© AP / Omar Sanadiki
ΣΕΙΣΜΟΣ

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και την Συρία

Οι διευθύνσεις, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι SMS υπηρεσίες που επιστρατεύτηκαν για τη στήριξη στους πληγέντες από τη μεγάλη καταστροφή του σεισμού.

Πρέπει να σταθούμε μια στιγμή μπροστά στα πραγματικά μεγέθη της χθεσινής καταστροφής: το εμβαδόν που επλήγη από τον διπλό καταστροφικό σεισμό 7,5 και 7,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αντιστοιχεί σε 110.000 τετραγωνικά χλμ., όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Murat Kurum, το οποίο αναλογεί χονδρικά σε έκταση ίση με όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο μαζί. Περιοχές ισοπεδώθηκαν, κόσμος θάφτηκε κάτω από ερείπια και έκτοτε ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει, έχοντας ξεπεράσει τους 3.000.

«Ο σεισμός αυτός επηρέασε άμεσα 13,5 εκατομμύρια πολίτες από άποψη πληθυσμού», μετέφερε ο Τούρκος υπουργός, αλλά η πιο τραγική λεπτομέρεια του καταστροφικού σεισμού είναι ότι χτύπησε την ενδοχώρα της Τουρκίας και τη Συρία, περιοχές δηλαδή με πρόσφυγες που διέμεναν σε πρόχειρα καταλύματα είτε είχαν ήδη αποδυναμωθεί από τον πολυετή πόλεμο και τις κακουχίες.

Το τουρκικό κράτος, από την άλλη, βιώνει μία ατελείωτη εκτόξευση πληθωρισμού μετά τον κορονοϊό, έτσι που η αρωγή από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή και, ευτυχώς, δεν ανακόπηκε από διπλωματικές αντιμαχίες.

Πάνω από 40 χώρες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής βοήθεια, ενώ με εντυπωσιακά γρήγορα αντανακλαστικά έδρασαν ομάδες εθελοντών και ΜΚΟ, κάνοντας κάλεσμα για βοήθεια στους σεισμόπληκτους και οργανώνοντας αποστολές. Ακολουθούν οι τρόποι που μπορείς να συνδράμεις στο έργο τους.

 

 

 

Τρόφιμα στον Δήμο Λαυρεωτικής

Από την Τρίτη 7/2 και εξής, στο δημαρχείο Λαυρίου, στο παλαιό Δημαρχείο Κερατέας και στα Γραφεία Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης των Λαών (πίσω από το Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου) συγκεντρώνονται για τους πληγέντες είδη ρουχισμού, ατομικής υγιεινής και τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί, βρεφικές τροφές κοκ. Καθημερινά: 9 π.μ. – 3 μ.μ.

Αποστολή με τον Άλλο Άνθρωπο

© George Vitsaras / SOOC

Στις 25/2 θα ξεκινήσουν οδικώς το ταξίδι τους τα φορτηγά από την κοινωνική κουζίνα Άλλος Άνθρωπος, με προορισμό τα Άδανα, την Αντιόχεια και άλλες πόλεις της ενδοχώρας που καταστράφηκαν από τον σεισμό. Μέχρι τότε, στην έδρα της εθελοντικής οργάνωσης στο Μεταξουργείο (Μ Αλεξάνδρου 109), θα συγκεντρώνονται καθημερινά τα εξής: πιπίλες, κρέμες, γάλα για βρέφη, ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, θερμαντικά και σκηνές.

Εναλλακτικά, καταθέσεις δέχεται ο λογαριασμός στο όνομα Παύλος Τζίτζης (IBAN: GR2601401610161002114001818).

Το πρόγραμμα στήριξης της Τουρκίας

Ο οργανισμός Turkish Philanthropy Funds, εξειδικευμένος σε προγράμματα στήριξης την τελευταία δεκαετία, ανήγγειλε από την πρώτη στιγμή καμπάνια για τους σεισμόπληκτους, με στόχο τα 3 εκατομμύρια δολάρια και σύνθημα «δώσε ένα χέρι βοηθείας στους ανθρώπους της Τουρκίας». Το ενδιαφέρον είναι ότι ο οργανισμός καταγράφει με ακρίβεια τις συνέπειες του σεισμού, έτσι που η δωρεά θα αξιοποιηθεί τόσο για άμεση βοήθεια όσο και για αποκατάσταση των πληγέντων στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

SMS για λογαριασμό του AFAD

Μέσω του λογαριασμού στο Twitter, o Προεδρικός Οργανισμός Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) της Τουρκίας ενημέρωσε όσους θέλουν να συνδράμουν ότι υπάρχει δυνατότητα αποστολής SMS στο 1866 (με το γραπτό μήνυμα “DEREM”), το οποίο αντιστοιχεί σε χρέωση και δωρεά 20 λιρών. Εναλλακτικά, απαριθμείται μια σειρά τραπεζικών λογαριασμών που δέχονται καταθέσεις για στήριξη των σεισμόπληκτων.

Στα ματς του πρωταθλήματος μπάσκετ

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, στους αγώνες της ερχόμενης αγωνιστικής θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης σε είδη πρώτης ανάγκης για τον κόσμο που επλήγη από τον σεισμό. Μέσω των τοπικών ενώσεων θα ανακοινωθούν προσεχώς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στήριξε το έργο των Γιατρών του Κόσμου

Κλιμάκια από τους Γιατρούς του Κόσμου αναχώρησαν με κατεύθυνση τα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, για παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, βοήθεια σε αποστολές απεγκλωβισμού κοκ, ενώ στα βορειοδυτικά της χώρας υπάρχουν 12 κέντρα υγείας που παρέχουν τα μέγιστα.

Για να στηρίξεις το έργο της μη κυβερνητικής οργάνωσης, μπορείς να καταθέσεις χρήματα στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας (IBAN: GR2701101410000014129611217) και στην Πειραιώς (GR0301720180005018005706640), με την αιτιολογία «Σεισμός».