©2020/AP Photo/Michael Perez
PROFILE

Ποιος είναι o πρώτος Δεύτερος Κύριος στην ιστορία των ΗΠΑ

O 56χρονος δικηγόρος Doug Emhoff, σύζυγος της Αντιπροέδρου Kamala Harris, γράφει ιστορία καθώς είναι ο πρώτος που κατέχει αυτόν τον «τιμητικό» τίτλο.

Με εκτιμώμενη προσωπική περιουσία της τάξεως των 6 εκ. δολαρίων και 30 χρόνια λαμπρής καριέρας στον γκλαμουράτο χώρο του entertainment & media law (με εξειδίκευση στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας) ο 56χρονος Doug Emhoff, γέννημά θρέμμα Νεοϋορκέζος μπαίνει δυναμικά με δυο πρωτιές στην ζωή μας.

Η πρώτη είναι ότι, ως σύζυγος της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, γίνεται αυτόματα και ο Πρώτος Δεύτερος Κύριος. Και μάλιστα επίσημα αφού η προεδρία Biden δημιούργησε και το σχετικό handle στο twitter (βλέπε @SecondGentleman). Επιπλέον επειδή ο Emhoff είναι και εβραϊκής καταγωγής, γίνεται αυτόματα και ο πρώτος που κατέχει τόσο υψηλό αξίωμα.

Εννοείται πως, αν μιλάγαμε για Ευρώπη ή οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, όπου το να υπάρχει γυναίκα ηγέτης είναι business as usual (βλέπε π.χ. Γερμανία, Σουηδία, Φιλανδία, Νέα Ζηλανδία κτλ), δεν θα είχε κανένα νόημα να γράψουμε παραπάνω λέξη για το θέμα.

Για τις ΗΠΑ όμως, όπου το μεγαλύτερο μέρος του κοινού είναι συντηρητικό και σεξιστικό (εμφανώς ή υποσυνείδητα), ο Doug έρχεται και αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο συμπερίληψης, διαφορετικότητας και αλλαγής νοοτροπίας.

Ο ίδιος, που στάθηκε δίπλα στην Kamala (η δεύτερη γυναίκα του) από την πρώτη στιγμή που εκείνη ανακήρυξε την υποψηφιότητα της, αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί σύμβολο των αλλαγών που έρχονται, δηλώνοντας πως καταλαβαίνει τι σημαίνει να είναι ο πρώτος Δεύτερος Κύριος και πως σίγουρα δεν σκοπεύει να είναι ο τελευταίος. Έχοντας πρόθεση να αποτελέσει παράδειγμα για τους επόμενους.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων του ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την λουσάτη δουλειά του στην δικηγορική εταιρεία DLA Piper στο Λος Άντζελες (όπου είναι και συνέταιρος) προκειμένου να είναι κοντά στην σύζυγό του, διδάσκοντας πλέον νομική στο πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει ήδη διακηρύξει τον «προσωπικό του στόχο», που δεν είναι άλλος από το να πολεμήσει ώστε να μπορούν να έχουν δικαιότερη πρόσβαση όλοι οι Αμερικανοί πολίτες στο δικαστικό σύστημα.

Προφανώς και ο συγκεκριμένος ρόλος έχει ελάχιστη βαρύτητα. Ή, τουλάχιστον, είχε ελάχιστη βαρύτητα ως τώρα. Γιατί πραγματικά ποιος θυμάται ποια ήταν π.χ. η σύζυγος του Mike Pence και τι έκανε. Κάτι που οι ειδικοί θεωρούν ότι θα αλλάξει αφού ο Doug (που λατρεύει το golf και να παίζει fantasy football), φουλ δικτυωμένος με δικηγόρους, επιχειρηματίες και celebrities, αναμένεται να είναι ‘ο πιο επιδραστικός σύζυγος αντιπροέδρου από την εποχή της Abigail Adams το 1789 (σύζυγος του John και γνωστή ως η μητέρα του έθνους)’

Ανεξαρτήτως, ωστόσο, από το τι είναι ο ρόλος και πόσο καλά ανταποκριθεί σε αυτόν ο Doug, το σημαντικό εδώ είναι ότι -όπως ακριβώς και η γυναίκα του- θα αποτελέσει έμπνευση για μια νέα γενιά παιδιών που θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι ΟΚ, ακόμη και αν είσαι άντρας, να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δέχεσαι να παίξεις υποστηρικτικό ρόλο προκειμένου η σύντροφός σου να αναπτύξει στο μέγιστο την δυναμική και τις δυνατότητές της.

Επιπλέον συνολικά η οικογένεια της Kamala, με την πρώην σύζυγο του Doug (CEO εταιρείας παραγωγής που έχει δυο παιδιά με τον Doug-τον Cole εκ του John Coltrane και την Ella εκ της Ella Fitzgerald) να δίνει το παρών στην ορκωμοσία και να δηλώνει σούπερ περήφανη, έρχεται να φέρει στο πρoσκήνιο μια real life modern family, τα μέλη της οποίας αποδεικνύουν ότι το μόνο που χρειάζεται για να σταθεί μια διευρυμένη οικογένεια (οποία και αν είναι η σύνθεση αυτής) είναι αγάπη και σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της.

Όπως είναι αυτονόητο, μιας και ο ρόλος είναι καινούργιος, υπάρχουν κάποιες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο τελετουργικό της υπόθεσης. Δεν μπορώ να φανταστώ δηλαδή τον Doug (κατά πάσα πιθανότητα και Πρώτο Πρώτο Κύριο, αν η Kamala κερδίσει την προεδρία το 2024) να κάθεται να ασχολείται με διακόσμηση χριστουγεννιάτικων δέντρων και άλλα old fashioned. Αλλά αυτό, ότι θα έχει την ευκαιρία να ορίσει εκ νέου τι σημαίνει αυτός ο ρόλος, είναι που αποτελεί και την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά του.