Γιώργος Βιτσαράς / SOOC
LIFE

Πόθεν έσχες: Οι Έλληνες πολιτικοί με τα περισσότερα ακίνητα, μετοχές και καταθέσεις

Η λίστα με τα μεγαλύτερα πορτοφόλια της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δηλώσεις πόθεν έσχες που υπέβαλλαν οι Έλληνες πολιτικοί και βουλευτές. Σε αυτές εμπεριέχονται τα στοιχεία για τα εισοδήματα από τραπεζικές καταθέσεις, διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθώσεις ακινήτων, ομόλογα και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παρατηρείται μια μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα σε βουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς.

Ποιοι πολιτικοί, όμως, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με τους πλουσιότερους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου σύμφωνα με το πόθεν έσχες για το 2020 και από ποιες δραστηριότητες συγκέντρωσαν όλο αυτόν τον πλούτο;

Οι μεγαλύτερες καταθέσεις με βάση το πόθεν έσχες

Πόθεν Έσχες Γιώργος Βιτσαράς / SOOC

Ένας από τους πιο εύπορους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ο βουλευτής του νομού Χαλκιδικής με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Βαγιωνάς, ο οποίος παρουσιάζει καταθέσεις σε τράπεζα των ΗΠΑ που ξεπερνούν το 1,3 εκ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων με εκείνες της συζύγου του ανέρχεται στο 1,4 εκ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αφορούν δραστηριοτήτων των προηγούμενων ετών.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία εμφανίζει για το 2020 καταθέσεις 1 εκ. ευρώ από κοινού με συγγενικά της πρόσωπα σε τράπεζα της Γερμανίας, ενώ διαθέτει και 6 ακίνητα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρουσιάζει καταθέσεις ύψους 833 χιλιάδων ευρώ σε κυπριακή τράπεζα αλλά και συμμετοχές σε 122 ακίνητα στην Ελλάδα. Στην τέταρτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους σε καταθέσεις βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ο επίσης Υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, ο οποίος εμφανίζεις λογαριασμούς 568 χιλιάδων ευρώ, ενώ την πεντάδα κλείνει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεωργία Μαρτίνου, με 430 χιλιάδες ευρώ, τη συντριπτική πλειοψηφία της πηγής των εισοδημάτων να είναι από την ενοικίαση των 114 ακινήτων της.

Οι περισσότερες μετοχές και τα περισσότερα ακίνητα

Πόθεν Έσχες Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από τις επενδύσεις και τα χρεόγραφα των Ελλήνων πολιτικών. Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διαθέτει από κοινού με τη σύζυγό του χρεόγραφα αξίας 5 εκ. ευρώ. Περισσότερα από 1,4 εκ ευρώ εισοδήματα δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από την κατοχή χρεογράφων, ενώ στην τρίτη θέση φιγουράρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, με την αξία των χειρογράφων του να ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες ευρώ.

Στους πλουσιότερους βουλευτές της ελληνικής Βουλής συγκαταλέγονται επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τα εισοδήματα του οποίου ξεπερνούν τις 520 χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που δηλώνει από κοινού εισόδημα με τη σύζυγό του που φτάνει τις 300 χιλιάδες ευρώ και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είναι κάτοχος μετοχών αξίας 220 χιλιάδων ευρώ.

Όσον αφορά, τέλος, τα ακίνητα στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με συμμετοχή σε 122 ακίνητα, στη δεύτερη η Γεωργία Μαρτίνου με 114 ακίνητα, ενώ την πρώτη τριάδα κλείνει ο Γιώργος Δημαράς με 91 ακίνητα.