Shutterstock
FATHERHOOD

Πάνες, πάντες, σελτεδάκια: Το γλωσσάρι ενός νέου μπαμπά

Μια βουτιά στο σταυρόλεξο και τους γλωσσοδέτες που αντιμετωπίζει κάθε άνδρας τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού.

Σε βλέπω να στέκεσαι θαρραλέος, με το κεφάλι ψηλά και την συνείδηση ήσυχη. Γεννάτε σε λίγες ημέρες και αν υπήρχε τηλεπαιχνίδι ερωτήσεων για τις διάφορες ορολογίες της κύησης, θα έβγαινες πανηγυρικά νικητής. Ξέρεις τι είναι η Β’ επιπέδου, το ντόπλερ, ο υπέρηχος και τι σημάνει σύσπαση μήτρας για μια έγκυο. Είσαι βασιλιάς.

Αλλά το παιχνίδι αλλάζει. Ο παρουσιαστής ανακοινώνει νέο σετ ερωτήσεων που αφορούν τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού. Τα φώτα στρέφονται πάνω σου και μια φωνή σε ρωτά απειλητικά. «Τι είναι κύριε Παπαδόπουλε το σελτεδάκι»;

Ως νέος πατέρας, είχα έρθει κι εγώ αντιμέτωπος με το πρόβλημα του να αναγνωρίζω τι είναι όλες αυτές οι νέες λέξεις που εμφανίζονται μπροστά μου σε πολύ απλές και φαινομενικά λογικές ερωτήσεις.

– Θες να πάρουμε λίκνο ή καλαθούνα;

– Μα φυσικά καλαθούνα αγάπη μου.

Και σκέφτεσαι μεγάλα καλάθια με τροπικά φρούτα και σοκολάτες.

– Στο debate για το σφηνάκι, ποια γνώμη έχεις;

– Το πίνεις, χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Για να εισπράξεις βλέμμα ροφού για την ηλίθια απάντησή σου.

Πάμε λοιπόν να δούμε άγνωστες και γνωστές λέξεις.

Σελτεδάκι

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Κάποιου είδους σεμεδάκι το οποίο έχει χαρακτηριστικό φινίρισμα με αποτέλεσμα να το ονομάζουν διαφορετικά. Ή και γλυκό. Σιροπιαστό. Σίγουρα σιροπιαστό.

Στην πραγματικότητα είναι: Ένα πολύ χρήσιμο κομμάτι ύφασμα το οποίο βάζεις κάτω από το μωρό στην αλλαξιέρα του, το καρότσι του και οπουδήποτε βασικά ξαπλώνει, για να μην λερώσει ανεπανόρθωτα κάποιο ύφασμα ή δομικό στοιχείο του σπιτιού με τα κακά του, τα ούρα του ή τον εμετό του. Τα πλέον χρήσιμα σελτεδάκια (ή σελτέδες αν προτιμάς) είναι από την κάτω πλευρά αδιάβροχα ώστε να δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πάντα

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Το χαριτωμένο ζώο που ζει στις ζούγκλες και είναι πιο επικίνδυνο και αιμοβόρο απ’ ό,τι νομίζουμε. Αν είσαι παιδί, νομίζεις ότι ξέρει και Kung Fu.

Στην πραγματικότητα είναι: Μία είδους περίφραξη για την καλαθούνα, το λίκνο ή την κούνια ώστε το παιδί να είναι περιφρουρημένο από κάθε πλευρά ώστε να μην προσκρούσει στην ψάθα, το κάγκελο ή όπου αλλού.

Λίκνο

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Το λίκνο του πολιτισμού. Γιατί πιθανότατα αυτή είναι η μοναδική χρήση της λέξης μέχρι να γίνεις πατέρας.

Στην πραγματικότητα είναι: Το κρεβατάκι του μωρού που θα χρησιμοποιήσεις πιθανότατα πριν πας σε χρήση κούνιας. Μία εναλλακτική του λίκνου για τους πρώτες 2-3 μήνες είναι η καλαθούνα που θα γνωρίσεις λίγο πιο κάτω. Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το λίκνο θεωρητικά “λικνίζεται” αλλά υπάρχουν και σταθερά λίκνα που δεν τιμούν το όνομά τους.

