ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
SPONSORED

Πώς η υβριδική τεχνολογία έχει αλλάξει την οδήγηση

Αθόρυβη εκκίνηση, αμιγώς ηλεκτρική κίνηση και ανάκτηση ενέργειας με καινοτόμο τρόπο. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις λειτουργίες του νέου επαναστατικού υβριδικού συστήματος.

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Το ίδιο και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούμε. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή αρκετών αυτοκινητοβιομηχανιών προς τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία είναι πλήρως τεχνολογικά αναπτυγμένα και το κυριότερο, οικολογικά, σε μια εποχή που ο πλανήτης ήδη πλήττεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι αλλαγές αυτές, λοιπόν, στα αυτοκίνητα, έχουν μεταβάλει και τον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι οδηγοί πια μπορούν να ρυθμίζουν τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού και να ελέγχουν ακόμη και την κατανάλωση που κάνουν όσο βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Ποιες είναι, όμως, αυτές οι αλλαγές και πώς η νέα υβριδική τεχνολογία έχει βελτιώσει την οδηγική εμπειρία σήμερα;

Πώς η υβριδική τεχνολογία έχει αλλάξει τα αυτοκίνητα

Τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν οι οδηγοί έπιαναν το τιμόνι και έβαζαν μπροστά τη μηχανή, είχαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα να κάνουν. Σήμερα, ο οδηγός, πέρα από όλα τα άλλα, είναι και ο διαχειριστής του αυτοκινήτου. Είναι αυτός που ελέγχει ουσιαστικά πόση ενέργεια δαπανά στον δρόμο, αλλά και πόση μπορεί να εξοικονομήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Μία από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που έχει επενδύσει αρκετά στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να προσφέρει στον οδηγό μια ευέλικτη και ταυτόχρονα άνετη εμπειρία οδήγησης, είναι η Jeep. Συγκεκριμένα, η θρυλική αμερικανική μάρκα που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με τα 4Χ4 οχήματα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εξηλεκτρικοποίηση των αυτοκινήτων της, με στόχο ως 2025, το 70% των πωλήσεών της να αφορά ηλεκτρικά οχήματα.

Σε αυτή τη λογική, η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το νέο υβριδικό σύστημα e-Hybrid στα Renegade και Compass, μέσω του οποίου η Jeep υπόσχεται πως θα δημιουργήσει μια νέα – εξηλεκτρισμένη – εμπειρία οδήγησης. Ποια είναι, όμως, τα επαναστατικά χαρακτηριστικά αυτού;

Οι επαναστατικές λειτουργίες του νέου υβριδικού συστήματος

Πριν, ωστόσο, φτάσουμε στις λειτουργίες του, ας πούμε μερικά λόγια για αυτό καθ’ αυτό το νέο υβριδικό σύστημα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν συνδυασμό ισχυρού βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα εύχρηστος και οικονομικός στον οδηγό, καθώς, σύμφωνα με τις μετρήσεις, έχει διαπιστωθεί πως έτσι το όχημα καίει ακόμη και 15% λιγότερο καύσιμο συγκριτικά με τα υπόλοιπα συμβατικά της αγοράς, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Αυτό που το κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό είναι οι πρωτοποριακές του λειτουργίες. Ας τις δούμε αναλυτικά:

  • Αθόρυβη εκκίνηση, κατά την οποία το όχημα ξεκινά χωρίς τη χρήση του θερμικού κινητήρα.
  • Ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση, είτε όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί το σύστημα πέδησης, είτε όταν απλώς έχει αφήσει το γκάζι.
  • e-Boosting, όπου χάρη στον ηλεκτροκινητήρα αυξάνεται η ροπή που φτάνει στους τροχούς και παράλληλα βελτιστοποιείται ο ρυθμός λειτουργίας του θερμικού κινητήρα.
  • Αμιγώς ηλεκτρική κίνηση, με το αυτοκίνητο να κινείται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτροκινητήρα, με μηδενικό θόρυβο και μηδενικούς ρύπους.

Με τις νέες e-Hybrid εκδόσεις των Renegade και Compass, τα οχήματα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να κινηθούν αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα, ανάλογα βέβαια και με το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Ποιες είναι αυτές;

  • Όταν το αυτοκίνητο εκκινεί, για παράδειγμα, από ένα φανάρι (e-Launch).
  • Γενικώς κατά την εκκίνηση. Η λειτουργία είναι δυνατή τόσο στην κίνηση προς τα εμπρός, όσο και στην όπισθεν (e-Creeping).
  • Όταν βρίσκεστε σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, όπου το σύστημα δίνει τη δυνατότητα κίνησης στο συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα» αμιγώς ηλεκτρικά (e-Queueing).
  • Κατά τη στάθμευση, επιτρέποντας την ολοκλήρωση των ελιγμών στάθμευσης αμιγώς ηλεκτρικά για απόλυτη ησυχία και ομαλή λειτουργία (e-Parking).

Σημαντικό είναι, τέλος, να σημειωθεί πως το νέο υβριδικό σύστημα προσφέρει υψηλή συνδεσιμότητα και ασφάλεια στον οδηγό, καθώς διαθέτει ένα πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, τα οποία εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν ενεργό σύστημα cruise control, αυτόματο φρενάρισμα και σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού.