Forti, Chaufforier/Getty Images/Ideal Image
ΙΣΤΟΡΙΑ

Όταν ο Καλιγούλας κήρυξε τον πόλεμο στην ίδια τη θάλασσα

Ένας παρανοϊκός Αυτοκράτορας που δολοφονήθηκε στα 28 του έπειτα από συνωμοσία.

Το να πούμε ότι ο Καλιγούλας δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην εποχή του είναι μάλλον αρκετά ελαφρύ, καθώς οι πρώτοι ιστορικοί που έγραψαν γι’ αυτόν ανέφεραν ότι ο λαός του ήταν τόσο προκατειλημμένος απέναντι στον εκκεντρικό Ρωμαίο αυτοκράτορα που είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το γεγονός από τη μυθοπλασία, σχετικά με όσα συνέβησαν.

Παρ’ όλα αυτά, η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του είναι καλά τεκμηριωμένη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι κάποτε κήρυξε πόλεμο στην ίδια τη θάλασσα και από ότι φαίνεται, το έκανε για να πάρει μια συμβολική νίκη κόντρα στον απέραντο ωκεανό.

Ο Καλιγούλας και η κόντρα του με τη θάλασσα

Ο Ρωμαίος ιστορικός Σουητώνιος έγραψε για το περιστατικό το 40 μ.Χ.: «Και ενώ κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι σκόπευε να κάνει, ξαφνικά τους διέταξε να μαζέψουν κοχύλια και να γεμίσουν τα κράνη τους και τις πτυχές των χιτώνων τους με αυτά, αποκαλώντας τα “λάφυρα της θάλασσας που οφείλονται στο Καπιτώλιο και το Παλατίνο”».

Τα κοχύλια αυτά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν πίσω στη Ρώμη. Για να γιορτάσει τον θρίαμβό του, ο Καλιγούλας έχτισε έναν φάρο, έδωσε στους στρατιώτες του από 100 δηνάρια (ρωμαϊκά ασημένια νομίσματα) στον καθένα και τους είπε: «Πηγαίνετε στους δρόμους σας και να είστε χαρούμενοι γιατί τώρα είστε πλούσιοι».

Ένας παρανοϊκός Αυτοκράτορας

Όπως είδαμε και από την ιστορία με την κήρυξη του πολέμου στην ίδια τη θάλασσα, η αυτοκρατορία του Καλιγούλα χαρακτηρίστηκε από αμετροέπεια. Οι ιστορικές πηγές επικεντρώνονται στον σαδισμό, στη σκληρότητα και στην υπερβολή που προέβαλε απέναντι στον λαό του καθώς και στη σεξουαλική διαστροφή του, παρουσιάζοντάς τον ως έναν παράφρονα τύραννο.

Έστρεψε μεγάλο μέρος της προσοχής του σε φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα και σε πολυτελείς κατοικίες για τον εαυτό του, ενώ παράλληλα ξεκίνησε την κατασκευή δύο υδραγωγείων στην Ρώμη: το Aqua Claudia και το Anio Novus. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η αυτοκρατορία της Ρώμης προσάρτησε το βασίλειο της Μαυριτανίας.

Στις αρχές του 41 μ.Χ. ο Καλιγούλας, μόλις 28 ετών, δολοφονήθηκε μετά από συνωμοσία των αξιωματούχων της πραιτοριανής φρουράς, των συγκλητικών και των αυλικών, τους οποίους φρόντιζε να περιφρονεί. Η προσπάθεια ωστόσο των συνωμοτών να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για την αποκατάσταση της ρωμαϊκής δημοκρατίας, απέτυχε. Την ημέρα της δολοφονίας του Καλιγούλα, οι πραιτοριανοί ανακήρυξαν τον θείο του Κλαύδιο ως τον επόμενο Ρωμαίο Αυτοκράτορα.