Jay Cee/Unsplash
LIFE

Ποιοι χρειάζεται να κάνουν ντους κάθε μέρα και ποιοι όχι

Δεν ισχύουν τα ίδια για όλους τους ανθρώπους συνεπώς καλό είναι να αποφεύγονται οι γενικοί κανόνες.

Disclaimer: το κείμενο που ακολουθεί δεν προωθεί συνθήκες που κάνουν το βίο αβίωτο για όσους βρίσκονται στο περιβάλλον μας. Τουναντίον επιβεβαιώνει τα ευρήματα μελέτης που είχε γίνει το 2021, βάσει των οποίων δεν μας κάνει όλους πιο καθαρούς και πιο υγιείς το καθημερινό ντους.

Οι παράγοντες που κρίνουν κάθε πότε πρέπει να πλενόμαστε

Όπως είπε χαρακτηριστικά η δερματολόγος Δρ. Joyce Park στους New York Times «δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους, όσον αφορά το πλύσιμο του δέρματος και των μαλλιών.

Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

α) από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών σας

β) πόσο ιδρώνετε

γ) πόσο λερώνεστε

Το πολύ συχνά ντους μπορεί σίγουρα να αφυδατώσει το δέρμα σας, να επιδεινώσει την ερυθρότητα, τον κνησμό και το ξεφλούδισμα και να πυροδοτήσει εξάρσεις εκζέματος».

Being there, done that, με δερματολόγο να μου λέει πως για να διατηρήσω την υγεία μου (γενικά) θα ήταν χρήσιμο να μην πλένω 20 φορές την ημέρα τα χέρια μου, αφού έχω διαλύσει τη στοιβάδα του δέρματος που υπάρχει για να με προστατεύει -να κρατάει μακριά τα μικρόβια.

Πάμε τώρα, να δούμε σε ποια κατηγορία ανήκεις: αυτών που πρέπει να πλένονται κάθε μέρα ή εκείνων που είναι χρήσιμο να δίνουν ρεπό στο δέρμα και τα μαλλιά τους.

Πότε πρέπει να κάνεις ντους κάθε μέρα

Η Δρ. Marisa Garshick, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη εξήγησε πως εάν ιδρώνεις πολύ (είτε λόγω άσκησης, είτε λόγω δουλειάς ή φυσικής προδιάθεσης) είναι σημαντικό να κάνεις ντους, ώστε να απομακρύνεις τον ιδρώτα.

Ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος. «Η συσσώρευση του μπορεί να συμβάλει σε φραγμένους πόρους και εξανθήματα». Εάν έχεις λιπαρά μαλλιά, είναι χρήσιμο να λούζεσαι κάθε ημέρα. Ενδείκνυται το ξηρό σαμπουάν. «Αλλά και ένα παραδοσιακό να χρησιμοποιείς, θα καταφέρεις να απομακρύνεις τη συσσώρευση παραγωγής λιπαρότητας και ό,τι πιάνεται πάνω της. Η περίσσεια μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ερεθισμό και ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής». Αν έχεις πιτυρίδα, ένα χεράκι λούσιμο κάθε μέρα είναι η οδηγία που υπάρχει για εσένα. Η πιτυρίδα δεν προκαλείται από το ξηρό δέρμα, αλλά από έναν μύκητα που μοιάζει με μαγιά και τρέφεται με λάδι του τριχωτού της κεφαλής.

Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και τελικά, απολέπιση. Με το καθημερινό λούσιμο απαλλάσσεσαι από τους μύκητες που προκαλούν την πιτυρίδα.

Πότε χρειάζεται να είσαι συνετός με το ντους

 

Εάν έχεις έκζεμα ή ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, είναι χρήσιμο για την υγεία σου κάνεις ντους κάθε δεύτερη ημέρα. «Το σαπούνι και το νερό μπορούν να επιδεινώσουν την ξηροδερμία και να προκαλέσουν ερεθισμό και φαγούρα. Το πολύ συχνά ντους μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα, με συνέπεια να αποκτήσει ‘ρωγμές’ και να μπουν από αυτές οι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση του δέρματος. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί συνιστούν το ντους αντί του μπάνιου «καθώς η έκθεση του δέρματος σε ζεστό, βρώμικο ή σαπουνόνερο για μεγάλες περιόδους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό».

Εάν τα μαλλιά σου είναι ξηρά, επίσης είναι ανάγκη να περιορίσεις το λούσιμο σε μια ή δυο φορές την εβδομάδα. «Όσοι έχουν σγουρά μαλλιά μπορούν να λούζονται επίσης, λιγότερο συχνά». Τώρα, εάν έχεις έκζεμα ή ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα και δεν νιώθεις άνετα με το να μην καθαρίζεις το σώμα σου κάθε ημέρα «κάνε ένα σύντομο ντους, όχι όμως με πολύ ζεστό νερό και χρησιμοποίησε σαπούνι μόνο στα μέρη που το χρειάζονται περισσότερο. Δηλαδή, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, τα χέρια, τα πόδια και τα μέρη του σώματος που είναι εμφανώς βρώμικα».

Σε ό,τι αφορά την ευαίσθητη περιοχή, εάν δεν έχεις ειδικό σαπούνι για ευαίσθητο δέρμα (ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς άρωμα) είναι χρήσιμο να καθαρίζεις μόνο με νερό. Όταν ολοκληρώνεις «πρέπει να στεγνώσεις καλά το σώμα σου, χωρίς όμως να το τρίβεις με την πετσέτα. Ενώ είναι ακόμα νωπό, εφάρμοσε μια ενυδατική κρέμα».