Julius Motal / AP
PROFILE

Ποιος είναι ο Ελπιδοφόρος που έκανε την πρώτη βάπτιση παιδιών gay ζευγαριού στην Ελλάδα

Από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ, μέχρι την πρώτη βάπτιση παιδιών ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα, αυτές είναι οι αποφάσεις που έχουν κάνει τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο αγαπητό σε όλους, χριστιανούς και μη.

Η είδηση πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βάπτισε σε ναό στη Βουλιαγμένη τα παιδιά ενός gay ζευγαριού έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και στην τελετή παρευρέθηκαν αρκετοί διάσημοι, μεταξύ αυτών η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Καρβέλα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο ομογενείς γονείς των παιδιών, Ευάγγελος Μπούσης και Πίτερ Ντούντας, είχαν συνολικά στη βάφτιση οκτώ νονούς και νονές.

Το συγκεκριμένο μυστήριο αποτελεί την πρώτη βάπτιση παιδιών ομόφυλου ζευγαριού που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε ορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για μια σειρά από θετικά σχόλια σχετικά με τη δράση του Ελπιδοφόρου, ο οποίος έχει κατά καιρούς εκφράσει προοδευτικές απόψεις για διάφορα ζητήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη.

Υπήρχαν, ωστόσο, μερικοί που διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να προχωρήσει στην εν λόγω ενέργεια. Ένας από αυτούς ήταν και ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, ο οποίος δήλωσε πως δεν γνώρισε τις προθέσεις του, όταν του έδωσε την άδεια για την τελετή. Ο Ελπιδοφόρος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση. Ποιος είναι, όμως, ο προοδευτικός αρχιεπίσκοπος και γιατί θεωρείται μία από τις πιο λογικές φωνές της ορθοδοξίας;

Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος

Ο Ιωάννης Λαμπρυνιάδης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1967 στο Μακροχώρι, έναν συνοικισμό της Κωνσταντινούπολης. Αφότου τελείωσε το σχολείο, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να φοιτήσει στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, την οποία έβγαλε με άριστα. Ύστερα από αρκετά χρόνια ακαδημαϊκής και ιερατικής πορείας, το 2019 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο στο Φανάρι, νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ύστερα από την παραίτηση του Δημητρίου.

Από την πρώτη στιγμή, όλοι υποστήριξαν την εκλογή του, καθώς επρόκειτο για έναν ιεράρχη με πολύ πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και προοδευτικές απόψεις. Τα λόγια των υποστηρικτών του τα επιβεβαίωσε και εκείνος στην πράξη. Μέσα στα τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εκλογή του ως νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο Ελπιδοφόρος έχει πάρει θέση σε διάφορα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τον πλανήτη, όπως εκείνο της πανδημίας και του Black Lives Matter.

Οι προοδευτικές απόψεις του

Μία από τις αποφάσεις του οι οποίες προκάλεσαν συζητήσεις στη χώρα αλλά και στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, ήταν η κίνηση του Ελπιδοφόρου να θεσπίσει για πρώτη φορά τη χρησιμοποίηση πλαστικών λαβίδων προκειμένου οι πιστοί να λαμβάνουν ξεχωριστά τη Θεία Κοινωνία, για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού. Η ανακοίνωση της απόφασης προξένησε μεγάλες αντιδράσεις, με τους πιστούς να διαμαρτύρονται έντονα ακόμη και μέσα σε ναούς, φωνάζοντας «μία λαβίδα».

Εκείνος, μερικές ημέρες αργότερα δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή μιλώντας στο Associated Press: «Δεν είναι ο τρόπος που τη λαμβάνουμε, είναι η ίδια η Κοινωνία που μας σώζει και μας δίνει αιώνια ζωή. Πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να τους κρατήσουμε όλους σε κοινωνία. Εάν υπάρχουν πιστοί μεταξύ μας που δεν αισθάνονται πολύ άνετα με το κοινό κοχλιάριο, ίσως μπορούμε να τους προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση».

«Το ζήτημα της κοινής λαβίδας για την Κοινωνία εγείρει μια πολύ απλή ερώτηση: Τι είναι πιο σημαντικό, τελικά. Το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ή η μέθοδος με την οποία τα λαμβάνουμε; Η απάντηση είναι εξίσου απλή: δεν είναι η μέθοδος, είναι η ίδια η Θεία Κοινωνία. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που το άγχος τους είναι πραγματικό, να στερούνται της Κοινωνίας; Γι’ αυτό ακριβώς αποφάσισα, μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, ότι οι ενορίες μπορούν να προσφέρουν τη Θεία Κοινωνία σε κάθε ενορίτη χρησιμοποιώντας πολλαπλές λαβίδες, οι οποίες δε θα χρησιμοποιούνται από άλλους» κατέληξε.

Αυτή δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά που ο Ελπιδοφόρος πήρε θέση σε ένα ζήτημα, την ίδια ώρα που αρκετές μητροπόλεις στην Ελλάδα σφύριζαν αδιάφορα. Αναφερόμαστε στο κίνημα του Black Lives Matter και τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ ύστερα από τη δολοφονία του George Floyd. Στις 4 Ιουνίου 2020, λοιπόν, ο ίδιος κατέβηκε στους δρόμους μαζί με τους διαδηλωτές και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού.

«Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο και μάλιστα ηχηρό κατά της αδικίας στις ΗΠΑ. Αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωσή μας να υποστηρίξουμε την ιερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αντιμετωπίσαμε μια πανδημία η οποία προκάλεσε σοβαρές συνέπειες, σωματικές ασθένειες, αλλά η πνευματική ασθένεια στην πατρίδα μας βαθαίνει ακόμη περισσότερο και πρέπει να θεραπευθεί τόσο με πράξεις και με λόγια. Θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό εκείνων που εργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισονομίας για κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής» σημείωσε ο ίδιος.

Τα λόγια του προκάλεσαν ένα κύμα θετικών αντιδράσεων, με αρκετούς να επισημαίνουν στα social media πως ο Ελπιδοφόρος είναι η μόνη ελπίδα για την ορθοδοξία. Η πρώτη βάπτιση των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού φέρνει αυτή την ελπίδα και στην Ελλάδα.