Unsplash
FOOD WASTE

Πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σταδιακά την σπατάλη τροφίμων

Εκτός από τις κοινωνικές προεκτάσεις του, η σπατάλη τροφίμων επηρεάζει άμεσα και το περιβάλλον. Με τα χρόνια όμως η τακτική της σπατάλης τροφίμων φαίνεται πως ολοένα και μειώνεται.

Η σπατάλη τροφίμων, ή όπως είναι γνωστή παντού ως food waste, έχει χαρακτηριστεί ως μάστιγα των ανεπτυγμένων χωρών, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Ως σπατάλη τροφίμων ορίζεται το φαγητό που δεν καταναλώνεται από εμάς, τα σπίτια, τα εστιατόρια και πετάγεται στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν μπορούν να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες. Πέραν της σπατάλης, σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις εκπομπές αερίων των χωματερών όπου καταλήγουν τα φαγητά.

Έρευνα του ReFED, του αμερικάνικου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, βρήκε πως το 35% του φαγητού στις ΗΠΑ, ή αλλιώς 80,6 εκατομμύρια τόνοι, πετάγονται στα σκουπίδια, επειδή είτε δεν πωλούνται, είτε δεν καταναλώνονται.

Μερικές από τις μεγαλύτερες πηγές της σπατάλης προέρχονται από χαλασμένο φαγητό στα ψυγεία των σπιτιών, αφάγωτα γεύματα σε εστιατόρια και σαπισμένα φυτικά προϊόντα στις φάρμες. Ωστόσο, το θετικό στην υπόθεση, σύμφωνα με τη ReFED, είναι η εκτεταμένη κοινωνική αφύπνιση των πολιτών που μειώνει το ποσοστό της σπατάλης χρόνο με το χρόνο.

Σύμφωνα με τη SF Chronicle, η διαδραστική έρευνα προσπαθεί να εστιάσει σε λύσεις παρά στους λόγους ύπαρξης του φαινομένου και προτείνει στα εστιατόρια να μειώσουν τις μερίδες ή να προσφέρουν περισσότερες επιλογές μεγέθους σε διάφορα γεύματα, όπως κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες fast food με τις παιδικές ή τις μεσαίες μερίδες.

Από την άλλη, η ReFED προτείνει από τους καταναλωτές να σχεδιάζουν από πριν τα γεύματά τους, να ψωνίζουν με μέτρο και να μη μαγειρεύουν παραπανίσιο φαγητό. «Εξαιτίας τoυ παραπανίσιου κόστους των ειδικών γευμάτων, οι καταναλωτές θα διστάσουν να τα πετάξουν στα απορρίμματα, όπως δε συμβαίνει με άλλους τύπους λαχανικών που δε χρησιμοποιούν» δήλωσε η Dana Gunders, Executive Director της ReFED και ειδική σε θέματα σπατάλης τροφίμων στην Bay Area, γύρω από το San Francisco.

Στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν πολλές καταγγελίες για σπατάλη γάλακτος, θαλασσινών και άλλων προϊόντων, εξαιτίας των προμηθευτών που έχασαν τους αγοραστές από τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες. Ωστόσο, η Gunders πιστεύει πως μερικές από τις συνήθειες που αποκτήσαμε στο lockdown μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στο φαινόμενο.

«Οι άνθρωποι σχεδιάζουν περισσότερο τα γεύματά τους, επειδή δε θέλουν να επισκέπτονται συχνά τα καταστήματα, γι’ αυτό καταναλώνουν περισσότερο από τα αποφάγια τους» δήλωσε η Gunders.

Τώρα που τα εστιατόρια είναι ανοιχτά μόνο για take away συνηθίζουν να αναπροσαρμόζουν τα μενού τους σε μικρότερα γεύματα, με λιγότερες πιθανότητες να πεταχτούν στο δρόμο. Επίσης, οι μπουφέδες, ένα σύμβολο σπατάλης τροφίμων που υπάρχουν σε ξενοδοχεία και αλυσίδες καφετεριών, έχουν κλείσει λόγω των περιορισμών για τη δημόσια υγεία.

«(O μπουφές) έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί και δε θα γυρίσει σύντομα. Τουλάχιστον, όχι όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα» είπε η Gunders.