Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi
HOW TO

Πώς θα μειώσεις τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιούργησε μια λίστα με συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ας δούμε μερικές εξ αυτών αναλυτικά.

Ο φετινός χειμώνας είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους. Κι αυτό διότι, εξαιτίας της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη εδώ και μερικούς μήνες, οι καταναλωτές έχουν δει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων θέρμανσης να πηγαίνουν στα ύψη. Έτσι, λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιούργησε μια λίστα με τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Ποιοι είναι αυτοί, πώς μπορεί κανείς να τις εφαρμόσει στο σπίτι ή στο γραφείο του για να καταφέρει έτσι να κερδίσει μια επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος από το ελληνικό κράτος; Ας δούμε μερικούς εξ αυτών αναλυτικά:

Απομόνωσε τους χώρους που δε χρησιμοποιείς

ρεύμα Unsplash

Ένας καλός τρόπος για να εξοικονομήσεις ενέργεια είναι να κλείσεις τα σώματα θέρμανσης στα δωμάτια που δε χρησιμοποιούνται, καθώς και τις εσωτερικές πόρτες που οδηγούν σε διαδρόμους ή σκάλες. Έτσι, θα αποκλείσεις τις φυσικές διόδους του αέρα, εμποδίζοντας τον ζεστό αέρα να διαφύγει από το σπίτι σου.
Άφησε ελεύθερα τα θερμαντικά σώματα

Τα θερμαντικά σώματα, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση σκεπασμένα με καλύμματα ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από διάφορα έπιπλα που βρίσκονται μπροστά τους.

Στεγανοποίησε τις πόρτες και τα παράθυρα

Χρησιμοποίησε μονωτικές ταινίες και κάλυψε όλες τις εσοχές. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποίησε τις πιθανές απώλειες ενέργειας και θέρμανσης που μπορεί να έχεις μέσω των πορτών ή των παραθύρων. Επίσης, τοποθέτησε μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων για τον ίδιο λόγο. 

Ρύθμισε τον θερμοστάτη

ρεύμα Unsplash

Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, του θερμοσίφωνα σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες και του aircondition – εάν το αφήνεις ανοικτό – κατά τις ώρες που λείπεις από το σπίτι σε, επίσης, χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορείς να μειώσεις τη θερμοκρασία ακόμη και ως 2 βαθμούς.

Χρησιμοποίησε το πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία

Το πλυντήριο ρούχων είναι μία από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται συχνά και «καίνε» πολύ ρεύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Με το να δουλεύει, όμως, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, πετυχαίνεις να καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια.

Κλείνε τον φούρνο 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα

Όπως έχει αποδειχθεί από μετρήσεις, η θερμότητα που υπάρχει εκείνη τη στιγμή εντός του φούρνου επαρκεί προκειμένου να ετοιμαστεί το φαγητό σου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τα μαγειρικά σκεύη θα πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας. Τέλος, αν είναι εφικτό, μαγείρευε χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας.

Τοποθέτησε λαμπτήρες φωτισμού με τεχνολογία led

ρεύμα Unsplash

Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να μειώσεις την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και να τοποθετήσεις πιο ασφαλείς λαμπτήρες στο σπίτι σου. Κάνε το ίδιο και με τα φωτάκια των Χριστουγέννων.

Εγκατάστησε θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα

Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπεις την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου. Η τοποθέτησή τους γίνεται πάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά.

Αντικατάστησε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Μπορεί να πρόκειται για αγορές που φαινομενικά κοστίζουν, ωστόσο, δεν μπορείς να φανταστείς πόσα χρήματα μπορείς να γλιτώσεις, βγάζοντας από την πρίζα τις παλιές συσκευές. Σε περίπτωση που δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αγοράσεις νέες, προσπάθησε να συντηρήσεις τις παλιές.