AP Images
FITNESS

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή βόλεϊ: Ποιο άθλημα θα σε γυμνάσει περισσότερο

Ποιο από τα τρία δημοφιλέστερα αθλήματα στη χώρα μας είναι το πιο δύσκολο.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με κάποια συγκεκριμένη προπόνηση αλλά θα κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Θα συγκρίνουμε τα τρία δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα της χώρας μας. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ.

Πως θα το κάνουμε αυτό; Με τον εξής τρόπο, ορίζουμε τις παρακάτω κατηγορίες :

1. Αερόβια Αντοχή

2. Αντοχή στη Δύναμη

3. Έκρηξη

4. Ταχύτητα

5. Τεχνική

Θα βαθμολογήσουμε το κάθε άθλημα σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες απο 1 εως 5 αστέρια όπου 1 το κάθε χαρακτηριστικό δεν απαιτείται ιδιαίτερα ενώ το 5 φτάνεις στα κόκκινα. Για το συγκεκριμένο άρθρο λαμβάνονται υπόψη προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα, μιας και έχει παίξει ανταγωνιστικά και τα τρία αθλήματα, όπως και συζητήσεις με αθλητές υψηλού επιπέδου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν αποτελεί κάποια μορφή έρευνας και το υποκειμενικό στοιχείο επικρατεί. Σκοπός είναι να σας περιγράψουμε ποιες είναι οι βασικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένας αθλητής για να μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Ποδόσφαιρο

Ο Φαν Ντάικ σκοράρει με τη φανέλα της Λίβερπουλ Ο Φαν Ντάικ σκοράρει με τη φανέλα της Λίβερπουλ / AP Photo / Jon Super
Ο Φαν Ντάικ σκοράρει με τη φανέλα της Λίβερπουλ

Ξεκινάμε με το ‘Βασιλιά των σπορ’ στην Ευρώπη. Το ποδόσφαιρο πλέον έχει αλλάξει σε σχέση ε αυτό που ήταν 20 χρόνια πριν. Τότε παίκτες με υψηλή τεχνική και μέτρια αθλητικά προσόντα μπορούσαν να διακριθούν σε υψηλό επίπεδο. Πλέον αν δεν έχεις αθλητικές ικανότητες βλέπεις την 11αδα με το κιάλι.

Ένα ποδοσφαιριστής μπορεί να τρέξει 9-12 χιλιόμετρα μέσα στο γήπεδο. Το 70% αυτών των χιλιομέτρων είναι σε υψηλή διαλλειματική ένταση. Το υπόλοιπα είναι σε ένα γρήγορο ρυθμό. Άρα η αερόβια αντοχή παίζει βασικό ρόλο. Επίσης δεν διανοείται υψηλής κλάσης ποδοσφαιριστής να είναι αργός. Χρειάζεται ταχύτητα με την μπάλα αλλά και χωρίς. Τα πρώτα εκρηκτικά βήματα παίζουν και αυτά σπουδαίο ρόλο. Δείτε τι κάνει ο Μέσι στα πρώτα βήματα του, τους αφήνει να χαζεύουν την πλάτη.

Σαφώς και η δύναμη χρειάζεται αλλά δεν παίζει το βασικότερο ρόλο. Συνοψίζοντας αν ένα αθλητής γνωρίζει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του αθλήματος , είναι πολύ γρήγορος, εκρηκτικός και έχει αντοχή τότε ίσως παίξει σε υψηλό επίπεδο σε θέσεις όπως στόπερ η αμυντικό χαφ.

Αερόβια αντοχή: 5 αστέρια

Αντοχή στη δύναμη: 2 αστέρια

Έκρηξη: 4 αστέρια

Ταχύτητα: 5 αστέρια

Τεχνική: 3 αστέρια

Μπάσκετ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καρφώνει με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καρφώνει με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς / AP Photo / Aaron Gash

Την δεκαετία του 90 και του 80 το μπάσκετ αποτελείτο από αθλητές που μιλούσαν στην μπάλα χωρίς να διαθέτουν τρομερά αθλητικά προσόντα αλλά και από αθλητές με  ανύπαρκτη τεχνική που κατάφεραν να κάνουν καριέρα λόγο ύψους και αθλητικών προσόντων. Όπως όμως όλα τα αθλήματα έτσι και το μπάσκετ άλλαξε στο πέρασμα των χρόνων.

