Tom Jenkins/Getty Images
FITNESS

Πώς πρέπει να κοιμάσαι για να γίνεις πρωταθλητής

Ο ύπνος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προπόνησης. Ας εξετάσουμε πώς κοιμούνται μερικοί πραγματικοί πρωταθλητές.

Ο ύπνος είναι μεγάλος σύμμαχος κάθε αθλητή. Ιδρώτας, προσπάθεια, κόπος και στο τέλος καλός ύπνος. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν: για να γίνεις πρωταθλητής πρέπει να κοιμάσαι καλά.

Όπως συμβαίνει και σ’ όλες τις άλλες πρακτικές προπόνησης, έτσι και ο ύπνος πρέπει να μελετηθεί σωστά και να μην αφεθεί στην τύχη του. Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να ανακαλύψεις πως ξεκουράζονται οι μεγάλοι αθλητές.

Σωστή στάση, σωστός ύπνος

Η θέση κατά την οποία κοιμάσαι επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου σου. Ένας από τους πρώτους αθλητές που το παρατήρησε ήταν ο Filippo Tortu, ο Ιταλός δρομέας που έκλεισε θριαμβευτικά τον τελικό των 400 μέτρων σκυταλοδρομίας και χάρισε το χρυσό μετάλλιο στην Ιταλία κατά τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι για να ανακτήσει όλη του την ενέργεια, πρέπει να κοιμάται σε συγκεκριμένη θέση.

Η ομάδα του, μάλιστα, δημιούργησε ένα βραχιολάκι, το οποίο φορά κατά τη διάρκεια του ύπνου και δονείται δυνατά όταν προσπαθεί να αλλάξει θέση, επαναφέροντάς τον στη σωστή. Τη συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποίησε και ο συμπατριώτης του και χρυσός Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα, Marcell Jacobs, ο οποίος πια δηλώνει ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.

Πόσο χρόνο ξεκούρασης χρειαζόμαστε;

Πέρα από τη θέση, σημαντικό ρόλο για έναν καλό ύπνο παίζει και ο κατάλληλος χρόνος τον οποίο χρειάζεσαι για να φορτίσεις τις μπαταρίες σου. Γι’ αυτό, όμως, δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας.

Είναι γνωστό πως ο Roger Federer και ο LeBron James κοιμούνται περίπου 12 ώρες τη μέρα. Άλλοι θεωρούν πως ο καταλληλότερος χρόνος είναι 10 ώρες. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν η πρώην τενίστρια Maria Sharapova, ο Steve Nash και η Venus Williams.

Η πιο ιδιαίτερη μέθοδος ύπνου είναι του Cristiano Ronaldo. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πορτογάλος σταρ κοιμάται 6 φορές τη μέρα για 90 λεπτά, καθώς η επιστημονική ομάδα που δουλεύει γύρω του βρήκε πως ο συνεχόμενος ύπνος δεν είναι αποτελεσματικός για εκείνον.

Το τζετ λαγκ κάνει κακό

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας, η αναερόβια δύναμη των αθλητών μειώνεται σημαντικά μετά από αρκετές ώρες αϋπνίας, ενώ η απώλεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε 11% μείωση του χρόνου κατά τον οποίο εξαντλείται ένας αθλητής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αθλητές προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τα προβλήματα ύπνου που ενδέχεται να προκύψουν μετά από αρκετές ώρες πτήσης. Εάν δείτε, λοιπόν, αθλητές να κοιμούνται στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, μην τους ενοχλείτε. Κατά πάσα πιθανότητα εκπαιδεύονται για να γίνουν οι καλύτεροι.