Win McNamee/Getty Images/Ideal Image
ΧΡΗΜΑ

Οι σημαντικότερες επενδύσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο μέχρι σήμερα

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο προχώρησε σήμερα σε ακόμη μια επένδυση, εξαγοράζοντας το 10% των Ελληνικών Οινοποιείων. Είχαν προηγηθεί πολλές ακόμη, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο μέσω της εταιρείας-ναυαρχίδας τους, Ante Inc., που σύστησαν τον Ιούνιο που μας πέρασε, ένωσε τις δυνάμεις της με τα Ελληνικά Οινοποιεία (Hellenic Wineries), εξαγοράζοντας το 10% της. Πρόκειται για μια εταιρεία συμμετοχών που πρόσφατα εξαγόρασε την ΜΠΟΥΤΑΡΗ Οινοποιεία και το brand του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που φωτογραφήθηκε μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της STERNER STENHUS και βασικό μέτοχο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ, Ηλία Γεωργιάδη και δήλωσε σχετικά με την αγορά του: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επένδυση στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ και τη συνεργασία μας με τον Ηλία Γεωργιάδη. Μαζί θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε εταιρείες με ιστορία οι οποίες παράγουν φυσικά προϊόντα της ελληνικής γης, όπως το κρασί και το φυσικό μεταλλικό νερό.»

Η απόφαση των αδερφών Αντετοκούνμπο να επενδύσουν στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ έρχεται για να διασφαλίσει τη διατήρηση ενός παραδοσιακού και πολιτιστικά σημαντικού τομέα προϊόντων, που ανέκαθεν αποτελούσε μέρος της εμπορικής και όχι μόνο κληρονομιάς της Ελλάδας. Πριν από αυτήν την κίνηση ωστόσο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του είχαν προλάβει να ανοιχτούν επενδυτικά σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Παρακάτω θα βρεις όλες τις επενδύσεις που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια.

Alt

To Alt ένα σχετικά νέο marketplace, καθώς ξεκίνησε την πορεία του τον Μάρτιο του 2021 και λειτουργεί με τις αγοραπωλησίες σπάνιων συλλεκτικών αντικειμένων και καρτών τύπου Panini. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ήταν ανάμεσα στους επενδυτές που έβαλαν 75 εκατομμύρια δολάρια στην πλατφόρμα, ενώ νωρίτερα είχε μπει στην εταιρεία και ο Kevin Durant. Στόχος της εταιρείας είναι να εισχωρήσει άμεσα και σε άλλες κατηγορίες συλλεκτικών αντικειμένων, όπως τα ρολόγια και τα NFT’s.

Candy Funhouse

Πρόκειται για την πιο γλυκιά επένδυση που έχει κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην καριέρα του και σύμφωνα με τον ίδιο προχώρησε σε αυτήν για να τρώει περισσότερες δωρεάν καραμέλες. Η επένδυση έγινε νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι με τον Γιάννη να έχει και το δικό του box ζαχαρωτών μέσω της καναδικής εταιρείας Candy Funhouse.

«Η συνεργασία με μια εταιρεία γλυκών ήταν η τέλεια κίνηση. Είναι διασκεδαστικό. Ως 28χρονος, με δική μου οικογένεια και παιδιά, θέλω να διατηρήσω την ερευνητική μου φύση και να διαδώσω την ευτυχία. Πάντα ήθελα να συνεργαστώ με μια εταιρεία που να διαδίδει αυτό το συναίσθημα. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από μια οποιαδήποτε εταιρεία». Ο Greek Freak ανέφερε ότι εκείνος και τα αδέρφια του θέλουν να βοηθήσουν την εταιρεία να αναπτυχθεί περισσότερο, ενώ μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει κάποια στιγμή το δικό του ζαχαροπλαστείο.

