Paramount Pictures/Getty Images/Ideal Image
LIFE

Πώς θα κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων με την πρώτη εντύπωση

5 tips -από την εμφάνιση μέχρι τον τρόπο που μιλάς και στέκεσαι- για να κάνεις τους άλλους να σε σέβονται μόλις σε γνωρίσουν.

Ο σεβασμός δεν έχει να κάνει με την εξουσία αλλά με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο τρόπος που μιλάς και στέκεσαι, το πώς αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους που έχεις απέναντί σου παίζουν τον ρόλο τους στο να κερδίσεις τον σεβασμό των γύρω σου από την πρώτη κιόλας εντύπωση. Ακολουθούν 5 tips που βασίζονται στην ψυχολογία, σύμφωνα με άρθρο του medium.com, για να το πετύχεις.

Πρόσεξε λίγο παραπάνω το ντύσιμό σου

Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι κρίνουν τους άλλους γρήγορα βασιζόμενοι στην πρώτη τους εντύπωση. Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου – οι περισσότεροι κρίνουν τα βιβλία από το εξώφυλλό τους. Είναι η ανθρώπινη φύση.

Οι άνθρωποι είναι έμφυτα επικριτικοί και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα αποκλειστικά και μόνο με βάση αυτό που βλέπουν. Έτσι, το να δείχνεις κομψός ενισχύει το αίσθημα ότι είσαι πιο ικανός και επαγγελματίας. Επικεντρώσου σε ρούχα που δημιουργούν το στυλ σου, που είναι καθαρά και περιποιημένα και όχι απαραίτητα ακριβά.

Υιοθέτησε μια δυναμική στάση σώματος

Ο Jordan Peterson, κλινικός ψυχολόγος, υποστηρίζει ότι η κακή στάση του σώματος επηρεάζει τις πιθανότητες της επιτυχίας. Μία όρθια στάση του σώματος απελευθερώνει στον εγκέφαλό σου νευροχημικές ουσίες που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου. Η σκυφτή στάση στέλνει ένα μήνυμα ήττας και χαμηλού κύρους.

Η Amy Cuddy, κοινωνική ψυχολόγος που μελετά τον αντίκτυπο της στάσης του σώματος στην παρουσία και την απόδοση των ανθρώπων, επιβεβαιώνει τα ευρήματα του Peterson. Η Cuddy πιστεύει ότι η υιοθέτηση δυναμικών στάσεων μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των ορμονών σου και να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο σίγουρος και λιγότερο καταβεβλημένος, επηρεάζοντας θετικά την επιτυχία και την ευημερία σου.

Ακολουθούν επτά συμβουλές της Cuddy για δυναμική στάση τους σώματος: ίσια και ψηλά, ώμοι πίσω, μέσα το στομάχι, βάρος κυρίως στα πέλματα, ίσιο κεφάλι, τα χέρια να ακουμπούν με φυσικό τρόπο στα πλευρά και τα πόδια ανοιχτά περίπου στο πλάτος των ώμων.

Πώς να μιλάς ώστε να θέλουν να σε ακούσουν

Η ανθρώπινη φωνή και οι λέξεις είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Τα λόγια μπορούν να ξεκινήσουν πολέμους ή να εκφράσουν αγάπη, γι’ αυτό χρησιμοποίησέ τα με σύνεση. Ο Julian Treasure τονίζει τη σημασία του να ολοκληρώνεις τις προτάσεις σου ακόμη και όταν σε διακόπτουν, να επιδεικνύεις αυτοπεποίθηση και να διατηρείς τον έλεγχο σε ομαδικές συζητήσεις.

Εντοπίζει επίσης τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα σε μία συζήτηση ή ομιλία: κουτσομπολιό, κριτική, αρνητικότητα, παράπονο, δικαιολογίες, υπερβολή και δογματισμός, και προτείνει τέσσερις ακρογωνιαίους λίθους σε μία ομιλία: ειλικρίνεια, αυθεντικότητα, ακεραιότητα και αγάπη.

Τα θετικά σχόλια θα πρέπει να είναι περισσότερα από τα αρνητικά

Νέες έρευνες δείχνουν ότι ο έπαινος του ανταγωνισμού ενισχύει το κύρος σου. Το να επαινείς τους ανταγωνιστές σου σε κάνει να φαίνεσαι πιο έξυπνος, ευγενικός και αξιόπιστος, κάνοντας τους άλλους να σε σέβονται και να σε εμπιστεύονται περισσότερο.

Η Caroline Adams Miller, επιτυχημένη ομιλήτρια, συμβουλεύει τους ανθρώπους να επαινούν τους ανταγωνιστές τους. Η Miller έχει μια απλή φόρμουλα: Τα θετικά σου σχόλια θα πρέπει να υπερτερούν των αρνητικών κατά τουλάχιστον τρία ή τέσσερα προς ένα.

Δείξε ότι είσαι ευάλωτος με αυθεντικό τρόπο

Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων σχέσεων και αν θέλεις να είσαι στο επίκεντρο και να κερδίσεις τον σεβασμό των ανθρώπων αμέσως, πρέπει να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για αυτή την εμπιστοσύνη, δείχνοντας γνήσια ευάλωτος στους ανθρώπους γύρω σου.

Αυτό μπορεί να συμβεί με το να μοιραστείς με τους άλλους ιστορίες αποτυχίας, να παραδεχτείς ότι θαυμάζεις τα χαρακτηριστικά κάποιου, επιδεικνύοντας ταπεινότητα και να αφήσεις να σου διδάξουν κάτι – γεγονός που φανερώνει σεμνότητα και δίνει στους άλλους μια αίσθηση σημαντικότητας.