Shutterstock
LIFE

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα φυτά του σπιτιού σου

Ένας οδηγός για τα φυτά της άνοιξης, τις ιδανικές επιλογές για το υπνοδωμάτιο και τη συμβίωση με κατοικίδια και φυσικά τη φροντίδα τους από τους ειδικούς του Grow How.

Τον τελευταίο καιρό, τα φυτά εσωτερικού χώρου απολαμβάνουν μια τεράστια δημοτικότητα ειδικά με τους Millennials και τη Gen Z. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στα social media: Hashtags όπως #plantsofinstagram, #urbanjungle και #plantsmakepeoplehappy είναι αρκετά δημοφιλή στο Instagram και ολόκληρη η πλατφόρμα είναι γεμάτη με υπέροχες φωτογραφίες που απεικονίζουν διαμερίσματα με καταπράσινες γλάστρες.

 

 

Η φροντίδα των φυτών μπορεί να λειτουργήσει αρκετά χαλαρωτικά και η ενασχόληση μαζί τους είναι το τέλειο αντίδοτο σε μία καθημερινότητα που τρέχει ασταμάτητα. Από την άλλη, ο χρόνος που πέρασε επαναπροσδιόρισε τη σχέση μας με το σπίτι, με τα φυτά να είναι ό,τι πιο κοντινό σε πράσινο και φύση. Είτε ανήκεις, λοιπόν, ήδη στους «επίμονους» κηπουρούς, είτε δηλώνεις αρχάριος, υπάρχουν πάντα τα ιδανικά φυτά για σένα. Η Μαρία Ιωαννίδου, ιδιοκτήτρια του πολύ cool φυτοπωλείου Grow How, μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις της: «Σανσιβέρια (Sansevieria) και Ζάμια (Zamia) είναι τα δύο φυτά εσωτερικού χώρου που προτείνω στους αρχάριους Growers (κηπουρούς). Και επειδή αυτά τα δύο φυτά προτείνονται αρκετά συχνά θα πρότεινα επίσης και τη Δράκαινα (Dracaena) αλλά και κάποιο είδος Φίκου (Ficus). Λόγω άνοιξης ένας αρχάριος Grower θα μπορούσε να πειραματιστεί με παχύφυτα και με κάκτους. Εύκολα στη φροντίδα τους είναι επίσης τα Γεράνια και τα φυτά μολόχες, τα οποία έχουν και άνθη. Στους πιο επίμονους Growers, θα πρότεινα Καλαθέες και Αλοκάσιες για τους εσωτερικούς χώρους. Εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες στο χώρο φύτευσης των φυτών τους σε εξωτερικό χώρο θα πρότεινα Φτέρες, Φυλλόδεντρα, Μανόλιες, Ορτανσίες και Γαρδένιες».

Τα φυτά έχουν θέση και στο υπνοδωμάτιο, αρκεί να επιλέγονται σωστά τόσο για την ιδιότητά τους να απορροφούν τοξικές ουσίες του αέρα και να απελευθερώνουν οξυγόνο όσο και για τις ανάγκες τους σε φως. «Σε ένα χώρο χαλάρωσης όπως είναι το υπνοδωμάτιο, προτείνω φυτά τα οποία απομακρύνουν ή απορροφούν τις τοξίνες του αέρα καθώς επίσης απελευθερώνουν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας».

συμβουλές για φυτά Grow How

Ιδανικά φυτά για το υπνοδωμάτιο

Σανσιβέρια (Sansevieria): Πολύ ανθεκτικό φυτό χρειάζεται λίγο πότισμα και επιβιώνει και σε χαμηλής φωτεινότητας χώρους.

Πόθος (Epipremnum aureum): Εξίσου εύκολο φυτό, επιβιώνει σε οποιαδήποτε φωτεινότητας χώρο.

Χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum): Επιβιώνει σε φωτεινούς χώρους και θέλει εβδομαδιαίο πότισμα.

Δράκαινα (Dracaena): Απορροφά τοξικές ουσίες του αέρα. Εντυπωσιακή με αργή ανάπτυξη. Επιβιώνει σχεδόν σε οποιαδήποτε φωτεινότητας χώρο. Πότισμα περίπου δύο φορές τον μήνα.