Antidote Health

Ο δύο φορές MVP του NBA επένδυσε τον περυσινό Αύγουστο άγνωστο ποσό στην ισραηλινή start up υγείας Anditote Health, της οποίας θα είναι και κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας. Η οικονομική του δυσχέρεια όσο μεγάλωνε, έπαιξε τεράστιο ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση, όπως ανέφερε και η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Ο Γιάννης δεν είχε πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη ως παιδί και τώρα συστρατεύεται με όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στα εμπόδια για να αξιοποιήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Συμμερίζεται την πεποίθηση της Antidote Health ότι η απόκτηση υγειονομικής περίθαλψης δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί εμπόδιο για κανέναν. Θα χρησιμοποιήσουμε τη γενναιόδωρη επένδυσή του για να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες».

Για τα προβλήματα που είχε τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα είχε μιλήσει και ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Τα αδέρφια μου κι εγώ μεγαλώσαμε φτωχοί και περιθωριοποιημένοι. Αν και είχαμε την υποστήριξη στοργικών γονέων, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης ήταν ένας αγώνας. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε οικονομικά προσιτή ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, την τοποθεσία ή την περίστασή του».

Η Antidote Health ξεκίνησε το 2020 από το Τελ Αβίβ και ουσιαστικά είναι ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σε 24ώρη βάση σε προσιτές τιμές για τους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως ασφάλισης. Οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εφόσον έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο και βρίσκονται σε μία από τις 19 πολιτείες στις οποίες λειτουργεί η εταιρεία. Οι χρήστες απαντούν σε απλές ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και τα ιατρικά αρχεία προτού συνδεθούν ζωντανά με έναν γιατρό.

Ready®

Τα ενεργειακά ποτά Ready ® θεωρούνται το μεγαλύτερο έως σήμερα επιχειρηματικό εγχείρημα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ελληνική αγορά. Ο Έλληνας παίκτης επένδυσε το 2020 για πρώτη φορά στην Ready Nutrition και φέτος τα προϊόντα της εταιρείας έφτασαν στην Ελλάδα. Τα αθλητικά ποτά της νεοφυούς αμερικανικής εταιρείας τοποθετούνται στα ράφια των περισσότερων αλυσίδων σουπερμάρκετ, ενώ ήδη γίνεται η σκέψη για παραγωγή τους και στη χώρα μας. Ο Αντετοκούνμπο πέρα από επενδυτής έχει αναλάβει και καθήκοντα ambassador των προϊόντων Ready σε Ευρώπη και Ασία.

WatchBox

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Michael Jordan μπορεί να μην αγωνίστηκαν την ίδια περίοδο στο NBA, αλλά συνεργάστηκαν για να επενδύσουν από κοινού στην WatchBox, μία πλατφόρμα για πολυτελή ρολόγια από δεύτερο χέρι. Άλλωστε και οι δύο γνωρίζουν πολύ καλά το χώρο των αγορών και φυσικά των ακριβών ρολογιών.

Η start-up WatchBox, επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν, να πουλήσουν και να ανταλλάξουν υπερπολυτελή ρολόγια. Η εταιρεία συμβούλων McKinsey εκτιμά ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρολογιών της εταιρίας έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Calamos Antetokounmpo Sustainable Equity Funds

Τον Φεβρουάριο του 2023 ο Greek Freak ανακοίνωσε από κοινού με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Calamos Investments, John Koudounis τη δημιουργία μιας εξαιρετικά πλούσιας κοινοπραξίας. Η Calamos Antetokounmpo Sustainable Equity Funds πρόκειται για μια δέσμη κεφαλαίων ESG που θα είναι προσβάσιμα στους επενδυτές και οι δύο μεριές είναι συνιδιοκτήτες με μερίδιο 50%. Από κοινού έχουν δεσμευθεί μέρος των εσόδων να κατευθυνθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο John Koudounis, Πρόεδρος και CEO της εταιρίας ανέφερε σχετικά με τη συνεργασία στο Facebook: «Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι η Calamos Investments συνεργάστηκε με τον σούπερ σταρ και φιλάνθρωπο του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο σε μια κοινή επιχείρηση – δημιουργώντας μια σουίτα προσβάσιμων, βιώσιμων επενδυτικών προϊόντων που προσπαθούν να αποδώσουν αλλά και να ανταποδώσουν στην κοινωνία».

