Warner Brothers/Getty Images
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα κάνεις σωστά ντους σε 10 βήματα

Ένας δερματολόγος εξηγεί πώς θα πλένεις τα μαλλιά, το σώμα και το πρόσωπό σου σωστά, καταρρίπτοντας μύθους και υπογραμμίζοντας τα λάθη που καταστρέφουν την υγιή εικόνα του δέρματος και της τρίχας.

Λούζεσαι σχεδόν καθημερινά, χρησιμοποιείς ζεστό, μη σου πω και καυτό νερό ειδικά τον χειμώνα, παίρνεις τον χρόνο σου, δε βιάζεσαι και απολαμβάνεις τη χαλάρωση που σου προσφέρει το ντους μετά από μία κουραστική ημέρα ή την αναζωογόνηση το πρωί που ξυπνάς. 

Πολλά λάθη υπάρχουν στη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά προς Θεού, δεν είμαστε εδώ για να σε μαλώσουμε για τα χαλαρωτικά ντους που απολαμβάνεις και να τα χαρακτηρίσουμε απαγορευτικά. Βασικά, όχι εμείς, αλλά ο Dr. Yoram Harth, Ισραηλινός διακεκριμένος δερματολόγος, που ειδικεύεται στη θεραπεία της ακμής, της τριχόπτωσης και της αναγέννησης των μαλλιών. 

Μιλώντας στο αμερικάνικο GQ, καταγράφει σε δέκα βήματα όσα πρέπει και δεν πρέπει να κάνεις όταν μπαίνεις στην μπανιέρα ή τη ντουζιέρα για να διατηρούν τα μαλλιά και το δέρμα σε πρόσωπο και σώμα την υγιή τους εικόνα.

1. Ρύθμισε τη θερμοκρασία

«Όχι, δε χρειάζεται να κάνεις κρύα ντους, όσο και αν ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και τονώνουν το δέρμα. Παρομοίως όμως δε χρειάζεται κάθε φορά να χρησιμοποιείς ζεστό νερό. Όσο και αν σε χαλαρώνει, προσπάθησε τις περισσότερες φορές που κάνεις μπάνιο το νερό να είναι χλιαρό, ώστε να μην αφυδατώνει την επιδερμίδα και την τρίχα, στραγγίζοντας την υγρασία και τα φυσικά τους έλαια και παράλληλα, να επιτρέπει στους θύλακες των μαλλιών και στους πόρους του δέρματος να ανοίξουν για να απορροφήσουν τα ενεργά συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείς».

2. Περιόρισε τη διάρκεια

«Όπως ρυθμίζεις τη θερμοκρασία, διατηρώντας μία ισορροπία μεταξύ του ζεστού και του κρύου, φρόντισε να διαχειρίζεσαι σωστά και τη διάρκεια που κάνεις ντους. Μένοντας πολλά λεπτά κάτω από το νερό φλερτάρεις με την ξηροδερμία. Ο ιδανικός χρόνος είναι κατά μέσο όρο περίπου 5 λεπτά και σίγουρα κάτω τα 15 λεπτά».

3. Επίλεξε το σωστό σαμπουάν και conditioner για τον τύπο των μαλλιών σου

«Ένα προϊόν που απευθύνεται σε μαλλιά με τάση λιπαρότητας καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από κάποιον που ταλαιπωρείται από ξηρότητα. Γι’ αυτό πρέπει να αναζητήσεις ένα σαμπουάν και μία μαλακτική κρέμα (αν τα μαλλιά σου έχουν μήκος), που να ταιριάζουν στις δικές σου ανάγκες.  

Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγεις σαμπουάν που είναι απαλλαγμένα από θειικά άλατα, parabens, οινόπνευμα, συνθετικά αρώματα και γενικότερα, επιβλαβείς χημικές ουσίες. Όλα αυτα τα “σκληρά” συστατικά μπορούν να αφυδατώσουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, να επιβραδύνουν την αναγέννηση των νέων τριχών και να προκαλέσουν περισσότερη ξηρότητα και σπάσιμο. 

Τα συνθετικά αρώματα και χρώματα, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο τριχωτό της κεφαλής, αυξημένη φλεγμονή και αργή αναγέννηση των μαλλιών, ειδικά στην περίπτωση που έχεις έντονη τριχόπτωση».