Πλέον πρέπει να τα συνδυάζεις όλα σε υψηλό βαθμό αλλιώς σε τρώει η άβυσσος της μετριότητας. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας αθλητής του μπάσκετ, και σε ποιο βαθμό. Για αρχή πρέπει να έχει αρκετή καλή τεχνική κατάρτιση όπως σουτ, ball control κλπ. Οπωσδήποτε δύναμη. Δεν μιλάμε μόνο για τους σέντερ αλλά για όλους τους παίκτες.

Όσο πιο δυνατός είναι ο παίκτης τόσο πιο εύκολα μαρκάρει αλλά και ξεμαρκάρεται. Ταχύτητα σίγουρα χρειάζεται αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η έκρηξη. Ένας αθλητής χρησιμοποιεί την έκρηξη σε δύο βασικές κινήσεις. Στα πρώτα βήματα όπου αν ξεφύγει από τον αντίπαλο του τότε κόβεται μόνο με φάουλ , και στο άλμα όπου με ένα πάτημα μπορεί να πετάξει προς το καλάθι.

Σίγουρα χρειάζεται και αερόβια αντοχή αλλά δεν παίζει το πιο σημαντικό ρόλο. Τα χιλιόμετρα που τρέχουν οι αθλητές υπολογίζονται 3-4 περίπου. Λόγω όμως των πολλών αλλαγών υπάρχει χρόνος ξεκούρασης.

Αερόβια αντοχή: 3,5 αστέρια

Αντοχή: στη δύναμη 5 αστέρια

Έκρηξη: 5 αστέρια

Ταχύτητα: 4 αστέρια

Τεχνική: 3 αστέρια

Βόλεϊ

Serbia's Aleksandar Atanasijevic, right, spikes the ball against Slovenia's Klemen Cebulj, center, during a European Volleyball Championship final match between Serbia and Slovenia at the AccorHotels Arena in Paris, Sunday, Sept. 29, 2019 AP Photo / Michel Euler

Το volley είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα. Η μεγάλη διαφορά του σε σχέση με τα άλλα 2 γνωστά αθλήματα είναι ότι έχει κινήσεις τις οποίες δεν βρίσκονται στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Για παράδειγμα για τον άνθρωπο το να κλωτσήσει μια μπάλα η να την πετάξει σε ένα καλάθι είναι πιο συμβατή σε σχέση με την μανσέτα στο volley , μια σύνθετη κίνηση που δεν την χρησιμοποιείς πουθενά στην καθημερινότητα.

 

 

Αυτό σημαίνει ότι ο αθλητής πρέπει να γνωρίζει άριστα τα βασικά της τεχνικής για να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Επίσης χρειάζεται έκρηξη για το άλμα , και αντοχή στην δύναμη ώστε να αντέχει ο αθλητής σε μια φάση να κάνει 3-4 μέγιστα άλματα ή να βαρέσει 3-4 φορές με μέγιστη δύναμη ώμου την μπάλα. Σίγουρα η αερόβια κατάσταση πρέπει να έχει δουλευτεί αλλά δεν παίζει πρωταρχικό ρόλο μια και οι αθλητές δεν διανύουν χιλιόμετρα απλά κάνουν πολύ μικρές μετακινήσεις.

Επίσης και η ταχύτητα μετράει αλλά επειδή όπως είπαμε οι μετακινήσεις γίνονται σε μικρές αποστάσεις δεν παίζει πρωτεύον ρόλο.Αερόβια αντοχή: 3 αστέρια

Αντοχή στη δύναμη: 5 αστέρια

Έκρηξη: 5 αστέρια

Ταχύτητα: 3,5 αστέρια

Τεχνική: 4 αστέρια

> Αν θες να μάθεις καινούργιες ασκήσεις και να αναβαθμίσεις την προπόνηση σου βρες τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram.