© Badru Katumba/AFP
ΚΟΣΜΟΣ

Οι παλαιστές της λάσπης στην Ουγκάντα

Μια ακαδημία στα πρότυπα του αμερικανικού wrestling ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο στην Ουγκάντα και σήμερα μετράει πάνω από 200 αθλητές, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να κυνηγήσουν το όνειρό τους παρά τα πενιχρά μέσα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BADRU KATUMBA/AFP

«Τα αγόρια και τα κορίτσια εδώ θα γίνουν οι αυριανοί Hulk Hogan και Sasha Banks», δηλώνει ο Daniel Bumba που κατάγεται από το Μουμπάι και τους τελευταίους μήνες, μαζί με τον φίλο και για χρόνια συνάδελφο του Arthur Asiimwe, υλοποιούν ένα φιλόδοξο όνειρο που στρέφει τα βλέμματα στο αθλητικό δυναμικό της ανατολικής Αφρικής.

Οι δυο τους έχουν διατελέσει επί χρόνια σχολιαστές του φαντασμαγορικού πρωταθλήματος WWE στη γλώσσα λουγκάντα (η οποία ομιλείται σε περιοχές της Ουγκάντα) και θέλησαν να φέρουν τα σόου επαγγελματικής πάλης στον τόπο τους, και πιο συγκεκριμένα σε μια πόλη που λέγεται Μουκόνο, λίγα χιλιόμετρα μακριά απ’ την Καμπάλα, παρέχοντας έτσι μια άγνωστη ως τώρα δυνατότητα ανέλιξης στον αφρικανικό πληθυσμό των γύρω περιοχών.

Η αρχή για την ακαδημία με το όνομα Bumbash Wrestling Academy έγινε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν οι δύο ιδρυτές στελέχωσαν την αρχική ομάδα παλαιστών και ξεκίνησαν οι προπονήσεις, αφού βέβαια δέχθηκαν επίσκεψη από τις στρατιωτικές δυνάμεις για να εξακριβωθεί εάν το κέντρο προπόνησης προετοίμαζε επαναστάτες κατά της κυβέρνησης. (Να θυμίσουμε ότι η Ουγκάντα διοικείται τυπικά με ημιπροεδρική δημοκρατία αλλά η χώρα πλήττεται διαρκώς από διαφθορά, αυταρχισμό και πολιτική βία υπό τον πρόεδρο Yoweri Museveni).

Το θέαμα ήταν γνωστό απ’ τις μεταδόσεις του αμερικανικού wrestling που έχει παθιάσει γενιές σε όλο τον πλανήτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα τη δεκαετία του 2000. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχαν οι λαμπερές εγκαταστάσεις με τους προβολείς και τις γιγαντοοθόνες: η αρένα βρίσκεται σε ένα οικόπεδο με λάσπη, δίπλα σε ευκαλύπτους και άγρια δέντρα, χωρίς θέσεις για τους θεατές. Το ρινγκ έχει οριοθετηθεί από κίτρινα σχοινιά και ξύλα μπαμπού στις τέσσερις γωνίες, ενώ για να είναι πιο ανώδυνες οι πτώσεις των αθλητών, η ομάδα φροντίζει να ξύνει με τσουγκράνα το έδαφος για να αφρατέψει. Γι’ αυτό και το αποκαλούν «πάλη μαλακού εδάφους».

Τα πενιχρά μέσα δεν πτοούν τους αθλητές, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από τους πρώτους αγώνες που διοργάνωσαν.

Η αρένα είναι φτιαγμένη σε ένα οικόπεδο δίπλα σε ευκαλύπτους και άλλα δέντρα.
Για να είναι πιο ανώδυνες οι πτώσεις των αθλητών, το έδαφος του ρινγκ ανακατεύεται με τσουγκράνα.
Οι προπονήσεις είναι εντατικές, πέντε φορές την εβδομάδα.
Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον οκτώ μήνες προπόνησης για να αγωνιστεί στο ρινγκ ένας νέος αθλητής.

«Παρακολουθούσαμε συχνά τους αγώνες των λευκών, αλλά ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί ότι μια μέρα θα έχουμε κι εμείς, οι Ουγκαντέζοι, την ευκαιρία να κάνουμε wrestling», δηλώνει σήμερα μία απ’ τις αθλήτριες του Bumbash Wrestling Academy. «Μόλις ανακάλυψα ότι υπάρχει ακαδημία στην Ουγκάντα, το κυνήγησα αμέσως γιατί ήταν πραγματικό το όνειρό μου». Το όνομά της είναι Bridget Nahoba και δεν δείχνει καθόλου συστολή δίπλα στους άνδρες αθλητές της ακαδημίας που είναι περισσότεροι και πιο κτηνώδεις στη σωματική διάπλαση. Εξάλλου, το wrestling είναι μια τέχνη που ισορροπεί ανάμεσα στο άθλημα και το θέαμα: το ζητούμενο δεν είναι η νίκη αλλά η απόλαυση.

Το αρχικό γκρουπ που στελέχωσε ο Bumbash Daniel περιελάμβανε 80 νεαρούς αθλητές και τώρα η ακαδημία μετράει πάνω από 200 άτομα. Προτού κάποιος μπει στο ρινγκ πρέπει να περάσει τουλάχιστον οκτώ μήνες εκπαίδευσης, όπως τονίζει ο Daniel Bumba. Σε αυτό το διάστημα, εκπαιδεύεται σε τακτικές ασκήσεις και κυρίως τον τρόπο να πέφτει με ασφάλεια για να μην τραυματίζεται. Οι προπονήσεις γίνονται πέντε μέρες την εβδομάδα, κάτω από τον καυτό ήλιο της αφρικανικής ηπείρου, αλλά με αμείωτη όρεξη όλων για την πρωτόγνωρη ευκαιρία που τους έχει δοθεί.

Για πολλούς, είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Αλλά δεν είναι αποκλειστικά τα χρήματα ο στόχος. «Η επιθυμία μου είναι μελλοντικά να έρθει στήριξη από οργανισμούς για το άθλημά μας εδώ, ώστε να μπορέσουμε να αγωνιστούμε στο εξωτερικό», δηλώνει ένας από τους αθλητές. «Θα ήθελα πάρα πολύ να γνωρίσω τον Roman Reigns [σ.σ.αστέρι του WWE] και μια μέρα να παλέψουμε στο ίδιο ρινγκ».

Η Bumbash Wrestling Academy μετρά περισσότερους από 200 αθλητές σήμερα.
Οι κανόνες ακολουθούν το πρότυπο του WWE.
Τελειώνει ο αγώνας όταν ο διαιτητής μετρήσει τρία χτυπήματα χωρίς να προλάβει να τιναχτεί ο κάτω παίκτης.
Έπειτα από έναν εξαντλητικό αγώνα, ανακηρύσσεται ο νικητής.
Για πολλούς, το wrestling είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φτώχεια.