4. Αν ζεις σε περιοχή με σκληρό νερό, βάλε φίλτρο

«Το σκληρό νερό περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και άλλα μέταλλα που μπορούν να συσσωρευτούν στα μαλλιά, κάνοντάς τα να δείχνουν λιπαρά (λαδωμένα) ακόμα και αμέσως μετά το λούσιμο. Η λύση βρίσκεται στη χρήση ενός φίλτρου νερού στη βρύση». 

5. Ξεφορτώσου το συνθετικό σφουγγάρι

«Για δύο λόγους: πρώτον, επειδή συσσωρεύει βακτήρια που δύσκολα απομακρύνονται και δεύτερον, επιβαρύνει το περιβάλλον λόγω υλικού κατασκευής. 

Η καλύτερη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιείς ένα φυσικό σφουγγάρι, που είναι πλήρως βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον και διατηρείται καθαρό πανεύκολα, μπαίνει ακόμα και στο πλυντήριο πιάτων/ρούχων, χωρίς να χαλάει».

6. Ξεκίνα με το λούσιμο

«Περνάς τα μαλλιά σου με ένα χέρι σαμπουάν, ξεβγάζεις και εφαρμόζεις τη μαλακτική κρέμα, την οποία δεν την ξεπλένεις αμέσως όπως δηλαδή κάνεις με το σαμπουάν. Την αφήνεις να δράσει για μερικά λεπτά, όσο δηλαδή πλένεις με το αφρόλουτρο το σώμα σου». 

7. Πλύνε το πρόσωπο τελευταίο

«Αφού ξεβγάλεις το conditioner από τα μαλλιά, η τελευταία πινελιά είναι να καθαρίσεις το πρόσωπό σου με ένα ειδικό προϊόν, που και αυτό πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιδερμίδας σου». 

8. Η περιποίηση των μαλλιών είναι και η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής

«Ένα καλό σαμπουάν πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από το να καθαρίζει τα μαλλιά. Τα υγιή, πυκνά μαλλιά χρειάζονται ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής. Το σαμπουάν που μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας, στη μείωση της φλεγμονής και στην τόνωση του θύλακα της τρίχας θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις όμορφα και όσο πιο πλούσια μαλλιά.

Σκέψου το τριχωτό της κεφαλής σαν το έδαφος από το οποίο αναπτύσσονται τα λουλούδια. Αν δεν είναι αυτό υγιές, πώς περιμένεις να είναι τα μαλλιά σου;».

9. Ενυδάτωσε το πρόσωπο και το σώμα ενώ το δέρμα είναι υγρό

«Ο στόχος των ενυδατικών ορών, λοσιόν και κρεμών είναι να συγκρατήσουν την υγρασία στο δέρμα και εκείνο με τη σειρά του να την παγιδεύσει στο εσωτερικό του. Για παράδειγμα, ορισμένα εξαιρετικά ενυδατικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, χρειάζονται υγρασία για να δράσουν σωστά.

Επομένως, είναι καλύτερο να ενυδατώνεις το πρόσωπο και το σώμα σου αμέσως μετά το ντους, όσο το δέρμα είναι ακόμα υγρό».

10. Να είσαι «ευγενικός» με τα βρεγμένα μαλλιά

«Υπάρχει λόγος που τα βρεγμένα μαλλιά φαίνονται πάντα πιο μακριά, όσο κοντά και αν είναι στην πραγματικότητα: το νερό βαραίνει τις τρίχες την ώρα που αυτές προσπαθούν να το απορροφήσουν. Αυτή η απορρόφηση έχει ως αποτέλεσμα το σπάσιμο των ινών και των δεσμών που συνθέτουν τον φλοιό της τρίχας, που ξεδιπλώνει και επιμηκύνει τα μαλλιά.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι σε αυτή τη φάση τα μαλλιά είναι αρκετά ευαίσθητα. Για αυτόν, είναι σημαντικό να μην τα βουρτσίζεις ποτέ όταν είναι βρεγμένα, αλλά να χρησιμοποιείς μία χτένα με φαρδιά δόντια για να τα ξεμπερδέψεις απαλά. 

Επιπλέον, μην τα τρίβεις ποτέ με την πετσέτα για να στεγνώσουν πιο γρήγορα, απλά να τα ταμπονάρεις ελαφριά για να απομακρύνεις την υπερβολική υγρασία».