Ο Koudounis είπε επίσης ότι η Calamos Investments και η Antetokounmpo μοιράζονται τον στόχο της οικονομικής ενδυνάμωσης, της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και της προσφοράς, ειδικά στους νέους της κοινότητας. Για τον σκοπό αυτό, η οντότητα Calamos Antetokounmpo που έχει δομηθεί ως σύμβουλος κοινοπραξίας επιδιώκει να δωρίσει ένα μέρος των εσόδων της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Νάσβιλ

Τον περασμένο Μάρτιο έγινε γνωστό ότι οι Γιάννης, Θανάσης, Άλεξ και Κώστας Αντετοκούνμπο απέκτησαν μετοχές της ποδοσφαιρικής ομάδας Νάσβιλ, η οποία τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στο MLS. Στο ίδιο σχήμα βρίσκεται και η ηθοποιός Reese Witherspoon, ενώ πρόσφατα ο Έλληνας σταρ ταξίδεψε για να παρακολουθήσει από κοντά τον τελικό του League Cup, στον οποίο η ομάδα του βρέθηκε απέναντι στον Lionel Messi και την Ίντερ Μαϊάμι.

Ο διεθνής μπασκετμπολίστας «έδειξε» τον πατέρα του, σχετικά με εκείνη την κίνηση: «Ο πατέρας μου ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αυτό ήταν το πρώτο άθλημα το οποίο ερωτεύτηκα στην Ελλάδα. Πάντα ονειρευόμουν να αποκτήσω μια ποδοσφαιρική ομάδα. Όταν εγώ και τα αδέρφια μου εξερευνήσαμε τη Νάσβιλ, ξέραμε ότι είναι μια ομάδα και μια πόλη με την οποία θέλαμε να εμπλακούμε. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος που θα είμαι μέλος των “αγοριών με τα χρυσά” και ανυπομονώ να έρθω σύντομα σε ένα παιχνίδι στο Γκέοντις Παρκ», είχε δηλώσει.

Μιλγουόκι Μπρούερς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας πραγματικός Βασιλιάς στο Μιλγουόκι και η πόλη του Ουισκόνσιν έχει κι άλλους λόγους να τον λατρεύει πέρα από το πρωτάθλημα των Μπακς το 2021. Τον Αύγουστο της ίδιας σεζόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θέλησε να επιστρέψει την αγάπη των ντόπιων προς το πρόσωπό του και το έκανε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς αγόρασε μετοχές της τοπικής ομάδας μπέιζμπολ, των Μιλγουόκι Μπρούερς. «Το Μιλγουόκι με έκανε αυτό που είμαι σήμερα. Με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Το Μιλγουόκι επένδυσε πολλά σε μένα και θέλω να επενδύσω ξανά στην πόλη του Μιλγουόκι.», είχε αναφέρει τότε, ο παίκτης των Μπακς.

Υπόλοιπες επενδύσεις και φιλανθρωπίες

Φυσικά, η οικογένεια Αντετοκούνμπο έχει επενδύσει και στο κατάστημα ρουχισμού της. Το Antetokounbros Shop με επώνυμα προϊόντα της οικογένειας έχει παρουσία τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν επίσης παραγωγός στην ταινία Rise της Disney για τη ζωή του, ενώ παράλληλα από πέρυσι είναι κάτοχος δύο πολυτελών οικιών στο Costa Navarino, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν αξιοποιηθεί. Παράλληλα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει και σπουδαία φιλανθρωπική δράση μέσω τoυ Charles Antetokounmpo Family Foundation και του Milwaukee Diaper Mission μαζί με τη σύντροφό του, Mariah Riddlesprigger.