Unsplash
BUSINESS

4 σαρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν ήδη στην αγορά εργασίας

Ο κορονοϊός σε μετωπική σύγκρουση με την κλιματική αλλαγή δημιουργούν σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, που θα εκτυλίσσονται τουλάχιστον ως το 2025.

Πόσους και ποιους κλάδους εργασίας έχει αγκαλιάσει η συνθήκη της τηλεργασίας; Πόσους ακόμα ‘home workers’ θα δούμε τα επόμενα χρόνια; Πόσο ‘οικολογική’ μπορεί να γίνει μια θέση εργασίας και γιατί το ‘gig economy’ είναι κάτι που σε αφορά άμεσα; Βάζουμε στη σειρά τις νέες εξελίξεις στην αγορά εργασίας που θα αποκτήσουν παγκόσμια απήχηση τουλάχιστον ως το 2025 και οφείλεις να προετοιμαστείς γι’ αυτές. Ορισμένες εξ’ αυτών, όπως τις κατέγραψε το World Economic Forum, μπορείς να τις εκμεταλλευτείς υπέρ σου.

Μη σε τρομάζει το ‘Remotopia’, απόλαυσέ το

Στο ξεκίνημα του 2020, η εργασία εξ’ αποστάσεως αφορούσε ένα μονοψήφιο ποσοστό των εργαζομένων, σχεδόν σε κάθε κλάδο. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις το 50-60%. Σε κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας και της επικοινωνίας όπως η Facebook, η Google, η PayPal και η Siemens, η μετατροπή θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε θέσεις εξ’ αποστάσεως επι μονίμου βάσης, ή προσωρινές (μέχρι το τέλος της πανδημίας), είναι πια το νέο καθεστώς.

Η εργασία από απόσταση είναι μια νέα νόρμα, που απαιτέι ευελιξία, κατανόηση και αμεσότητα στην επικοινωνία. Το να έρθεις κοντά με τους συναδέλφους σου δεν είναι πια κάτι δεδομένο, αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη για την ορθή, πλήρη επικοινωνία και την επιτυχημένη ολοκλήρωση των εργασιών. Οι εργαζόμενοι που μπορούν να διαχειριστούν με άνεση αυτές τις συνθήκες, έχουν αυτόματα αποκτήσει ζήτηση σε αυτή τη νέα ‘Remotopia’ της εργασιακής αγοράς.

‘Πράσινη’ εργασία

Η Αμερική αναμένεται να ενταχθεί ξανά στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα τοποθετηθούν στην αγορά με αρκετά ανταγωνιστικές τιμές. Η Amazon, η κορυφαία εταιρεία στον κόσμο στον τομέα του retail, έχει στρέψει το βλέμμα της σε μεθόδους παράδοσης προϊόντων που τηρούν οικολογικά πρωτόκολλα και είναι βέβαιο πως πολλές ακόμα γνωστές εταιρείες θα στραφουν σε αντίστοιχες κινήσεις.

Οι θέσεις εργασίας που επικεντρώνονται σε αυτοματισμούς, σε στρατηγικές για την μείωση βιομηχανικών ρύπων, στις εναλλακτικές πηγές ενέργειες (π.χ ηλιακά εργοστάσια) θα αποκτήσουν ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν το αντικείμενο της έρευνάς σου συνδυάζει την φύση και την τεχνολογία, σύντομα θα είσαι πρώτο όνομα στις λίστες πολυεθνικών ομίλων. Όχι, δεν σου κάνουμε πλάκα.

Το ‘gig economy’ και η διακριτική του επανάσταση

Το UpWork, το We Are Rosie, το Guru, είναι πλατφόρμες όπου μπορείς να καταγράψεις σε ένα προφίλ τις γνώσεις, τις υπηρεσίες που μπορείς να προσφέρεις και την αμοιβή που ζητάς και τις γλώσσες που μιλάς άψογα. Αν γνωρίζεις καλά αγγλικά, μπορέις να διεκδικήσεις όλες τις σχετικές με το αντικείμενό σου θέσεις εργασίας σε όλο το εύρος της αγγλόφωνης αγοράς παγκοσμίως.

Μπορείς να γίνεις βοηθός CEO σε κάποια εταιρεία στο Λονδίνο, υπό τον όρο πως η παρουσία σου στα γραφεία θα είναι για 2-3 μήνες το χρόνο, ή πώς δεν θα χρειάζεται να έχεις καθόλου φυσική παρουσία, αλλά θα πρέπει να έχεις διαρκώς ανοικτά Slack, Zoom, Whatsapp και email για να επικοινωνείς με το αφεντικό σου. Αυτό είναι το gig economy.

Κάποτε το freelancing ήταν μια αναγκαιότητα, μια αφορμή για να βγάλεις ένα ‘εξτραδάκι’ για να καλύψεις τον μάλλον όχι τόσο ικανοποιητικό μισθό της πρωινής σου δουλειάς. Σήμερα, με το freelancing και τα δεκάδες online εργαλεία task management και επικοινωνίας που υπάρχουν εκεί έξω, μπορείς να ‘πουλήσεις’ τις ικανότητές σου σε μια αγορά εργασίας που δεν έχει όρια, σύνορα και τραπέζια εταιρικών meetings που κρατάνε 2-3-4-5 ώρες. Οκ, αυτά δεν τα αποφεύγεις, αλλά τουλάχιστον θα τα ζεις από την άνεση του σπιτιού σου.

Αυτοματοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη

Η ‘ανέπαφη συναλλαγή’ είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και λογικά ήρθε για να μείνει. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, ακόμα και μετά την ‘λήξη’ της πανδημίας, οι συναλλαγές με ασφάλεια θα αποτελούν πέρα από συνήθεια, μια αντικειμενική ανάγκη. Η ανάγκη αυτή θα πιέσει γι’ ακόμα πιο έντονη παρουσία αυτοματισμών και υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Το ρομποτικό Botox είναι είναι παράδειγμα που ήδη υφίσταται, αν και μας δείχνει πως ακόμα τα ρομπότ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ποιότητα της εργασίας ενός επιστήμονα. Το στοίχημα της αυτοματοποιημένης εργασίας, εκφράζεται ακόμα καλύτερα στην περίπτωση του κλάδου των μεταφορών. Τα αυτόνομα A.I οχήματα είναι ήδη μια πραγματικότητα βγαλμένη από σενάριο του ‘Black Mirror‘, αλλά η αξιοπιστία τους ελέγχεται.

Σίγουρα πάντως, αυτοματοποιημένα συστήματα όπως αυτά που παράγουν καιρικές προγνώσεις για κάθε δρόμο και περιοχή αλλά και τα GPS με αναλυτικές πληροφορίες και χαρτογράφηση κάθε κουκκίδας του πλανήτη, αποτελούν απαραίτητα λειτουργία για κάθε οδηγό. Η εντατική εργασία στην ανάπτυξη τεχνολογιών A.I, στην ρομποτική γνώση που συμπληρώνει την ανθρώπινη, αποτελεί ζητούμενο και στόχο για τα επόμενα χρόνια. Αν αυτός είναι ο τομέας της δημιουργίας σου, μην μείνεις πίσω.