SOCIAL MEDIA

Όλα τα memes του κόσμου θρηνούν τον θάνατο του Doge

Το μαλλιαρό σκυλάκι που δημιούργησε άθελά του ίσως το πιο επιδραστικό και διάσημο meme στην ψηφιακή εποχή, δεν βρίσκεται πια κοντά μας.

Εάν υπήρχε Διεθνής Ένωση Μιμιδίων και διοργάνωνε ποτέ ένα επίσημο δείπνο με καλεσμένους όσους έχουν ασκήσει τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα στην ψυχιακή εποχή, σε μια καρέκλα θα καθόταν φορώντας τη γούνα του ο Νεντ Σταρκ, παραδίπλα θα έπιανε απογοητευμένος το μέτωπό του ο Ζαν-Λουκ Πικάρντ, πιο δίπλα το νεαρό κοριτσάκι με το διαβολικό πρόσωπο μπροστά από το πυρπολημένο σπίτι, ενώ στις δύο κεφαλές του τραπεζιού θα κάθονταν με κάθε βεβαιότητα ο Pepe the Frog και ο Doge, σαν αρχηγοί αυτής της ετερόκλητης φαμίλιας που ενώνεται από το χιούμορ και την ειρωνεία.

Βέβαια, εάν όντως σε κάποιο παράλληλο σύμπαν συνέβαινε αυτή η φανταστική τελετή, θα είχε βυθιστεί στο πένθος από το πρωί της Παρασκευής (24/5): o πραγματικός μαλλιαρός σκύλος που κάπως κατά τύχη γέννησε πριν χρόνια το διάσημο meme του Doge δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Όπως ενημέρωσε με ανάρτησή της η κηδεμόνας Atsuko Sato, «πέθανε ήσυχα, σαν να κοιμόταν, ενώ τη χάιδευα – νομίζω ότι υπήρχε πιο ευτυχισμένη σκυλίτσα στον κόσμο και εγώ ο πιο ευτυχισμένος κηδεμόνας στον κόσμο».

Το βιολογικό τέλος για την Καμπούσο, όπως τη φώναζαν, ήρθε σε ηλικία 18 χρονών, έπειτα από την περιπέτεια στην υγεία της που άρχισε το 2022, όταν εμφάνισε λευχαιμία και ηπατική ανεπάρκεια. Ήταν ένα καθαρόαιμο της ράτσας σίμπα ίνου και είχε υιοθετηθεί από καταφύγιο το 2008. «Από όταν ήρθε η Καμπούσο στο σπίτι μου, μια σειρά από θαυμαστά πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν, γεμίζοντας τη ζωή μου με ανεκτίμητες στιγμές», είχε δηλώσει σε τοπική εφημερίδα της Ιαπωνίας η Atsuko Sato πρόσφατα, για χάρη του μαλλιαρού τετράποδου που την έκανε διάσημη.

Η ιστορία του διάσημου meme

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2010, όταν η Atsuko Sato αποφάσισε να ανεβάσει ακόμη μια αστεία πόζα του σκύλου της στο προσωπικό της blog και ένας χρήστης κατέβασε τη φωτογραφία και την αναπαρήγαγε στο Reddit. «Την έβγαζα πάρα πολλές φωτογραφίες κάθε μέρα, έτσι εκείνη τη μέρα δεν υπήρχε κάτι πέρα από το συνηθισμένο», έχει δηλώσει η κηδεμόνας σε ιστοσελίδα, «η Καμπούσο αγαπά [σ.σ. η συνέντευξη είχε δοθεί όσο ήταν εν ζωή ο σκύλος] να τη φωτογραφίσω, έτσι ήταν ευτυχής που η κάμερα ήταν στραμμένη προς το μέρος της».

Η γλυκύτατη φάτσα της τη στιγμή του κλικ, καθώς κοιτούσε την κάμερα στο πλάι μεταξύ ξαφνιασμού και cringiness, έκανε γκελ στο κοινό του ίντερνετ.

Πολύ γρήγορα, σε πλατφόρμες όπως το Tumblr εμφανίστηκαν διάφορες παραλλαγές της ίδιας φωτογραφίας, με διαφορετικές φράσεις από δίπλα, γραμμένες σε Comic Sans γραμματοσειρά, που επιχειρούσαν να αποτυπώσουν τις σκέψεις του σκύλου τη στιγμή της φωτογραφίας. Απέκτησε το όνομα Doge (ένα όνομα το οποίο προέρχεται από την αμερικανική animation σειρά Homestar Runner του 2005) και βρέθηκε να διαδίδεται από τσατρουμε μέχρι email chains.

Οι διαδικτυακές αναζητήσεισ στο όνομά του άρχισαν να αυξάνονται από τον Ιούλιο του 2013, ενώ στο τέλος της ίδιας χρονιάς εμφανίστηκε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων το Dogecoin, με το Doge να αναγνωρίζεται ως το πρώτο meme που έγινε κρυπτονόμισμα. Ξεκίνησε ως ένα αστείο νόμισμα, αλλά η επιτυχία του ενέπνευσε μια σειρά από κρυπτονομίσματα με θέμα το σκύλο, ενώ ένας δεύτερος γύρος εκτόξευσης στις τιμές του Dogecoin καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Elon Musk άλλαξε για λίγο το λογότυπο του Twitter σε μια εικόνα του αγαπημένου Καμπούσο, με πρόθεση να τρολάρει λίγο παραπάνω με την ευκαιρία της εξαγοράς του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο meme έχει ψηφιστεί ως meme της δεκαετίας από την ιστοσελίδα Know Your Meme το 2019, ενώ η επιδραστικότητα του μιμιδίου στην παγκόσμια σφαίρα έχει κάνει τη μαλλιαρή Καμπούσο να αναγνωριστεί ως ένα από τα 100 πιο επιδραστικά ζώα το 2016 από το περιοδικό Time. Χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί έναν θρύλο του ίντερνετ που θα συνεχίσει να ζει στις οθόνες μας, μέχρι να σβήσει ο ήλιος ή να μας κυριεύσουν οι μηχανές.