FITNESS

Οι μικρές αλλαγές που θα σε κάνουν να δεις μεγάλη διαφορά στο σώμα σου

Πώς θα βελτιώσεις σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στην καθημερινότητά σου.

Το τρίμηνο του καλοκαιριού είναι κατ’ εξοχήν περίοδος όπου ο Έλληνας σκέφτεται το σώμα του. Είναι το διάστημα στο οποίο ξεκινάνε μεγαλεπήβολες προσπάθειες οι οποίες όμως κατά ένα μεγάλο ποσοστό ποτέ δεν ολοκληρώνονται. Οι εγγραφές στο γυμναστήριο αυξάνονται, αλλά μετά από ένα μήνα οι αίθουσες αδειάζουν. Οι διαιτολόγοι δεν προλαβαίνουν να δέχονται πελάτες αλλά μετά από λίγες ημέρες το διαιτολόγιο χάνεται κάπου ανάμεσα στα χαρτιά των λογαριασμών.

Συμβουλή: Απόφυγε τις μεγάλες αλλαγές, τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σχέδια. Κάποιες μικρές τροποποιήσεις στις συνήθειες σου είναι ικανές να αλλάξουν το σώμα σου μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το σημαντικό είναι να εντάξεις αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα τηρείς καθημερινά και για πάντα, όχι για μια εβδομάδα ή ένα μήνα. Όταν πλέον αυτές οι αλλαγές γίνουν συνήθειες και τρόπος ζωής τότε μπορείς να περάσεις στο επόμενο βήμα και στις επόμενες αλλαγές οι οποίες θα βελτιώσουν περισσότερο την ποιότητα της ζωής σου.

Οι αλλαγές με τις οποίες θα ξεκινήσεις πρέπει να γίνουν πάνω σε δύο άξονες που είναι εξίσου σημαντικοί. Ο πρώτος άξονας είναι η διατροφή σου και ο δεύτερος η δραστηριότητα στην καθημερινότητα σου.

Στη διατροφή πρέπει να ακολουθήσεις κάποιους βασικούς εύκολους κανόνες. Πρώτον, χώρισε τις ημερήσιες θερμίδες σου σε 4-5 γεύματα. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεις την πιο ομαλή και αποδοτική λειτουργία του μεταβολισμού σου, κάνεις καλύτερες καύσεις και αποθηκεύεις λιγότερο λίπος.

Δεύτερος σημαντικός κανόνας είναι να αποφεύγεις τις τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος. Μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το φαγητό σου, αρκεί να κάνεις πιο προσεκτικές και ποιοτικές επιλογές στις βασικές τροφές που καταναλώνεις καθημερινά. Το τυρί, για παράδειγμα είναι μια καλή και εύγευστη τροφή που όλοι καταναλώνουμε αρκετά συχνά. Για να μειώσεις το λίπος προτίμησε για τα σάντουιτς, τις σαλάτες και τα ζυμαρικά σου το κίτρινο τυρί FINA, που προσφέρει όλη τη γεύση ενός κίτρινου τυριού ενώ περιέχει ελάχιστα λιπαρά, μόνο 10%. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίτρινο τυρί με λιγότερα λιπαρά. Επιπλέον, το FINA, που παράγεται από αγελαδινό ημιαποβουτυρωμένο γάλα, έχει όλη τη γεύση ενός κίτρινου τυριού, καθώς αφήνεται να ωριμάσει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Με μία μόλις φέτα τυρί FINA (30g) θα καλύψεις το 20% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σου σε πρωτεΐνη, το 39% σε ασβέστιο, το 30% σε φώσφορο και το 28% σε βιταμίνη Β12, αναγκαία σε όλους τους ενήλικες.

 (Το τυρί FINA κυκλοφορεί παντού, σε φέτες 175 γρ, φραντζόλα και κεφάλι)

Μια ακόμα συνήθεια που πρέπει να εντάξεις συστηματικά στην καθημερινότητά σου είναι το νερό. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά συχνά ξεχνάμε να πιούμε νερό, ή δεν πίνουμε αρκετό. Προσπάθησε να πίνεις τουλάχιστον 2-3 λίτρα νερό την ημέρα. Σε βάθος χρόνου, θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

Ό,τι δουλειά και αν κάνεις, όποιες συνήθειες κι αν έχεις, πάντα υπάρχουν τρόποι για να αυξήσεις τη σωματική σου δραστηριότητα, ακόμα κι αν δεν προλαβαίνεις να κάνεις συστηματική γυμναστική σε κάποιο γυμναστήριο. Το βασικότερο είναι να σταματήσεις να παίρνεις το αυτοκίνητο για αποστάσεις 5-10 λεπτών. Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να πας μέχρι το περίπτερο η επίσκεψη σε κάποιο γειτονικό σου πρόσωπο, πήγαινε με τα πόδια. Αυτά τα 5-10 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα σε βάθος μηνών θα ξυπνήσουν το σώμα σου και θα αρχίσει να καίει πιο πολλές θερμίδες.

Μια ακόμα έξυπνη κίνηση είναι να προτιμάς τις σκάλες. Σε όποιον όροφο κι αν μένεις, ξέχνα το ασανσέρ και βάλε τα πόδια και το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα να δουλέψουν. Στην αρχή θα λαχανιάζεις αλλά πολύ σύντομα θα σου είναι εύκολο και θα σου έχει γίνει συνήθεια. Αν δεν έχεις πρόβλημα με τα γόνατά σου ή αν δεν κουβαλάς ψώνια ή κάποιο βαρύ αντικείμενο, δεν έχεις λόγο να φοβάσαι τις σκάλες. Είναι μια σύντομης διάρκειας σωματική δραστηριότητα με μεγάλα οφέλη.

Η επόμενη κίνησή σου θα πρέπει να είναι εξωστρεφής. Το πιο εύκολο είναι να ξεκλέψεις μία ώρα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για να κάνεις έντονο περπάτημα η τζόκινγκ. Σκέψου το ενδεχόμενο να αγοράσεις ένα ποδήλατο και να πηγαίνεις ευχάριστες βόλτες με φίλους η την οικογένεια σου. Πήγαινε μεγάλες βόλτες το σκύλο σου. Τέτοιες μικρές, ανεπαίσθητες και ανώδυνες αλλαγές είναι πολύ εύκολο να γίνουν τρόπος ζωής. Και είναι ο σωστός τρόπος.