AP Photo/Cliff Owen
ΧΡΗΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να μπεις στο πλουσιότερο 1% του κόσμου

Εκείνοι που μετρούν τις περιουσίες των πλουσιότερων κατοίκων του πλανήτη, ενημερώνουν πως η είσοδος στο κορυφαίο 1% γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Το Bloomberg είναι ένα από τα media που έχουν ειδικές ομάδες, οι οποίες ασχολούνται με τους πλουσιότερους ανθρώπους καθημερινά, ώστε να διαμορφώσουν ανάλογα τη λίστα με τους επικρατέστερους. Μετά, δημοσιεύουν το Bloomberg Billionaires Index.

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012. Έκτοτε, ανανεώνεται κάθε ημέρα, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη, ώστε να προκύπτει η πραγματική κατάταξη των 500 πλουσιότερων, με βάση την καθαρή τους αξία.

Στην πιο πρόσφατη δημοσίευση τονίστηκε πως για να μπει κάποιος στο κορυφαίο 1% των πλουσίων, χρειάζεται τουλάχιστον 5.8 εκατομμύρια δολάρια. Είναι σχεδόν 15% περισσότερα από το ποσό που έδινε θέση πριν ένα χρόνο.

Το ρεπορτάζ του Μπέντζαμιν Σταπλς εξηγεί πώς οι αγορές που ανακάμπτουν στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

Χαρακτηριστικά, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Μονακό ανά άτομο είναι περίπου 240.000 δολάρια. Ποσό μεγαλύτερο κατά 900 φορές από εκείνο του Μπουρούντι της Ανατολικής Αφρικής, κατά τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία που μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την πανδημία. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθούν οι τιμές για την ενέργεια και τα τρόφιμα. Ενώ αυτό προκάλεσε προβλήματα παγκοσμίως, τα φτωχότερα έθνη που πρέπει να εισάγουν αυτά τα αγαθά επλήγησαν ιδιαίτερα, καθώς αυξήθηκε το κόστος δανεισμού».

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου όχι μόνο δεν επλήγησαν, αλλά πρόσθεσαν 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια στη συνδυασμένη περιουσία τους, συγκριτικά με πέρυσι.

Η πιο πλούσια χώρα του πλανήτη

Το Μονακό διατηρεί την πρώτη θέση για το υψηλότερο όριο παγκοσμίως (12.8 εκατομμύρια δολάρια, + 3.2% από πέρυσι).

Στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία κάποιος χρειάζεται περισσότερα από 8.000.000 δολάρια για να μπει στο καλύτερο 1%, σύμφωνα με το Wealth Report της Knight Frank, εκ των κορυφαίων ανεξάρτητων εταιρειών συμβούλων ακινήτων στον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, η «πόρτα» για τη λίστα των πλουσιότερων ανοίγει με 6 εκατομμύρια, στην Αυστραλία με 4.000.000, στη Γερμανία και τη Γαλλία με 3.000.000 και στην Ισπανία και την Ιταλία με λίγα περισσότερα από 2.000.000.

Η έκθεση κατέληξε στο ότι «τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τις ουσιαστικές διαφορές στην κατανομή του πλούτου μεταξύ των χωρών». Αναμένετε μεγαλύτερη εστίαση της πολιτικής στο πού βρίσκεται ο πλούτος, πώς κατανέμεται μεταξύ των οικονομιών και πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να τον φορολογήσουν και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή του».

Καλή τύχη με αυτό.