alamy
LIFE

Πώς θα πετύχεις σπουδαία πράγματα στη ζωή σου, σύμφωνα με τον Σοπενχάουερ

Ο Σοπενχάουερ ήταν αποφασισμένος να δείξει πως η φιλοσοφία μπορούσε να προσφέρει τις κατάλληλες συμβουλές για την καθημερινότητά μας.

Είναι ο πιο how to φιλόσοφος στον κόσμο, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, αφού από το 1860, o άθεος και πεσιμιστής Άρτουρ Σοπενχάουερ έβαλε τελεία στο τεράστιο κεφάλαιο που ονομάζουμε ζωή.

Ο Σοπενχάουερ, ως φιλόσοφος, ήταν αποφασισμένος να δείξει μέσα από δεκάδες δοκίμια πώς η φιλοσοφία μπορούσε να προσφέρει πρακτικές συμβουλές για την καθημερινότητά μας. Στο δοκίμιο Η σχέση με τον εαυτό μας, για παράδειγμα, ο πάντα χαρούμενος(;) Γερμανός αναφέρει μερικούς κανόνες για το πώς θα καταφέρει ένας άνθρωπος κάτι σπουδαίο στη ζωή του.

«Ο άνθρωπος απασχολείται στην οικοδόμηση ενός σπιτιού, αλλά μπορεί να αγνοεί εντελώς το γενικό σχέδιό του», γράφει ο Σοπενχάουερ ο οποίος λάτρευε τις παρομοιώσεις. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, σύμφωνα με τον ίδιο, ο χτίστης είχε κολλήσει στις καθημερινές λεπτομέρειες της δουλειάς του αντί να τη βλέπει ως μέρος ενός μεγάλου σχεδίου.

«Μόνο όταν φτάνουμε να βλέπουμε τη ζωή μας ως ένα συνδεδεμένο σύνολο, ο χαρακτήρας και οι ικανότητές μας εμφανίζονται στο πραγματικό τους φως». Ο χτίστης μπορεί να λαμβάνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη δουλειά του και να παραμένει παρακινημένος αν είναι σε θέση να οραματίζεται ολόκληρο το σπίτι ενώ εργάζεται στις λεπτομέρειες.

Το να έχετε στο μυαλό σας το σύνολο του έργου δε σημαίνει ότι πρέπει να εστιάζετε συνεχώς στο μέλλον. Φυσικά και πρέπει να ξέρετε πού πηγαίνετε, αλλά ο Σοπενχάουερ υποστηρίζει ότι «είναι σημαντικό να διατηρούμε μια σωστή αναλογία μεταξύ της σκέψης μας για το παρόν και της σκέψης μας για το μέλλον».

Επίσης, υποστήριζε ότι σπάνια ένας άνθρωπος κρατάει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα δύο άκρα και, αν το σκεφτείτε, για τους περισσότερους από εμάς το πρόβλημα με την εύρεση αυτής της ισορροπίας προέρχεται από το ότι δεν ζούμε τη στιγμή, αλλά σκεφτόμαστε τι πρόκειται να έρθει. Για την ώρα, έρχεται η «χρυσή» λίστα του Σοπενχάουερ, για το πώς θα καταφέρετε σπουδαία πράγματα.

1. Να έχετε στο μυαλό σας το μεγάλο σχέδιο

Ορισμένες ξεχωριστές ημέρες (η ημέρα του γάμου σας, η γέννηση ενός παιδιού) έχουν βαθύ αντίκτυπο σε ολόκληρη τη ζωή σας. Οι περισσότερες ημέρες, ωστόσο, είναι αρκετά ασήμαντες. Βλέπετε τους συναδέλφους, την οικογένεια και τους φίλους σας, κάνετε τη δουλειά σας, τρώτε, βλέπετε Netflix και προσπαθείτε να πάτε για ύπνο στην ώρα σας.

Ωστόσο, αυτές οι ημέρες αποτελούν τα δομικά στοιχεία ενός έργου που απαιτεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Κάθε συνηθισμένη μέρα, έχετε μια επιλογή: Μπορείτε να χτίσετε σταδιακά κάτι, να το γκρεμίσετε ή να το παραμελήσετε εντελώς. Για την πρώτη επιλογή, ξεκινήστε κάθε μέρα οραματιζόμενοι για ένα λεπτό ολόκληρο τον σκοπό σας και την επιθυμία σας να τον ολοκληρώσετε. Στη συνέχεια, αποφασίστε να ζήσετε αυτή τη μέρα σε ευθυγράμμιση με αυτή την επιθυμία. Το βράδυ, κάντε μια σύντομη επισκόπηση της ημέρας, παρατηρήστε πού ίσως υπολείπεστε του στόχου σας και πάρτε μερικές αποφάσεις για να συμμαζέψετε τα πράγματα αύριο.

2. Η μόνη στιγμή που μετράει

Η καθημερινή εστίαση στη μεγάλη εικόνα είναι διαφορετική από το να ζεις στο μέλλον. Παρόλο που πρέπει να έχετε το τέλος στο μυαλό σας καθώς σκέφτεστε το σύνολο του έργου, περνάτε πολύ χρόνο σε αυτό που είναι γνωστό ως «προοπτική». Αυτό σας κάνει φαντάζεστε την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, προκαλώντας απογοήτευση όταν δεν είναι όπως ακριβώς την περιμένατε.

Η προσδοκία σας οδηγεί επίσης στο να χάσετε τη μόνη στιγμή που μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε για να σημειώσετε πρόοδο: αυτή τη στιγμή. Αφού οραματιστείτε το ολοκληρωμένο έργο σας, κάντε ένα βήμα πίσω για να επικεντρωθείτε στο σήμερα και μόνο σε αυτό που πρέπει να κάνετε εδώ και τώρα για να σημειώσετε πρόοδο. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και μια λίστα για την ημέρα, αντί να ονειροπολείτε και να ανησυχείτε για το μέλλον ή το παρελθόν.

3. Αποκλείστε τον εξωτερικό θόρυβο

Πρέπει να ξέρετε τι συμβαίνει γύρω σας, τι είναι αυτό που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και τη δουλειά σας χωρίς όμως να σας αποσπά όλη την προσοχή. Η αγνόηση του εξωτερικού κόσμου μπορεί να είναι καταστροφική, οπότε χρειάζεται μια ισορροπία.

Προγραμματίστε το χρόνο σας με τρόπο που να περιορίζει τις δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή, όπως η κατανάλωση ειδήσεων και το «βύθισμα» στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως θα μπορούσατε να αποφασίσετε να διαβάζετε τις ειδήσεις για 30 λεπτά το πρωί και να «λιώνετε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για 30 λεπτά στο τέλος της ημέρας. Αν ο χρονικός προγραμματισμός δραστηριοτήτων όπως αυτός λειτουργεί για το πρόγραμμά σας, τότε τηρήστε τον μόνιμα.