Θήλαστρο

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Κάποιο σεξουαλικό παιχνίδι. Όχι; Μόνο εγώ;

Στην πραγματικότητα είναι: Μία συσκευή η οποία μιμείται τον θηλασμό του μωρού και βοηθά την μητέρα να βγάλει γάλα από το στήθος της, συνήθως για να το αποθηκεύσει καβάτζα για αργότερα. Το θήλαστρο βοηθά και για την αποσυμφόρηση του στήθους όταν έχει παράγει υπερβολικά πολύ γάλα και το μωρό δεν είναι σε φάση να φάει.

Σφηνάκι

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Vive Cuervoooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!

Στην πραγματικότητα είναι: Μία σφήνα σαν εκείνες που βάζουμε στις πόρτες για να μην κοπανάνε μόνο που είναι από μαλακό υλικό και προορίζεται για να μην μπορεί το νεογνό να ρολάρει και να τουμπάρει μέσα στο όποιο κρεβατάκι του. Δεν θέλουμε το νεογνό να έχει τόση κινητικότητα γιατί μπορεί να γυρίσει μπρούμυτα ή να πάει να στριμώξει το πρόσωπό του και να δυσκολευτεί στην αναπνοή. Ας μην πούμε τι μπορεί να επιφέρει αυτό. Πλέον πάντως σπάνια χρησιμοποιούμε σφηνάκι γιατί τα νεογνά συστήνεται να τα βάζουμε ανάσκελα στο όποιο κρεβάτι τους και όχι στο πλάι ή μπρούμυτα όπως έκαναν παλιά. Άρα είναι σχεδόν απίθανο από την θέση ανάσκελα να ρολάρει.

Θηλές

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Τις actual θηλές στο σώμα μιας γυναίκας. Ή ενός άντρα. Ό,τι θέλει να σκέφτεται ο καθένας.

Στην πραγματικότητα είναι: Εκείνο το κομμάτι στο μπιμπερό του μωρού το οποίο ομοιάζει με τη θηλή και το οποίο πιπιλάει το νεογνό. Τις πωλούν και ξεχωριστά γιατί υπάρχουν σε διαφορετικά σχήματα και με μεγαλύτερη ή μικρότερη ροή γάλακτος αναλόγως της ηλικίας του μωρού.

Καλαθούνα

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Το χωριό σου. Και μια γιαγιά να έχει γεμίσει με ντομάτες την καλαθούνα της και να τραβάει για το σπίτι.

Στην πραγματικότητα είναι: Ένα ευρύχωρο καλάθι το οποίο μετατρέπεται σε κρεβάτι για το νεογνό, ώστε να το μεταφέρεις εύκολα μέσα στο σπίτι, από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Το χρησιμοποιούν πολλές μανούλες (λολ) αντί για λίκνο για να κοιμάται το παιδί τον πρώτο καιρό δίπλα τους.

Φορμάκια

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Τις μικρές φόρμες στις οποίες βάζεις τη ζύμη για να φτιάξεις μπισκότα ή κεκάκια.

Στην πραγματικότητα είναι: Από τα πρώτα ρούχα που φορά ένα νεογνό όταν θέλουμε να είναι καλυμμένο ολόκληρο, και τα χέρια και τα πόδια του. Προσωπικά τα μπερδεύω με τα φανελάκια. Το φορμάκι μπορεί να φορεθεί σκέτο ή πάνω από φανελάκι.

Φανελάκια

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Φανέλες στρατού. Ή μπάσκετ όταν έπαιζες στο παιδικό.

Στην πραγματικότητα είναι: Το πιο στάνταρ ρουχαλάκι του παιδιού. Φοριέται σκέτο, μέσα από το φορμάκι ή και μέσα από κανονικά ρούχα. Καλύπτει τον κορμό του παιδιού, είναι είτε αμάνικο είτε με κοντό μανικάκι και αφήνει τα πόδια ακάλυπτα.

Αυγό

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Να΄χαμε ένα αυγουλάκι κομμένο στα 4 με λαδόξυδο και αλατοπίπερο δίπλα σε ένα τσιπουράκι.

Στην πραγματικότητα είναι: Το μέρος στο οποίο θα τοποθετήσεις το μωρό πιθανότατα όταν βγεις από το μαιευτήριο. Το αυγό είναι το πρώτο κάθισμα αυτοκινήτου για το μωρό. Κάποια αυγά προσαρμόζονται και στο καρότσι για ευκολία.

Φασκιώνω

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Ότι κάποιος μουτζώνει ή καρπαζώνει κάποιον άλλον.

