© Dimitris Kapantais / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσα χρήματα βγάζουν τον χρόνο οι Έλληνες πολιτικοί

Ένα πολύ διαφωτιστικό, πολύ εντυπωσιακό app γεμάτο infographics ρίχνει φως στο πόθεν έσχες της ελληνικής πολιτικής ζωής. To Wealth Observer τα εξηγεί όμορφα.

Η ανακοίνωση για τα πόθεν έσχες των πολιτικών δημιουργεί κάθε φορά ανάμεικτα συναισθήματα στα ελληνικά newsrooms: άγχος για να βγει γρήγορα η είδηση, συσκέψεις για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει όλος αυτός ο μικρός χαμός από οικονομικά δεδομένα, ειρωνικά σχόλια για τον απλό και λιτό βίο της πολιτικής σκηνής. Πολύ συχνά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς γίνεται. Πόσο μάλλον όταν είσαι απλός αναγνώστης και όχι επαγγελματίας των Media.

Μία νέα εφαρμογή που ακούει στο όνομα Wealth Observer ευελπιστεί με απλό και πολύ παραστατικό τρόπο να ρίξει φως σε καταθέσεις και εισοδήματα, δίνοντας σαφή απάντηση για το πόσα χρήματα -αλλά και πώς- βγάζουν κάθε χρόνο οι Έλληνες πολιτικοί.

Ναι, έχουμε δει ξανά γραφήματα που καταπιάνονται με το συγκεκριμένο θέμα, η αλήθεια όμως είναι ότι το συγκεκριμένο app είναι πολύ εύχρηστο, πολύ διαφωτιστικό και με πολύ ξεκάθαρα infographics.

Χρήματα και πολιτικοί σε infographics

wealth observer Πόσα χρήματα βγάζουν οι Έλληνες πολιτικοί © wealth observer

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την καλοσχεδιασμένη και σωστά εκτελεσμένη προσπάθεια; Ο Αχιλλέας Γαλατσίδας, data visualiazation engineer με θητεία στην Guardian, και ο Αχιλλέας Κυρίτσακας, frontend engineer, ένωσαν τις δυνάμεις τους και με την υποστήριξη του iMEdD, μη κερδοσκοπικού οργανισμού προαγωγής και ενίσχυσης της διαφάνειας, της εγκυρότητας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία, για να δημιουργήσουν το Wealth Observer.

Μάλιστα, ήδη από την εισαγωγή ξεκαθαρίζουν τον τρόπο που εργάστηκαν αλλά και τους νομικούς περιορισμούς που έχει η προσπάθειά τους λόγω GDPR (τα στοιχεία μπορούν να παραμείνουν δημοσιευμένα έως και τρία χρόνια από τη λήξη της θητείας του εκάστοτε πολιτικού). Τι παρατηρεί όμως κανείς ρίχνοντας μία πρώτη ματιά στα infographics που αφορούν τις χρονιές από το 2016 έως το 2020;

Καταρχάς, ότι για το 2020 υπάρχουν κάποιοι ξεκάθαροι «πρωταθλητές» στα εισοδήματα, οι οποίοι προέρχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα: η Γεωργία Μαρτίνου, βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κόβουν πρώτοι το νήμα με ετήσια εισοδήματα 495,917 ευρώ και 485.538 ευρώ αντίστοιχα.

Όσο για τους πολιτικούς αρχηγούς; Πιο «πλούσιος» εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΚΙΝΑΛ με 309.460 ευρώ, και ακολουθούν κατά σειρά ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ25 με 304.749 ευρώ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης της Νέας Δημοκρατίας με 146.694 ευρώ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ με 91.649 ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ με 86.755 ευρώ, ενώ τελευταίος εμφανίζεται ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης με 51.170 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα ποσά προέρχονται από τα δημοσιευμένα πόθεν έσχες ενώ αφορούν το σύνολο των εσόδων που παρουσιάζουν οι πολιτικοί μαζί με τις/τους συζύγους τους. Τo Wealth Observer, λοιπόν, τα εξηγεί όμορφα έχοντας ως κύριο σκοπό να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια στην πολιτική ζωή μίας κοινωνίας η οποία φτωχοποιήθηκε δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια.