Business Wire/Ap Images
ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Οι (θανατηφόροι) κίνδυνοι που κρύβει ένα ταξίδι στο διάστημα

Τα διαστημικά ταξίδια πρόκειται να απασχολήσουν κατά πολύ τον δημόσιο διάλογο τα επόμενα χρόνια. Πόσο ασφαλή, όμως, θα είναι;

Πολλοί αναρωτιούνται εάν και κατά πόσο τα ταξίδια στο διάστημα για τουριστικούς λόγους μπορούν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στα άτομα τα οποία πρόκειται να λάβουν μέρος σ’ αυτά. Το Space.com, όλο τον τελευταίο καιρό, έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα στα οποία επισημαίνει τα κενά, τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια, γύρω από το κατά πόσο ασφαλή είναι τα διαστημικά ταξίδια.

Το μέσο, μάλιστα, έκανε ερώτηση σχετικά με τα ταξίδια στο διάστημα στον Tommaso Sgobba, εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόοδο της Διαστημικής Ασφάλειας (IAASS) και πρώην επικεφαλής ασφάλειας πτήσεων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), με τον ίδιο να απαντά:

«Το πρόβλημα είναι πώς ο διαστημικός τουρισμός δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής δικούς του ή κυβερνητικούς κανόνες ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει γιατί η προσέγγιση που υιοθετήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια από τη διαστημική βιομηχανία επικεντρώνεται στην απόδοση και όχι στην ασφάλεια».

Το δυστύχημα της 31ης Οκτωβρίου 2014 που άνοιξε τη συζήτηση

Διαστημικά ταξίδια AP Photo/John Raoux

Ο διάλογος αυτός έχει αρχίσει να γίνεται μετά το δυστύχημα που συνέβη στις 31 Οκτωβρίου 2014, όταν το SpaceShipTwo της Virgin Galactic, το οποίο προορίζονταν να κάνει δοκιμαστική πτήση, κατά την απογείωση, παρουσίασε βλάβη και έπεσε στο έδαφος, σκοτώνοντας όσους είχαν επιβιβαστεί σ’ αυτό. Ο Tommaso Sgobba στάθηκε εκεί: «Δεν γίνεται να προκαλείται αυτή η καταστροφή μόνο και μόνο επειδή έγινε ένα ανθρώπινο λάθος. Γιατί, αν κοιτάξετε στο περιστατικό της Virgin Galactic, θα καταλάβετε πως αυτό ακριβώς συνέβη».

Τα ερωτήματα είναι ακόμη πολλά, και σ’ αυτά έχουν κληθεί να απαντήσουν τόσο η NASA, όσο και η SpaceX του Elon Musk, που σχεδιάζουν να κάνουν διαστημικά ταξίδια στο μέλλον. Ο Phil McAlister της NASA δήλωσε στο Today Show του NBC ότι μια βόλτα με το Crew Dragon της SpaceX είναι περίπου τρεις φορές πιο ασφαλής από ένα ταξίδι με το Space Shuttle της NASA, το οποίο ολοκλήρωσε την τελευταία του αποστολή το 2011.

Ο Teri Hamlin ωστόσο, ο οποίος είναι επικεφαλής της Αξιολόγησης Κινδύνων Διαστημικής Μεταφοράς στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον, δήλωσε στο National Public Radio ότι οι πιθανότητες μίας πτήσης με διαστημικό λεωφορείο να καταλήξει σε τραγωδία είναι 1/9. Τρομακτικό, τουλάχιστον.

Ταξίδια στο διάστημα: Γιατί σφυρίζουν αδιάφορα οι εταιρείες;

Διαστημικά ταξίδια AP Photo/Refugio Ruiz, File

Προς το παρόν, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) απαιτεί από τις εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα να αποδείξουν ότι οι δραστηριότητές τους δεν είναι επικίνδυνες για το κοινό. Η υπηρεσία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καμιά επίσημη ενημέρωση για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις πτήσεις, ούτε έχει πιστοποιήσει ότι τα οχήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν θα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο.

Η Karina Drees, πρόεδρος της Commercial Spaceflight Federation, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες διαστημικού τουρισμού, δήλωσε, από την άλλη, ότι οι πολύ αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας θα επιβραδύνουν την καινοτομία και θα αποτρέψουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα όταν το περασμένο καλοκαίρι, ένα διαστημικό λεωφορείο της Virgin Galactic εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, χωρίς να έχει πάρει την κατάλληλη εντολή και έκανε αναγκαστική προσγείωση στην έρημο, θέτοντας σε κίνδυνο τους ανθρώπους που ζούσαν στη γύρω περιοχή.

Την αποκάλυψη έκανε το New Yorker, ενώ η εταιρεία, η οποία διαθέτει ήδη 600 πελάτες που είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν έξω από τη γη, οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα για την ασφάλεια των πτήσεών της.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της βιομηχανίας

Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες διασφαλίζονται από το συμφωνητικό που έχουν υπογράψει με τους παράτολμους ταξιδιώτες, οι οποίοι δηλώνουν γραπτώς πως αναλαμβάνουν κάθε ευθύνη για τυχόν ατυχήματα που θα συμβούν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας είναι αυτή που, σύμφωνα με τον Tommaso Sgobba, θα καταστρέψει τον κλάδο του διαστημικού ταξιδιού. «Μόλις πεθάνουν οι πρώτοι πολίτες, η αγορά του διαστημικού τουρισμού θα εξατμιστεί. Οι εταιρείες θα λύσουν τότε το πρόβλημα, αλλά το ενδιαφέρον του κόσμου θα έχει εξαφανιστεί για πάντα».