Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
PROFILE

Όλοι αγαπούσαν τον Ηλία Νικολακόπουλο

Η είδηση του θανάτου του 75χρονου επιστήμονα και εκλογικού αναλυτή σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες της ελληνικής πολιτικής και τηλεοπτικής σκηνής. Ήταν ο άνθρωπος που όλοι περιμέναμε πώς και πώς να ακούσουμε τις εκτιμήσεις του και τα exit polls όταν έκλειναν οι κάλπες των εκλογών. Ο απρόσμενος θάνατός του στη Σύρο μάς σόκαρε όλους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 75χρονος αναλυτής εκλογικών τάσεων και δημοσκοπήσεων και ομότιμος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε επιπλοκές στην καρδιά του, ενώ κολυμπούσε κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Ηλία Νικολακόπουλου έγινε αμέσως γνωστή σε όλη τη χώρα, με αρκετούς πολιτικούς, συναδέλφους και ανθρώπους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους. Ανάμεσα σε αυτούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η ξαφνική απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελεί πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο. Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» σημείωσε ο πρωθυπουργός στο Twitter, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γράφει ότι «του χρωστάμε πάρα πολλά. Σήμερα αισθανθήκαμε ξαφνικά όλοι πιο φτωχοί».

Ο αποχαιρετισμός των χρηστών του Twitter στον Ηλία Νικολακόπουλο

Πέρα από τους πολιτικούς, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς τις εκτιμήσεις του για την έκβαση των εκλογικών μονομαχιών, πλήθος κόσμου εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του καθηγητή και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτικό διάλογο. Δεν ήταν άλλωστε και λίγα αυτά που κατάφερε κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λοζάννη. Από 1975 ως το 1996 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδίκευση στην εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας. Το 1984 υποστήριξε στο τμήμα νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα «Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα από το 1946 μέχρι το 1964», ενώ όλα αυτά χρόνια δημοσίευσε περισσότερα από 40 θέματα που αφορούσαν ζητήματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Μερικοί από τους αποχαιρετισμούς δημοσιογράφων, πολιτικών και απλών χρηστών του Twitter στον Ηλία Νικολακόπουλο: