shutterstock
SEX

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το σεξ μετά τα 40

Οι αλλαγές που συντελούνται στο σώμα σου όσο μεγαλώνεις είναι αναμενόμενο να επηρεάζουν και τη σεξουαλική σου ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα γίνει χειρότερη.

Ο χρόνος περνά και αφήνει πάνω σου σημάδια. Κάποια είναι ορατά, όπως το γκριζάρισμα στα μαλλιά και οι γραμμές έκφρασης στο πρόσωπο. Κάποια άλλα, τα αντιλαμβάνεσαι στην πορεία. Μεταξύ αυτών, τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα και τον τρόπο ζωής σου καθώς μεγαλώνεις και επηρεάζουν το σεξ.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι υποχρεωτικά θα γίνει χειρότερο. Σημαίνει ότι απλά αλλάζει. Το σεξ που έκανες στα 20 δεν μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό που κάνεις στα 40 για πολλούς λόγους, που σχετίζονται από την υγεία μέχρις τις αλλαγές των προτεραιοτήτων σου (οικογένεια, παιδιά, καριέρα, λοιπές υποχρεώσεις).

Σεξ μετά τα 40: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Δεδομένου ότι η καλή σεξουαλική ζωή είναι σημαντική σε κάθε δεκαετία, πόσω μάλλον όταν μεγαλώνεις που η ψυχολογική σου κατάσταση δοκιμάζεται αρκετά, συγκεντρώσαμε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Τα προβλήματα στύσης είναι μες στο παιχνίδι

Η εμφάνιση στυτικών δυσλειτουργιών στο σεξ είναι κάτι συνηθισμένο για τους άντρες μετά τα 40. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται πανικός, ούτε άγχος. Ούτε να καταφύγεις από μόνος σου σε φάρμακα. Ένα ραντεβού με έναν ειδικό θα σου λύσει όλες τις απορίες και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις με νηφαλιότητα την κατάσταση.

Η καλή υγεία είναι το κλειδί

Επειδή όσο μεγαλώνεις, είσαι πιο επιρρεπής στο να παρουσιάσεις ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η υπέρταση, που επηρεάζουν την ερωτική ζωή –οι στυτικές δυσλειτουργίες που προαναφέραμε-, φρόντισε να τσεκάρεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο την υγεία σου με τις απαραίτητες εξετάσεις. Επίσης, να γυμνάζεται τακτικά, να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή και να εκτονώνεσαι από το έντονο άγχος της καθημερινότητας, περιορίζοντάς το όσο είναι εφικτό.

Θα υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και αυτό είναι OK

Είναι φυσιολογικό η επιθυμία για σεξ να έχει σκαμπανεβάσματα καθώς μεγαλώνεις, ειδικά αν είσαι σε μία μακροχρόνια σχέση. Είναι σημαντικό να έχεις καλή επικοινωνία με τη σύντροφό σου, ώστε να δουλεύετε το κομμάτι του σεξ, να «ξυπνάτε» ο ένας τον άλλον ερωτικά και να πειραματίζεστε.

Οι στύσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια

Εκτός από τα δυσάρεστα, υπάρχουν και καλά νέα για τις στύσεις των αντρών μετά τα 40. Έρευνες έχουν αποδείξει όσο μεγαλώνεις, αυξάνεται επίσης και η διάρκεια στύσης του πέους, με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται και η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Οι γυναίκες έχουν καλύτερους οργασμούς όσο μεγαλώνουν

Ο μύθος λέει ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν την ικανότητά τους να φτάσουν σε οργασμό. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, απολαμβάνουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε το σεξ, καθώς είναι πιο ώριμες, έμπειρες και γεμάτες αυτοπεποίθηση.

Ο δεύτερος γύρος δεν είναι εύκολη υπόθεση

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν ένας άντρας στα 25 μπορούσε μετά από 10 λεπτά να έρθει ξανά σε στύση, ο ίδιος άνδρας στα 45 του πιθανότατα χρειάζεται από 2 μέχρι 4 ώρες, για ένα δεύτερο γύρο σεξ. Παρατείνεται δηλαδή σταδιακά όσο μεγαλώνεις ο χρόνος του μεσοδιαστήματος ανάμεσα σε δύο σεξουαλικές επαφές.

Ο κίνδυνος των ΣΜΝ δεν εξαφανίζεται ποτέ

Το γεγονός ότι είσαι πλέον μεγάλος, ώριμος και έχεις την ίδια σύντροφο εδώ και αρκετά χρόνια δεν σημαίνει ότι έχεις ξεμπερδέψει με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα ΣΜΝ στους άνω των 40 αυξάνονται με σταθερό ρυθμό. Δύο κύριοι λόγοι είναι οι ακόλουθοι: η χρήση φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία και η λέπτυνση του κολπικού υμένα που καθιστά τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις.