Shutterstock
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς θα κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά σου

Ποιες είναι οι συμπεριφορές που ρίχνουν την αξία σου και οφείλεις στο εξής να αποφεύγεις.

Δουλειές σε γραφείο και δουλειές από απόσταση. Freelancers, υπάλληλοι και digital nomads που δουλεύουν για την εταιρεία μιας χώρας από χιλιάδες μίλια μακριά. Το τοπίο της εργασίας μέσα στους επόμενους μήνες θα περιλαμβάνει τις παραπάνω φυλές σχεδόν ισόποσα πια, χωρισμένες, σε ένα χαοτικό τοπίο γεμάτο ανισότητες και παραδοξότητες. Πώς μπορεί μέσα σε ένα τέτοιο «οικοσύστημα» να κερδίσει τις εντυπώσεις και κυρίως τον σεβασμό ένας νέος εργαζόμενος; Προσπαθούμε να ορίσουμε ένα τέτοιο «χάρτη» συμπεριφοράς που φέρνει μικρές νίκες στην εργασιακή καθημερινότητα.

Μην «καίγεσαι» από τον υπερβάλλοντα ζήλο

Όταν ξεκινάς μια δουλειά, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να δείξεις σε όλους πόσο ξεχωρίζεις και πόση αξία μπορείς να φέρεις στην ομάδα. Αυτό λέγεται υπερβάλλοντας ζήλος και ποτέ δεν είναι κακό να υπάρχει στην καθημερινότητα μιας ομάδας. Όμως, όταν κάθε μέρα πας πρώτος στο γραφείο και φεύγεις τελευταίος, όταν ζητάς επιτακτικά να πάρεις την περισσότερη δουλειά, ακόμα και στην τηλεργασία, τότε κινδυνεύεις να γίνεις ο  φορτικός συνεργάτης που προκαλεί μια μόνιμη ζαλάδα στους γύρω του με τη μόνιμη αυταπάρνησή του. Ναι, η οικονομία μετά από μια παγκόσμια κρίση και μια πανδημία είναι σε κατάσταση διαρκούς παράλυσης, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να δείξεις στον προϊστάμενό σου πως δεν έχεις κανένα όριο και μπορείς να αντέξεις τα πάντα.

Ποτέ μη χάνεις deadlines

Το deadline (προθεσμία) είναι μια όμορφη, «ψαρωτική» λέξη, της οποίας το πρώτο συνθετικό είναι η λέξη dead (νεκρός). Κανείς δεν πεθαίνει όταν χάνεις μια προθεσμία. Αυτό που σίγουρα χάνεται μαζί με τα deadlines που φεύγουν – και δύσκολα μπορείς να το κερδίσεις ξανά – είναι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συναδέλφους σου. Εν τέλει, αν δεν προλαβαίνεις, πρέπει να πεις «δεν μπορώ τώρα, μπορώ τότε (τότε=συγκεκριμένη ημερομηνία)».

Μην αργείς στα ραντεβού σου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε μερικές εβδομάδες στο «ραντεβού» της έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ η βρετανική κυβέρνηση ήταν κυριολεκτικά Εγγλέζα στο ίδιο ραντεβού και βλέπεις σήμερα τι έχει συμβεί με αυτή την ασυνέπεια. Κατά πάσα πιθανότητα η Ε.Ε θα βρει τρόπο να καλύψει αυτή την έλλειψη συνέπειας, εσύ όμως, όταν αργείς στα δικά σου ραντεβού, πώς θα καλυφθείς για το κενό αξιοπιστίας σου;

Μην κουτσομπολεύεις, ειδικά σε email

Κατ’ αρχήν, πρέπει να τονίσουμε πως το gossip σε μορφή email είναι κάτι που συναντάται κυρίως σε boomers με πρόσβαση σε υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και άτομα που δεν εκτιμούν το πόσο κοντά είναι το reply με το reply to all πλήκτρο. Ως προς το κουτσομπολιό γενικά, αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φορεσιά της καθημερινής μιζέριας που μπορεί να έχει ένα γραφείο με θύματα συγκεκριμένα άτομα, υπαλλήλους ή προϊσταμένους. Πάντα όμως, σε κάθε γραφείο, οι τοίχοι είναι πιο λεπτοί απ’ όσο νομίζεις και ο θύτης γίνεται πανεύκολα θύμα και αντίστροφα.

