Shutterstock
BITCOIN

Πώς τα κρυπτονομίσματα χρηματοδοτούν την επανάσταση των cam girls

Όλο και περισσότερες γνωστές και ανερχόμενες πορνοστάρ κατανοούν ότι ο μοναδικός τρόπος να γλιτώσουν την οικονομική εκμετάλλευση είναι τελικά το bitcoin και τα «ξαδελφάκια» του.

Φαντάσου ένα κόσμο όπου μόνο 50 σεντς από κάθε ευρώ που βγάζεις καταλήγει τελικά στην τσέπη σου. Όπου ο τραπεζικός σου λογαριασμός μπορεί ανά πάσα στιγμή να παγώσει ή να κλείσει. Οπού οι πληρωμές που σου κάνουν οι πιστοί πελάτες σου μπορούν ανά πάσα στιγμή να ακυρωθούν. Οπού δε σου επιτρέπουν να πληρώσεις για να διαφημίσεις το προϊόν σου.

Ένας εφιάλτης που, όπως δηλώνει και η καταξιωμένη πορνοστάρ Kayden Kross στο ενημερωτικό βίντεο του SpankChain (της βραβευμένης blockchain adult πλατφόρμας που κάνει θραύση) για κάθε online sex worker εκεί έξω αποτελεί μίζερη καθημερινότητα.

Με την ταλαντούχα συνάδελφό της, Janice Griffith, να γράφει ένα εξαιρετικό άρθρο στο Medium όπου μεταξύ άλλων εξηγεί ότι «Εμείς οι adult content creators συνεχίζουμε να κουβαλάμε το σχετικό στίγμα μόνο και μόνο επειδή κάποιος μπορεί να μας δει γυμνές στο διαδίκτυο. Ειδικότερα όσον αφορά το camming, οι επιχειρήσεις (τράπεζες, πιστωτικές κάρτες, payment processors για websites που βασίζονται σε adult περιεχόμενο) έχουν το δικαίωμα να μας αρνηθούν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους χωρίς βάσιμο λόγο και όποτε το αποφασίσουν.

Ένας οικονομικός ρατσισμός που μας περιορίζει και δημιουργικά και όσον αφορά την ανεξαρτησία μας. Με το SpankChain, το πρώτο που φέρνει την τεχνολογία blockchain και την έννοια ενός αποκεντρωμένου συστήματος πληρωμών στη βιομηχανία μας, θα είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε τα χρήματα που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν sites και μεσάζοντες και να τα επανεπενδύσουμε στην κοινότητά μας. Αντί για αυτό που συμβαίνει τώρα, όπου τα clipsites μας χρεώνουν από 40-75% των χρημάτων που μας αναλογούν».

Ενώ σαφώς πιο «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» είναι η τοποθέτηση της performer Allie Eve Knox που λέει «Έχεις όλους αυτούς τους πλούσιους τραπεζίτες που παγώνουν/ κλείνουν τους λογαριασμούς των perfomers. Και μετά πηγαίνουν σπίτι και αυτο-ικανοποιούνται με τις ίδιες γυναίκες, των λογαριασμούς των οποίων μόλις απαγόρευσαν».

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω το ζήτημα, μιας και δεν έχω υπάρξει ποτέ ο ίδιος camgirl, διαπίστωσα ότι όντως όλα αυτά τα γνώριμα NSFW ονόματα βρίσκουν πολύ δύσκολα τρόπο για να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους. Κάτι που τις αναγκάζει να ενταχθούν σε ειδικές υπηρεσίες και site που στριμάρουν ερωτικό περιεχόμενο και τα οποία λειτουργούν ως μεσάζοντες ανάμεσα σε εκείνες και τους φαν τους.

Εκεί που, πέρα από τα εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά που χρεώνονται για το περιεχόμενο που οι ίδιες ανεβάζουν και τα όρια που τους βάζουν όσον αφορά το τι μπορούν να ανεβάσουν (όπως χρήση μόνο εγκεκριμένων sex toys), είναι αναγκασμένες να δουλεύουν όλο και περισσότερες ώρες προκειμένου το ranking system να τους επιτρέπει να είναι ορατές στο κοινό.

Μια κατάσταση που θυμίζει λίγο μια μοντέρνα εκδοχή της δουλοπαροικίας καθώς, όπως δήλωσαν μέλη της cam κοινότητας σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα του Rolling Stone: «Είναι φαύλος κύκλος. Γιατί όσο περισσότερο χρόνο περνάς online χωρίς να βγάζεις χρήματα, τόσο περισσότερο πέφτει το ranking σου. Και όσο πιο χαμηλά βρίσκεσαι τόσο πιο δύσκολο είναι να βγάλεις χρήμα. Το αποτέλεσμα είναι να είσαι συνεχόμενα για μέρες online χωρίς να κερδίζεις τίποτα».

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, που υποθέτω ελάχιστοι από εμάς είχαμε ποτέ συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει, φέρνει η τεχνολογία. Εκεί που, για άλλη μια φορά (βλέπε VHS, web streaming, virtual reality), η βιομηχανία του πορνό ανοίγει διάπλατα το δρόμο για όλους τους υπόλοιπους που θα ακολουθήσουν.

Με κρυπτονομίσματα όπως -αρχικά- το Bitcoin και το Litecoin να μπαίνουν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι πιστωτικές κάρτες και sex workers να γράφουν αναλυτικούς οδηγούς για το πώς οι συνάδελφοί τους μπορούν τα αξιοποιήσουν. Λογικό αφού τα κρυπτονομίσματα και αφαιρούν από την εξίσωση τους μεσάζοντες και διασφαλίζουν την ανωνυμία των πελατών. Αυτό που λένε win-win.

Μια επανάσταση που ξεκίνησε ήδη από το 2015, με cam sites όπως τα Strip 4 Bit, Tits For Bitcoin και το Reddit group Girls Gone Bitcoin. Αν και το πραγματικό breakthrough ήρθε το 2018 όταν μια σατανική tech ιδιοφυία λάνσαρε το SpankChain, το πρώτο blockchain camsite που ήρθε -σύμφωνα με τη διακήρυξή του- να προστατεύσει τα εισοδήματα και την ανεξαρτησία των sex workers. Με το καινούργιο του προϊόν, το SpankPay, να κάνει ακόμη πιο εύκολη τη ζωή των creators αφού πλέον δε χρειάζονται καν να γνωρίζουν τι είναι τα κρυπτονομίσματα, απλώς να απολαμβάνουν τα οφέλη τους. Σωστά τα λέω Avery Black;

Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι ότι, από τη στιγμή που οι πιο δημοφιλείς performers εκεί έξω έχουν υιοθετήσει φουλ τα κρυπτονομίσματα, συμβάλλουν και στη διασπορά τους με το να τα κάνουν ορατά στους πελάτες τους και να τους πείθουν να τα υιοθετήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους.