Eurokinissi
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πώς να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο με υπευθυνότητα

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου στο δίλημμα «σκύλος ή γάτα».

Τις τελευταίες ημέρες, τα social media έχουν γεμίσει με φωτογραφίες ζώων από την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, των Αφιδνών, της Εύβοιας. Πολλές από αυτές αποκαρδιωτικές, έρχονται σε αντίφαση με λεγόμενα του τύπου «ευτυχώς δε θρηνήσαμε θύματα». Υπάρχουν όμως και κάποιες που σε κάνουν να πλημμυρίζεις από ευτυχία – ζωάκια που σώθηκαν και που επανενώθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους.

Μέσα στα άπειρα posts που μοιράζονται οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι και οι εκκλήσεις για φιλοξενία και υιοθεσία – εκκλήσεις που γίνονται καθημερινά αλλά τώρα φαντάζουν ως επιτακτική ανάγκη. Είναι τρομερό πώς μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή και στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες στο να βρεθεί ένα σπίτι, υπάρχουν δεσποζόμενα ζώα που μέσα σε αυτόν τον ζόφο, πετάχτηκαν στον δρόμο.

Αν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, σε κάνουν να σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο, είναι σημαντικό να το πράξεις με υπευθυνότητα. Το βασικό δίλημμα σε αυτή σου την απόφαση δεν πρέπει να είναι γάτα ή σκύλος, αλλά αν μπορείς να δεσμευτείς για όσο διαρκεί το «για πάντα» με ένα ζώο.


Τις πιο σημαντικές αποφάσεις πρέπει να τις λάβεις πριν υπογράψεις οποιοδήποτε χαρτί η σταματήσεις στο σταματήσετε στο πλησιέστερο pet shop για να πάρεις τις καλύτερες λιχουδιές. Ξεκινάει από το πού βρίσκεις το κατοικίδιό σου. «Υιοθετώ ένα κατοικίδιο, σημαίνει το παίρνω από ένα καταφύγιο ζώων ή μια ομάδα διάσωσης και δεν το αγοράζω από ένα κατάστημα ή έναν εκτροφέα» λέει η Vicki Stevens, διευθύντρια του τμήματος συντροφιάς ζώων στη ΜΚΟ, Humane Society of the United Kingdom States.

Η πλειοψηφία των κουταβιών που πωλούνται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων και στο διαδίκτυο προέρχονται από εκτροφείς κουταβιών, που πολλοί εξ αυτών αναγκάζουν τα ζώα να γεννούν αρκετές φορές στη ζωή τους και τα εκτρέφουν σε ανθυγιεινές συνθήκες. Το Dog Voice, μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αγγελίες πώλησης ζώων, καθώς είναι παράνομες και μπορεί να αποτελούν απάτη.

«Ζούμε σε μια χώρα με αριθμούς αδέσποτων που πλησιάζουν τα 3.000.000. Είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεις ή να υιοθετήσεις ένα σκύλο ή ακόμα και να αγοράσεις», σημειώνει ο ΣΠΑΖ, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να θέσεις στον εαυτό σου κάποια ερωτήματα πριν αποφασίσεις να κάνεις το επόμενο βήμα. «Η υιοθεσία δεν είναι υποχρεωτική όταν όμως αποφασίσεις να αποκτήσεις ένα σκύλο έχεις την υποχρέωση να διαβάσεις, να ακούσεις και να μάθεις τι υποχρεώσεις έχεις και τι ανάγκες έχει εκείνος».

Είναι θέμα ηθικής το από πού επιλέγεις να πάρεις ένα κατοικίδιο, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να λάβεις υπόψη και πέρα από αυτό. Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου

Πριν επισκεφθείς ένα καταφύγιο ή επικοινωνήσεις με μια ομάδα διάσωσης ζώων, η Stevens τονίζει πώς είναι σημαντικό να σκεφτείς:

Πόσο χρόνο διαθέτεις για να φροντίζεις ένα κατοικίδιο;

Αυτή η πρώτη ερώτηση μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του είδους του ζώου που θα επιλέξεις. Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι χρειάζονται χρόνο για παιχνίδι, λέει η Stevens, αλλά τα σκυλιά απαιτούν βόλτες κάθε μέρα. Πρέπει επίσης να προετοιμαστείς  για τη διάρκεια ζωής ενός ζώου, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομη ή μεγάλη μπορεί να είναι. Τα μικρότερα σκυλιά συνήθως ζουν περισσότερο από τα μεγαλύτερα.

Καταλαβαίνεις τι χρειάζεται το κατοικίδιο για να είναι υγιές και χαρούμενο;

Μπορείς να αντέξεις οικονομικά την τροφή, τα παιχνίδια, τη φροντίδα κτηνιάτρου και ποιο είναι το budget σου για καθένα από αυτά;

Ποιος θα φροντίσει το κατοικίδιό σου αν πας διακοπές και δεν μπορείς να το πάρεις μαζί σου;

Θέλεις ένα κατοικίδιο με περισσότερη ενέργεια ή ένα πιο χαμηλών τόνων;

Τα ζώα δεν δείχνουν πάντα την πραγματική τους προσωπικότητα με την πρώτη συνάντηση ή ακόμη και μετά από περισσότερες. Μπορεί να μην έχουν προσαρμοστεί ακόμη στο περιβάλλον τους ή στο δικό σου. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, ο πραγματικός τους εαυτός ξεδιπλώνεται μόλις νιώσουν άνετα. Αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις κατοικίδιο ζώο για πρώτη φορά, μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσεις τη φιλοξενία.

Σε περίπτωση που θέλεις να παρέχεις βοήθεια σε ένα ζώο, αλλά δεν είσαι σε θέση να το φιλοξενήσεις στον χώρο σου, το Dog Voice σού δίνει τη δυνατότητα μιας εικονικής υιοθεσίας σκύλου σε καταφύγιο, ενώ στο Nine Lives μπορείς να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου ως εθελοντής ακόμα και στις μεταφορές των γατιών. Είναι πολύ πιο ηθικό να παραδεχτείς ότι είναι ένα βήμα που δεν μπορείς να κάνεις, παρά να πάρεις ένα ζώο και να μην του δώσεις τη ζωή που ελπίζει και που αξίζει να έχει.