επαγγέλματα όπως καθαριότητα, μαγειρική, κηπουρική (26,7 ώρες), την εκπαίδευση (31,9) και τις τέχνες, την ψυχαγωγία και την αναψυχή (33,0).