© Elise Amendola
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα βρίσκεις γρήγορα αυτό που θες στο Netflix

Υπάρχουν κάποια extensions που βελτιώνουν την αναζήτηση στους καταλόγους της πλατφόρμας, εξοικονομώντας χρόνο. 

Το Netflix μαζί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες streaming περιεχομένου ήταν μία από τις ελάχιστες βαλβίδες αποσυμπίεσης στα lockdowns, ειδικά μέσα στο πρώτο ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Ήταν τέτοια η ζήτηση και η απήχηση, που η αμερικάνικη πλατφόρμα είδε τις συνδρομές της να αυξάνονται κατακόρυφα και να αγγίζουν τις 200 εκατομμύρια εγγραφές σε όλο τον κόσμο. 

Παράλληλα, ο κινηματογραφικός και τηλεοπτικός της κατάλογος εμπλουτίστηκε σε τέτοιο βαθμό που πλέον μιλάμε για υπερπροσφορά.

Ο χρόνος που περνάς ψάχνοντας τι θα δεις στο Netflix έχει καταντήσει να είναι τελικά περισσότερος από εκείνον που παρακολουθείς στην πραγματικότητα κάτι, μία ταινία, μία σειρά. Αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν πάντα σού εμφανίζονται στην αναζήτηση τα ίδια και τα ίδια, ενώ εσύ πασχίζεις να βρεις καινούργιο περιεχόμενο. 

Αν και σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνική ομάδα εργάζεται σκληρά, πειράζοντας τον αλγόριθμο διαρκώς με συνεχείς ενημερώσεις και προσθέτοντας νέες δυνατότητες για να γίνει η διαδικασία των προτάσεων και της εύρεσης περιεχόμενου πιο απλή και αποτελεσματική, είναι δύσκολο να τους ικανοποιήσει όλους.

Λύσεις όμως ευτυχώς υπάρχουν και το ιταλικό GQ προτείνει κάποιες από αυτές που βελτιώνουν την αναζήτηση στους καταλόγους της πλατφόρμας, εξοικονομώντας χρόνο. 

Για να μην ψάχνεις άδικα στο Netflix

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να γνωρίζεις τι αξίζει την προσοχή σου και τι είναι καλύτερο να αποφύγεις. Το να ακολουθείς τις συμβουλές των φίλων και της οικογένειας είναι μία καλή αρχή, αλλά το να βασίζεσαι σε ιστότοπους κριτικών όπως το Metacritic, το IMDb και το Rotten Tomatoes, μεταξύ άλλων, είναι μία κίνηση που σου επιτρέπει να έχεις ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών. 

Πώς όμως θα γνωρίζεις τη βαθμολογία των ταινιών και των σειρών χωρίς να χρειάζεται να τις googlάρεις κάθε φορά; Απλά προσθέτεις το extension Trim για το Google Chrome που σου προβάλλει απευθείας στην οθόνη του Netflix τις αξιολογήσεις και σου επιτρέπει να δεις τους τίτλους ανά βαθμολογία ή ημερομηνία κυκλοφορίας ώστε να έχεις μια καλύτερη εικόνα του τι να επιλέξεις.

Ένα δεύτερο βήμα είναι να βασιστείς στους μυστικούς κωδικούς του Netflix. Πιθανότατα να γνωρίζεις ήδη ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο σύστημα ταξινόμησης για να προβάλλει στο κοινό τις κατηγορίες του περιεχομένου της. Υπάρχει λοιπόν ένας ιστότοπος που έχει συγκεντρώσει όλες τις κατηγορίες και τις υποκατηγορίες. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ακολουθήσεις αυτό το εδώ το link, να πατήσεις πάνω στην κατηγορία που σε ενδιαφέρει, να εισάγεις τους κωδικούς σου και να δεις το περιεχόμενο. 

Μία καλή εναλλακτική είναι επίσης το FlixPatrol, το οποίο παρέχει γραφήματα και βαθμολογίες για το περιεχόμενο των μεγαλύτερων υπηρεσιών streaming, μεταξύ αυτών και το Netflix. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα σου προσφέρει καθημερινά ενημερωμένα rankings σχετικά με τις πιο δημοφιλείς ταινίες και σειρές στα social media, καθώς και για όλες τις νέες αφίξεις. 

Διαφορετικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή μίας εξειδικευμένης μηχανής αναζήτησης για το Netflix όπως το UNoGS: απλά διαλέγεις τις παραμέτρους που σε ενδιαφέρουν για να παρακολουθήσεις με μια ματιά όλες τις καινούργιες αφίξεις της τελευταίας εβδομάδας, τους τίτλους που πρόκειται σύντομα να αποσυρθούν από την πλατφόρμα και τη βαθμολογία τους στο IMDb.

Να σημειωθεί ότι όλα τα προαναφερθέντα extensions δεν είναι διαθέσιμα στην τηλεόραση, αλλά σε laptop ή tablet.