Προσπάθησε να διαχειριστείς τη φλυαρία

Σε κάθε γραφείο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν μέσα από τον προφορικό λόγο να αναδείξουν την αξία τους. Ένας νέος συνάδελφος θα προσπαθήσει πολύ εμφατικά και έντονα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε περίπτωση που έκανε λάθος, ένας νέος προϊστάμενος, θα καλέσει την ομάδα για meeting πάνω σε ένα θέμα που μπορεί να λυθεί με ένα απλό email. Ένας άλλος συνάδελφος μπορεί να γκρινιάζει για τα πάντα, από τη βροχή που πέφτει έξω, την τηλεργασία, την ποιότητα του αέρα, τις μεταγραφές της αγαπημένης ομάδας του. Αν δε φέρνεις τη φλυαρία στο γραφείο σου, προσπάθησε να την αντέξεις εκεί που πρέπει και να φύγεις μακριά της, εκεί που μπορείς.

Κάνε παρέα με τους ασκούμενους

Δεν είναι σκλάβοι, αλλά νέα άτομα, με ιδανικά και μεράκι για να δουλέψουν μαζί σου, αλλά χωρίς χρήματα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με άτομα που είναι στο προσωπικό καθαριότητας, στο κυλικείο, στην ασφάλεια του κτιρίου. Εκείνοι που δε μιλούν σε ασκούμενους, χαμηλόμισθους και στο βοηθητικό προσωπικό της εταιρείας που δουλεύουν, σίγουρα δε δίνουν προς τα έξω την εικόνα που θα ήθελαν.

Μη βάλεις πάλι πυτζάμες

Ο παραπάνω τίτλος είναι βασισμένος στο “dress every day like you ‘re going to ask for a raise” (ντύσου κάθε μέρα σαν να πρόκειται να ζητήσεις αύξηση). Αλλά εμείς δε θα ασχοληθούμε με τέτοια θέματα. Κάθε φορά που ντύνεσαι όμορφα στο γραφείο – ακόμα και στην τηλεργασία – αυτό επιδρά αμέσως θετικά στην ψυχολογία σου. Έχεις βάλει τα ρούχα που σε χαρακτηρίζουν καλύτερα από κάθε τι και είσαι έτοιμος να προσφέρεις στους άλλους την καλύτερη εικόνα σου και το περιεχόμενο αυτής. Μπορεί στο τέλος της ημέρας αυτή η καλή εικόνα να φέρει και συζητήσεις για αύξηση, ποτέ δεν ξέρεις.

Κράτα το γραφείο καθαρό

Το γραφείο είναι ο καθρέφτης σου. Το γραφείο της τηλεργασίας, που για τους περισσότερους από εμάς βρίσκεται στο σαλόνι, είναι ο καθρέφτης του σπιτιού σου, του μέρους που έχεις επιλέξει να ζεις. Όταν είναι καθαρό, ποτέ δε χάνεις στη δουλειά.

Μη μεθύσεις

Ααααχ, πάρτι γραφείου, περασμένα μεγαλεία (ή και όχι). Η λογική λέει πως μόλις η πανδημία φτάσει προς μια κάποια εξόντωση της, τότε όλοι μας θα επιστρέψουμε σε ακραία parties, με στιγμές ακολασίας και αρκετό ποτό. Αλλά τα parties του γραφείου ήταν και θα είναι πάντα μια περίσταση όπου το να δώσεις το παρόν και να πιεις 1-2 ποτά με τους συναδέλφους σου, είναι αρκετό. Εκείνος που μέθυσε, έγινε θέμα συζήτησης την επόμενη μέρα και μάλλον δε θέλεις να είσαι εσύ αυτό το άτομο.