Στην πραγματικότητα είναι: Το να τυλίγεις το μωρό σε ύφασμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κουνήσει ελεύθερα τα χέρια του. Τα πόδια πρέπει να έχουν ελευθερία στο να τεντωθούν και το φάσκιωμα πρέπει να είναι στο όριο του κεφαλιού για να αναπνέει ελεύθερα. Το φάσκιωμα ηρεμεί το μωρό στον ύπνο γιατί αποφεύγονται οι σπασμωδικές κινήσεις των χεριών του και όπως λένε οι ειδικοί είναι μία κατάσταση η οποία θυμίζει στο μωρό τις ημέρες του στη μήτρα, γι’ αυτό και το προτιμά.

Λαβέτες

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Κάποιο ιταλικό ζυμαρικό. Λαβέτες καρμπονάρα. Μούρλια.

Στην πραγματικότητα είναι: Τα μικρά πετσετάκια τα οποία χρησιμοποιούμε για να ρευτεί το μωρό και να μην μας λερώσει, για να το σκουπίσουμε ή για να ακουμπήσουμε το κεφάλι του πρόχειρα σε κάποια επιφάνεια ή κάποια μπλούζα μας που δεν είναι και τόσο καθαρή.

Ριλάξ

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Don’t do it. When you want to go to it.

Στην πραγματικότητα είναι: Ένα καρεκλάκι για βρέφη το οποίο τα κρατά σε κλίση και λικνίζεται για να τα ηρεμεί και να τα κοιμίζει (αν είσαι τυχερός).

Πορτ Μπεμπέ

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Λιμάνι της Κυανής Ακτής.

Στην πραγματικότητα είναι: Ένα φορητό κρεβάτι για το νεογνό, ιδανικό για βόλτες όσο είναι ακόμα πολύ μικρό και δεν είναι σα φάση να μπει στο κανονικό καρότσι. Είναι πολύ αστείο το ότι μέχρι πριν μερικούς μήνες νόμιζες ότι υπάρχει ένα μόνο καρότσι που κάνει τα πάντα και για όλες της ηλικίες. Αστείο για εκείνους από τους οποίους θα αγοράσεις και αυγό και πορτ μπεμπέ και καρότσι.

Γυμναστήριο

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Ότι έχεις κάνει συνδρομή ενός έτους και πήγες μόνο ένα μήνα.

Στην πραγματικότητα είναι: Μια παιδική χαρά μικρού μεγέθους για βρέφη στα δικά μου μάτια. Το μωρό ξαπλώνει περιφρουρημένο σε μία επιφάνεια και από πάνω του κρέμονται διάφορα παιχνιδάκια τα οποία προσπαθεί να φτάσει με τα χέρια του. Μιλάμε για σκληρή προπόνηση.

Ξένο

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Αν έχει συμπληρώσει τους ξένους ο Παναθηναϊκός για φέτος για σαν να λείπει ένας shooting guard.

Στην πραγματικότητα είναι: Το γάλα το οποίο δεν είναι μητρικό άρα δεν είναι προϊόν θηλασμού. Μία πολύ σκληρή λέξη αν με ρωτάτε γιατί στο μαιευτήριο, εκείνες που δεν θηλάζουν (για διάφορους προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους) δίνουν “ξένο” στο παιδί και πραγματικά θεωρώ ότι με αυτή την ορολογία τις κάνουν να αισθάνονται τουλάχιστον κακούργες.

Μαξιλάρι θηλασμού

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Ανταλλακτικό για το σεξουαλικό βοήθημα που λέγαμε νωρίτερα.

Στην πραγματικότητα είναι: Ένα μαξιλάρι σε σχήμα πετάλου το οποίο βοηθά την μητέρα να έχει το βρέφος στο κατάλληλο ύψος όταν θηλάζει. Βολικότατο, όπως θα αντιληφθείς πολύ γρήγορα και πάρα πολύ χρήσιμο για την μητέρα.

Παρκοκρέβατο

Στο πρώτο άκουσμα σκέφτεσαι: Ένα ντιβάνι στη μέση μιας παρκάρας, κάτω από μια παχιά σκιά.

Στην πραγματικότητα είναι: Ένας παιδότοπος για βρέφη. Περιφρουρημένη με δίχτυ επιφάνεια στην οποία μπορείς να αφήνεις το μωρό κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα παιχνίδια του για να παίζει. Παίρνει πολλές φορές και το ρόλο του κρεβατιού στις διακοπές και τις πολύωρες αποδράσεις.

Ελπίζω να μην ξέχασα πολλά, να λύσαμε μερικές απορίες και να αισθάνεσαι έτοιμος για την πρόκληση που έχεις μπροστά σου. Τι είπαμε ότι είναι το σελτεδάκι;