Η φροντίδα των φυτών ενόψει καλοκαιριού και ένα πιο βιώσιμο μπαλκόνι

«Το κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες. Κάποια πρέπει να τα βάλουμε σε σκιερά και δροσερά σημεία, κάποια άλλα χρειάζονται ψέκασμα στα φύλλα τους. Υπάρχουν φυτά που δεν τους αρέσουν τα ρεύματα αέρα. Γενικά, οι ανάγκες των φυτών διαφέρουν. Μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες για το συγκεκριμένο φυτό που έχουμε, στο κατάστημα που το αγοράσαμε, σε κάποιον γεωπόνο και φυσικά στο διαδίκτυο».

φυτά εσωτερικού χώρου Grow How

«Για να κάνουμε τη βεράντα ή το μπαλκόνι μας βιώσιμο πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πολλούς παράγοντες. Αρχικά, να επιλέξουμε τα φυτά μας βάσει των καιρικών συνθηκών λόγω προσανατολισμού αλλά και της τοποθεσίας του. Ποτίζουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κάθε φυτού και φροντίζουμε να αφαιρούμε τα ξερά φύλλα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η λίπανση. Τώρα, την άνοιξη στην Ελλάδα επιλέγουμε να τοποθετήσουμε τις ορτανσίες σε σκιερά σημεία. Τα γεράνια, μαστίχες, μπανανιές, βουκαμβίλιες, γιασεμιά, και στερλίτσιες στα ηλιόλουστα σημεία του μπαλκονιού. Είναι πολύ ανθεκτικά στην έκθεση στον ήλιο.

Για να έχετε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανθισμένο το γιασεμί σας επιλέξτε να φυτέψετε και να μπλέξετε, γιασεμί πολύανθες (η ανθοφορία ξεκινάει τον Μάρτιο) με γιασεμί χιώτικο (η ανθοφορία του ξεκινάει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τα Χριστούγεννα), το ένα μέσα στο άλλο».

Τα οφέλη των φυτών είναι αμέτρητα και ένα από αυτά είναι ότι μπορεί να γίνουν η ασπίδα μας για τα έντομα. Δεδομένου ότι πλέον περνάμε περισσότερο χρόνο στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, μπορείς να επιλέξεις φυτά που με τη μυρωδιά τους απωθούν με φυσικό τρόπο τα έντομα. Η Μαρία προτείνει να τοποθετούνται τριγύρω από το μέρος που κάθεσαι και σημειώνει τα φυτά με απωθητικές ιδιότητες:

  • Σιτρονέλα
  • Μελισσόχορτο
  • Κατιφές
  • Αρμπαρόριζα
  • Λουίζα
  • Βασιλικός
  • Λεβάντα

Tip: Ποτίζουμε το πρωί πριν το μεσημέρι και αδειάζουμε το νερό από τα πιατάκια που έχουν οι γλάστρες μας.

Μπορεί τα φυτά να χαρίζουν χαρά στους ανθρώπους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με τα κατοικίδια. Δυστυχώς, υπάρχουν φυτά που δεν είναι καθόλου φιλικά προς τον χρήστη – δηλαδή τις γάτες και τους σκύλους που επιλέγουν να τα μασουλάνε. «Για τους pet parents αλλά και επίδοξους κηπουρούς θα πρότεινα φυτά φιλικά στα κατοικίδια τους όπως ασπιδίστρα, καλαθέα, maranta, χλωρόφυτο, χαμεδωραία, πιλέα και ορχιδέα για εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους προτείνω μπανανιά, βασιλικό, καλλιστήμονα, εχεβέρια, και χριστουγεννιάτικο κάκτο».

Βασικά εργαλεία για αρχάριους

«Αφού επιλέξουμε τα φυτά και τα τοποθετήσουμε στη θέση τους θα χρειαστούμε πρώτα ένα ποτιστήρι το οποίο μας βοηθάει να ελέγχουμε τη ροή αλλά και την ποσότητα του νερού. Γάντια και ένα κλαδευτήρι. Ένα ψεκαστήρι θα μας φανεί χρήσιμο αφού το ψέκασμα το φύλλων το προτείνουμε κυρίως την περίοδο της άνοιξης αλλά και του καλοκαιριού. Θα πρότεινα προαιρετικά και ένα υγρασιόμετρο, καθώς είναι ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο ειδικά στην αρχή. Μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα πόση υγρασία έχει το χώμα και αν χρειάζεται πότισμα το φυτό».

Grow How, Σωτήρη Κροκίδα 77, Κόρινθος, Τηλ. 695 519 0125

FB: growhowplants / IG: growhow.plants