© Chris Pizzello/Invision/AP
OPINIONS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγραψε αυτό που όλοι σκεφτόμαστε για τις τιμές

Η ουσία του tweet δε βρίσκεται στις αυξήσεις των τιμών σε γνωστό κατάστημα παιχνιδιών, αλλά στο γεγονός ότι εκφράζει αυτό που όλοι νιώθουμε: δεν αντέχουμε άλλο.

Ο Greek Freak εκτός από πρωταθλητής και back to back ΜVP του NBA είναι και πατέρας δύο αγοριών. Προφανώς, σε αντίθεση με τον μέσο καταναλωτή έχει τη δυνατότητα να πάρει ό,τι θέλει στα παιδιά του χωρίς να χρειαστεί να κοιτάξει για δεύτερη φορά τις τιμές – κάτι, δηλαδή, που δεν ίσχυε σε καμία περίπτωση όταν εκείνος μεγάλωνε στα Σεπόλια. Αυτός όμως δε σημαίνει ότι έχει ξεχάσει πόσο δύσκολα βγαίνει το μεροκάματο.

 

Ήταν άραγε ένα από τα γνωστά τρολ-αστεία που κυκλοφορούν στο Twitter ή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αντιλαμβάνεται το πόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα για τους Έλληνες και -κυρίως- για όσους είναι γονείς;

Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα μάθουμε, αφού μόνο εκείνος θα μπορούσε να αποσαφηνίσει. Τι σημασία όμως έχει αν έκανε πλάκα ή αν όντως οι τιμές του φάνηκαν εξωφρενικές; Η ουσία είναι αλλού.

Το σημαντικό είναι ότι ακούστηκε από το στόμα ενός superstar του NBA μία αλήθεια που πολύ συχνά χάνεται μέσα στον χυλό της τοξικής ενημέρωσης, σε ένα τοπίο όπου όλο και πιο σπάνια η ειλικρινής αγανάκτηση των πολιτών φτάνει μέχρι τα τηλεοπτικά πλατό.

Το ζήτημα είναι αρκετά απλό για εκατομμύρια καταναλωτές: δεν αντέχουμε άλλο. Ναι, είναι λογικό η παγκόσμια οικονομική κρίση να χτυπά ελέω Ουκρανίας και τη δικιά μας πόρτα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι, καθώς μένουμε απροστάτευτοι μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας, μπορούμε και να ανταπεξέλθουμε.

Τα ενοίκια έχουν ανέβει στον θεό, τα είδη βασικής ανάγκης το ίδιο, τα πάγια έξοδα έχουν εκτοξευτεί, η βενζίνη αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι, οπότε προφανώς τα παιδικά παιχνίδια είναι μία πολυτέλεια η οποία και εκείνη θα έπαιρνε την ανιούσα αργά ή γρήγορα.

«Μα, οι εταιρείες δεν αντέχουν να απορροφήσουν όλα τα νέα κόστη». Είναι αλήθεια ότι και εκείνες περνούν δύσκολες μέρες (ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν είναι πιο μικρές). Δεν έχει νόημα, λοιπόν, να απαιτούμε από κανέναν ιδιώτη να σταθεί στο πλάι μας στις δύσκολες οικονομικά στιγμές που βιώνουμε – άσχετα, βέβαια, με το γεγονός πως αν κάποιος το κάνει είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κερδισμένος μακροπρόθεσμα.

Στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι μία επιλογή που μπορεί ή όχι να κάνει η εκάστοτε εταιρεία. Τι κάνει όμως το κράτος και η παρούσα κυβέρνηση στο ενδιάμεσο; Εκεί παρατηρείται ένα τεράστιο κενό εδώ και μήνες.

Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, για να παρθούν κάποια μέτρα τα οποία όμως -συγγνώμη, κιόλας- μοιάζουν με ψίχουλα. Ναι, δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα εκεί έξω, ούτε πακτωλός χρημάτων για να μοιραστεί.

Μήπως όμως δεν υπάρχει και καμία ιδιαίτερη διάθεση να προστατευτούν επί της ουσίας οι πολίτες; Οι ατάκες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «λιτό βίο» καθώς και οι δηλώνεις του Άδωνι Γεωργιάδη (που έλεγαν ότι η ακριβή βενζίνη φέρνει περισσότερα έσοδα για το κράτος) τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν.

Για αυτό ας κρατήσουμε την ουσία των λίγων λέξεων που έγραψε στο Twitter o Γιάννης Αντετοκούνμπο – ακόμα και αν απλά ήθελε να αστειευτεί. Αφού, τελικά, για τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εντός των ελληνικών συνόρων η καθημερινότητα γίνεται σιγά-σιγά ανυπόφορη οικονομικά.

Είναι καιρός να αναλογιστούν σοβαρά οι υπεύθυνοι το πού ακριβώς οδηγεί όλο αυτό το κύμα ακρίβειας τους απροστάτευτους καταναλωτές. Το καζάνι βράζει και καλό θα ήταν -όπως όλοι καταλαβαίνουμε- να μην εκραγεί.