unsplash
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα κάνεις το smartphone σου πιο ασφαλές

Τείνουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με την ασφάλεια των laptop μας, ίσως όμως θα έπρεπε να ασχολούμαστε το ίδιο και με τα κινητό μας.

Δεν ξέρω αν είναι μόνο μια δική μου εντύπωση αλλά είναι ένα συχνό φαινόμενο να ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με την ασφάλεια του laptop μας και να αφήνουμε για λίγο στην άκρη την ασφάλεια του κινητού μας. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι πλέον ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος της on-line δραστηριότητάς μας γίνεται μέσω του smartphone και όχι τόσο του laptop. Αυτό είναι κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ασφάλεια του κινητού μας. Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο αλλά υπάρχουν και 5 πολύ απλοί τρόποι που -δεν ξέρεις ποτέ- μπορεί να σε γλυτώσουν από σοβαρά προβλήματα.

Το βασικότερο: PIN

Ναι ξέρω. Δεν ανακαλύψουμε το ελιξίριο της νεότητας.  Tα τελευταία χρόνια τα κινητά έχουν εφοδιαστεί εκτός από το κλασικό και παραδοσιακό PIN της έναρξης και με αυτή τη γραμμή άμυνας. Κάθε φορά που πας να ανοίξεις το κινητό σου χρειάζεται να πατήσεις ένα PIN, ένα pattern ή και δαχτυλικό αποτύπωμα προκειμένου η οθόνη να ξεκλειδώσει. Προτίμησε σίγουρα στο screenlock να βάλεις ένα PIN ιδανικά ένα PIN διαφορετικό από αυτό της έναρξής σου. Σίγουρα είναι πολύ λιγότερο βολικό από το αποτύπωμα ή από τα biometrics. Καλώς ή κακώς όμως παραμένει η πιο βασική γραμμή άμυνάς σου απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να μπει στο smartphone σου χωρίς τη θέλησή σου.

Χρησιμοποίησε το VPN

Μιλάμε για τα Virtual Private Networks (VPNs). Πρόκειται για ένα software που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή από τη συσκευή σου σε έναν server μέσω του οποίου σερφάρεις τελικά στο ίντερνετ. Μια σύνδεση μέσω VPN μπορεί να σου εξασφαλίσει μια πολύ ασφαλέστερη πλοήγηση μέσω internet, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να γίνεται γνωστό στην πληρότητά του το ιστορικό των συνδέσεών σου. Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απόλυτη ασφάλεια.

Ποια VPN πρέπει να χρησιμοποιήσεις; Aυτό είναι μια καλή ερώτηση. Οι ειδικοί στο WIRED προτίμουν ένα εκ των Windscribe και ExpressVPN.

Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις σου

Πάμε σε μια συνθήκη του πραγματικού κόσμου. Τα smartphone έχουν την τάση να σε κρατάνε μόνιμα ενήμερο μέσω notifications που έρχονται από διάφορες εφαρμογές που έχεις κατεβάσει. Οι πιο συχνές από όλες τις ειδοποιήσεις είναι προφανώς αυτές από το messenger σου. Ενώ είναι λοιπόν πολύ καλό να κρατιέσαι ενήμερος για όλα, ίσως να εγείρεται και ένα ζήτημα ασφαλείας. Ποιος μπορεί να βλέπει τις ειδοποίησεις αυτές στο μετρό ή στο γραφείο σου ή ακόμα και μέσα στο σπίτι σου. Αν έχεις άγχος για οτιδήποτε από αυτά, μπορείς να πας στα Settings του κινητού σου και να απενεργοποίησεις τις ειδοποιήσεις από οποιαδήποτε εφαρμογή θεωρείς πιο “επικίνδυνη”.

Tσέκαρε τι έχεις παραχωρήσει στις εφαρμογές που τρέχεις

Αν είναι να τα δώσεις κάπου όλα, τότε δώσ’τα όλα στον έρωτα, που θα έλεγε και ο Γιάννης Πάριος. Τουλάχιστον πάντως μην τα δίνεις στις εφαρμογές που τρέχεις. Είμαι σίγουρος ότι αν ανοίξεις τις εφαρμογές σου και τσεκάρεις τι έχεις παραχωρήσει στις διάφορες εφαρμογές σου ίσως και να βρεις μια μεγάλη τρύπα στην ασφάλεια του κινητού σου. Ναι, δεν χρειάζεται να ξέρει το παιχνίδι που κατέβασες πριν 6 μήνες, για να σουτάρεις τριποντάκια, πού βρίσκεσαι κάθε στιγμή και τι φωτογραφίες έχεις στο κινητό σου. Μπορείς πολύ εύκολα να πας στις εφαρμογές σου και να τσεκάρεις τις άδειες έχεις δώσει στην κάθε εφαρμογή σου.

Kρυπτογράφησε τα πάντα

“Η κρυπτογράφηση εξασφαλίζει ότι αν κάποιος τρίτος προσπαθήσει να αποκτήσει χωρίς την άδειά σας πρόσβαση στα δεδομένα σας, δεν θα μπορεί να τα διαβάσει”. Δεν τα λέω εγώ, η Google τα λέει. Το PIN και τα screenlock εμποδίζουν αποτελεσματικά κάποιον που προσπαθεί να μπει στο κινητό σου. Δεν το κάνουν όμως σε ένα τεχνικό επίπεδο. Καλό θα είναι λοιπόν να κρυπτογραφήσεις τον δίσκο της συσκευή σας. Μπορεί να φαίνεται μια κίνηση που αφορά tech-experts. Δεν είναι. Μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα. Πηγαίνεις στα settings σου και ψάχνει είτε το “ασφάλεια” ή έστω το “κρυπτογράφηση”. Ίσως χρειαστεί κάποια ώρα η διαδικασία, οπότε προτίμησε να το κάνεις σε μια στιγμή που δεν χρειάζεσαι το smartphone σου.