ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις πριν την προπόνηση

Το να φας κάτι πριν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι είναι σημαντικό για να γεμίσεις ενέργεια και δύναμη. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Όποιον προπονητή κι αν ρωτήσεις, το ίδιο θα σου πει: το να πας στο γυμναστήριο με άδειο στομάχι δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Αντιθέτως, ένα υγιεινό και δυναμωτικό σνακ λίγη ώρα πριν ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι είναι αναγκαίο για να βγάλεις εις πέρας την προπόνηση.

Όσον αφορά τώρα την ποσότητα και το είδος του φαγητού που θα καταναλώσεις, αυτά ποικίλλουν ανάλογα με το άθλημα ή το στυλ γυμναστικής που έχεις επιλέξει καθώς και την προσπάθεια που θα καταβάλλεις στην προπόνηση.

Συνήθως, οι υδατάνθρακες και τα φρούτα, όπως οι μπανάνες, είναι από τα σνακ που προτείνουν οι ειδικοί για να ανακτήσεις την ενέργεια και τη δύναμή σου. Υπάρχουν όμως και κάποιες συγκεκριμένες τροφές, που αν και η πλειοψηφία αυτών συγκαταλέγεται στις υγιεινές, επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα και πρέπει να αποφεύγονται πριν την άθληση.

Ο λόγος; Δεν χωνεύονται εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να προκαλούν φούσκωμα, αέρια στο πεπτικό σύστημα, βαρύ στομάχι και να εμποδίζουν το σώμα να ανταπεξέλθει στο ασκησιολόγιο.

Οι 4 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνεις πριν την προπόνηση

Όπως αναφέρει το Business Insider, πριν από την άσκηση είναι καλύτερα να αποφεύγεις τις ακόλουθες τροφές:

  • Όσπρια
  • Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι)
  • Αβοκάντο
  • Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Ως γνωστόν, τα τρία πρώτα περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υγειών τροφών. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι περιέχουν συστατικά που είναι δύσκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό: οι φυτικές ίνες και η ραφινόζη που περιέχουν τα δύο πρώτα και τα καλά λιπαρά που περιέχει το τρίτο.

Σχετικά με την τέταρτη κατηγορία τροφίμων, τις υπερεπεργασμένες τροφές, όπως είναι τα γλυκά και άλλα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυτές προσφέρουν μια απότομη αύξηση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό, η οποία λίγα λεπτά μετά πέφτει κατακόρυφα. Αυτό το σκαμπανέβασμα έχει ως συνέπεια να αισθάνεσαι ξαφνικά κούραση, υπνηλία και αδυναμία γενικότερα για να γυμναστείς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να ζητήσεις τη συμβουλή του προπονητή ή ενός διατροφολόγου σχετικά με το τι είναι καλύτερο να τρως πριν από την προπόνηση σύμφωνα με το βάρος και τη φυσική σου κατάσταση.