© iStock
ΥΓΕΙΑ

Ποιο είναι και πόσο κοστίζει το πιο ακριβό υγρό στον πλανήτη

Η αξία του αγγίζει τα 10 εκατομμύρια δολάρια το λίτρο και υπάρχουν σοβαροί λόγοι που είναι τόσο πολύτιμο.

Ίσως, να περίμενες ότι ο τίτλος ανήκει σε κάποιο κρασί το οποίο ανακαλύφθηκε σε ένα μεσαιωνικό κελάρι ή κάποιο νέο καύσιμο που υπόσχεται τεράστια αυτονομία χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Δε μάντεψες όμως σωστά: το πιο ακριβό υγρό στον πλανήτη είναι το δηλητήριο που παράγει ο σκορπιός.

Το κόστος του αγγίζει τα 10.540.000 δολάρια το λίτρο ενώ με 130 ευρώ μπορείς να αποκτήσεις ένα απειροελάχιστο δείγμα, πιο μικρό και από κόκκο ζάχαρης.

Ο λόγος; Η τρομακτική δυσκολία για να γίνει η συλλογή του. Οι ερευνητές είναι υποχρεωμένοι να «αρμέξουν» τους σκορπιούς έναν-έναν με τα χέρια τους ή μάλλον πιο σωστά να πιέσουν το δηλητήριο μέσα από το κεντρί. Είναι μία δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά,ε αλλά όπως βλέπουμε κάποιος την κάνει.

Επί της ουσίας, ένας σκορπιός δεν μπορεί να παράξει περισσότερο από 2 ml δηλητηρίου τη φορά. Πρόκειται με άλλα λόγια για μία πολύ αργή και πιθανόν πολύ επίπονη διαδικασία. Σημαντική σημείωση: το τσίμπημα του σκορπιού, μπορεί σπάνια να είναι θανατηφόρο, πονάει όμως περίπου 100 φορές παραπάνω από αυτό της μέλισσας.

Γιατί όμως μπαίνουν σε τόσο μεγάλο κόπο οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες; Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως στο δηλητήριο του σκορπιού υπάρχουν κάποιες υπερπολύτιμες ουσίες.

Όπως για παράδειγμα, η χλωροτοξίνη, ένα πεπτίδιο 36 αμινοξέων το οποίο αντλείται από ένας είδος σκορπιού ενδημικού στο Ισραήλ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα ενάντια στον καρκίνο.

Αντίστοιχα, πειράματα που έχουν γίνει σε αρουραίους με την καλιοτοξίνη, μία πολυπεπτιδική αλυσίδα η οποία περιέχει 38 αμινοξέα, έχουν φέρει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα αναφορικά με παθήσεις που αφορούν τα κόκαλα.

σκορπιός δηλητήριο © Alexei Demidov / Unsplash

Επίσης, το δηλητήριο του σκορπιού χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση της ελονοσίας, μίας νόσου η οποία σκοτώνει περισσότερους από 500.000 (!) ανθρώπους τον χρόνο, κυρίως σε χώρες της Αφρικής με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκουν οι επιστήμονες στο κεντρί του πανάρχαιου αυτού αρθρόποδου. Μάλιστα, όσο περισσότερες έρευνες καταπιάνονται με το συγκεκριμένο δηλητήριο, τόσο πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα.

Πώς όμως θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε πιο εύκολη, λιγότερο εξαντλητική και πιο γρήγορη πρόσβαση σε αυτό;

Τα νέα είναι ενθαρρυντικά: μία ομάδα ερευνητών στο Μαρόκο παρουσίασαν πριν κάποιο καιρό ένα μηχάνημα που μπορεί να «αρμέξει» το δηλητήριο που παράγει ένας σκορπιός με remote control και χωρίς την ανάγκη να βάλει κάποιος τα χέρια του.