Alexandros Michailidis / SOOC
ORIGINALS

Ποιος λαός έχει τα περισσότερα κοινά με τους Έλληνες

Είμαστε ο καλύτερος λαός και όλοι θέλουν να μας μοιάσουν. Είμαστε εμείς κι άλλος κανείς. Ή μήπως υπάρχουν κι άλλοι;

Σαν την Ελλάδα μας δεν έχει. Σαν τους Έλληνες επίσης δεν έχει. Σαν την κουζίνα μας άλλη καμιά και σαν τα γλέντια μας, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα διότι οι συγκρίσεις είναι άδικες. Άδικη είναι και η ζωή που δεν έκανε τους άλλους σαν και εμάς: Δυο μέτρα παλικάρια, με κοιλιακούς από τσιμεντόλιθους και τετρακέφαλους από φιάλες υγραερίου. Τι να πούμε για την ομορφιά μας; Μήπως μας σμίλεψε ο Φειδίας;

Καλά, ας μη μιλήσουμε για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κρανίου μας, το πόσο δραστήριες είναι οι βρεγματικές περιοχές του εγκεφάλου μας. Δείτε τους, δείτε τους… Είναι για λύπηση. Οι τουρίστες στην Acropolis σωριάζονται στα τσιμέντα της Μενδώνη και αναρωτιούνται πώς γίνεται να είμαστε τόσο έξυπνοι.

Έλληνες, ακούστε το καλά: Είμαστε ο μοχλός που μετακινεί τον υπόλοιπο κόσμο, τα χέρια που σπρώχνουν το αυτοκίνητο μόλις αδειάσει το ντεπόζιτο, η μήτρα που φέρνει στη ζωή οτιδήποτε λαμπρό, η χαρωπή μελωδία που διαλύει τη σιωπή του πένθους και το αποσμητικό στη μασχάλη του κυρίου που -κάντε λίγο πιο κει σας παρακαλώ, έλεος- νομίζει ότι του ανήκει το 550.

Είμαστε χωρίς καμία αμφιβολία one of a kind, φτάνει να σκεφτείτε πόσο αριστοτεχνικά αφήνουμε την ψήφο μας στην εσοχή της κάλπης, πόσο γρήγορα μαθαίνουμε από τα λάθη μας, πόσο όμορφα σπρώχνουμε τα κακώς κείμενα κάτω από το χαλί. Στον καλό μας τον καιρό οφείλεται.

 

Στερέψαμε από λόγια, δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε. Εντάξει, έχουμε λίγα ακόμα. Είμαστε ο καλύτερος λαός και όλοι θέλουν να μας μοιάσουν. Όλοι ονειρεύονται να σηκώσουν Euro, Eurovision και να διοργανώσουν του Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια χρονιά. Είμαστε εμείς κι άλλος κανείς.

 

Όλα αυτά μέχρι να μπει κάποιος στο thread του Reddit  και να δει τις απαντήσεις στην ερώτηση «Ποιοι λαοί θεωρείτε πως έχουν τα περισσότερα κοινά με τους Έλληνες». Ίσως, τελικά, η μοναδικότητά μας περνάει βαθιά κρίση.

Οι καλύτερες απαντήσεις στην ερώτηση «Ποιοι λαοί έχουν τα περισσότερα κοινά με τους Έλληνες»

-Η νότια Ιταλία είναι ένα πράμα, δηλαδή άμα δεν ήξερες ότι ήσουν νότια Ιταλία θα νόμιζες πως είσαι στα βουνά της Πελοποννήσου. Ίδιοι άνθρωποι, ίδιες νοοτροπίες καλές και κακές σε επίπεδο αφάνταστο. Από το πως σκέφτονται για την οικογένεια τους, από το πως σκέφτονται για τα χρήματα, για τη ζωή τους και το μέλλον τους. Ελάχιστα τα ελληνικά στερεότυπα που δεν θα βρεις εκεί.

-Οι Ιρλανδοί. Μικρή χώρα, περιτριγυρισμένη από θάλασσα. ΔΝΤ. Nuff said. Μετανάστες στην Αμερική και όχι μόνο. Θρήσκοι, θρησκόληπτοι και δεισιδαίμονες. Εμμονή με έθιμα, παραδόσεις και μύθους. Αγροτιά. Παντού χωράφια και πρόβατα. Περήφανοι για τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά τους. Πότες και γλεντζέδες. Όπου γλέντι και χορός πρώτοι. Επίσης νταήδες άνευ λόγου, έτοιμοι για καβγά και μπινελίκι. Χάλια οδηγοί. Τo μεγαλύτερο λογοτεχνικό έργο τους έχει σχέση με τον Οδυσσέα.

-Βαλκάνια, Τουρκία, μερικές αραβικές χώρες, Νότια Ιταλία και Νότια Ισπανία.

-Έχοντας ζήσει Ρώμη, μπορώ να πω πως ένιωθα σαν να ήμουν Ελλάδα. Το πρωί στη γειτονιά οι μπαρμπάδες έπιαναν συζήτηση 105 ντεσιμπέλ. Οι λαϊκές, ο τρόπος ζωής, οι ρυθμοί, ο τρόπος επικοινωνίας, ο τρόπος διασκέδασης, σε συνδυασμό με το όμοιο κλίμα, βλάστηση, βουνά κλπ, είναι σαν να μην έφυγες ποτέ από την Ελλάδα.

-Ισπανοί και Ιταλοί. Ειδικά του νότου. Οι Σικελοί ίδιοι. Ούνα φάτσα ούνα ράτσα.

-Αίγυπτος.Το ίδιο φαντασμένοι αιώνια με την «ανωτερότητα» τους ως φυλή, δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν για τίποτε το 2024ΜΧ επειδή το 2000ΠΧ ήταν οι καλύτεροι.

-Σε νοοτροπία/τσεσίτια/χούγια/καθημερινότητα/ταπεραμέντο/χιούμορ/κουλτούρα/φαγητό/ποτό κτλ το ποιο κοντινό σε εμάς σε όλα – και εννοώ κυριολεκτικά στα πάντα – είναι οι Τούρκοι και ακόμη ποιο συγκεκριμένα οι Τούρκοι της γενικής παραθαλάσσιας Τουρκίας. Οι δε μη θρησκευτικά φανατισμένοι έχουν μηδέν διαφορές πέραν της γλώσσας.

-Σαν δεύτερο πιο κοντινό είναι τα κράτη των Βαλκανίων, μηδενός εξαιρουμένου. Αν και μέσα σε αυτά οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί έρχονται ποιο κοντά σε εμάς από όλους και παρόμοια με τους Τούρκους έχουμε πραγματικά πολλά κοινά.

-Τουρκία, Αλβανία, Σερβία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία.