George Frey/Getty Images
ELON MUSK

Πώς μπορείς να αποκτήσεις το διαστημικό Internet του Elon Musk

To δορυφορικό Internet του Elon Musk, Starlink, υπόσχεται αστρονομικές ταχύτητες. Μπορείς ήδη να το παραγγείλεις. Μήπως όμως είναι προτιμότερο να περιμένεις;

Το Starlink κρύβει μέσα του μια Μεγάλη Ιδέα, αυτή του γρήγορου και ελεύθερου Internet σε όλο τον κόσμο, από τις μεγαλουπόλεις και τα αστικά κέντρα, μέχρι τις αγροτικές κοινότητες και τα απομονωμένα, ορεινά χωριά. Η ομώνυμη εταιρείας παροχής Internet που ανήκει στη SpaceX (εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας που έχει ιδρύσει ο Elon Musk), υπόσχεται πως αυτός ο στόχος θα έχει επιτευχθεί μέσα στο 2021 και δε θα αφορά μόνο στις γεωγραφικές ζώνες με αμερικάνικο ταχυδρομικό κώδικά. Επιχειρούμε να περιγράψουμε τι ακριβώς θα προσφέρει το Starlink, πόσο θα κοστίζει και πώς επιδιώκει να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό του Internet τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Το Starlink σήμερα

Στην επίσημη σελίδα της Starlink διαβάζουμε τα εξής: «Κατά τη δοκιμαστική περίοδο οι χρήστες μπορούν να αναμένουν ταχύτητες από 50 Mbps έως 150 Mbps και χρόνους απόκρισης από 20ms έως 40ms στις περισσότερες τοποθεσίες καθώς ενισχύουμε το σύστημα Starlink. Θα υπάρχουν και περίοδοι χωρίς σύνδεση. Καθώς βάζουμε περισσότερους δορυφόρους σε τροχιά, εγκαθιστούμε περισσότερους επίγειους σταθμούς και βελτιώνουμε το λογισμικό μας, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και latency καθώς και οι χρόνοι λειτουργίας θα βελτιώνονται δραστικά». Σήμερα, μια μέση σύνδεση Internet με οπτικές ίνες δίνει ταχύτητες από 50-100Mbps. Το Starlink υπόσχεται συνδέσεις Internet και χρόνους απόκρισης που μοιάζουν να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ο εξοπλισμός

Η Starlink μας εξηγεί πως ο κάθε συνδρομητής θα λαμβάνει πέρα από τα καθιερωμένα Wi-Fi router, καλώδια και τροφοδοτικό και μια βάση τοποθέτησης του router, που θυμίζει τρύποδο φωτογραφικής μηχανής. Η συγκεκριμένη βάση θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής και σε στέγη σπιτιού, για όσους προτιμήσουν εγκατάσταση Internet μαζί με κάποιο δορυφορικό «πιάτο».

Ο αστερίσκος του “clear field of view”

Εδώ εμφανίζεται ένας «πονηρός» αστερίσκος ως προς την εγκατάσταση του εξοπλισμού της Starlink. H εταιρεία προτρέπει τους ήδη υπάρχοντες συνδρομητές της beta υπηρεσίας, να εγκαθιστούν τον εξοπλισμό σε σημεία με «καθαρό οπτικό πεδίο». Συγκεκριμένα περιγράφονται τα εξής: «παρατηρώντας τη σύνδεση μεταξύ ενός δορυφόρου της Starlink και ενός οικιακού εξοπλισμού, θα διαπιστώσουμε πως φαίνεται σαν μια ακτίνα, ανάμεσα σε δύο αντικείμενα. Όσο μετακινείται ο δορυφόρος, το ίδιο συμβαίνει και με την ακτίνα. Το εύρος στο οποίο μετακινείται η ακτίνα, ονομάζεται «οπτικό πεδίο». Αν κάποιο αντικείμενο όπως δέντρο, καμινάδα, σταθεί εμπόδιο, έστω και στιγμιαία, στην ακτίνα, τότε το σήμα Internet θα παρουσιάσει διακοπές».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η εταιρεία αποθαρρύνει διακριτικά -στην παρούσα φάση της ανάπτυξης της- κάθε ενδιαφερόμενο που ζει σε αστική περιοχή με ψηλά δέντρα, ή κτίρια, από το να συνδεθεί στο Internet της και συστήνει λίγη ακόμα υπομονή, ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το δίκτυο δορυφόρων της. Αντίθετα, οι ενδιαφερόμενοι που ζουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές και έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης ψηφιακών εξοπλισμών σε υπερυψωμένα σημεία, μπορούν άμεσα να πειραματιστούν με τις καινοτομίες του Starlink.

Κόστος και παραγγελίες

Η εταιρεία έχει ήδη ανοίξει τις προ-παραγγελίες της και για το ελληνικό κοινό, με γραμμές προτεραιότητας και ημερομηνίες παράδοσης που εκτείνονται προς το τελευταίο τετράμηνο του 2021. Το κόστος του εξοπλισμού διαμορφώνεται συνολικά στα 499 ευρώ, το οποίο επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.