Eurokinissi
ΠΟΛΗ

Πόσο ευχαριστημένοι είναι οι Αθηναίοι από τη ζωή στην πόλη τους

Νιώθουμε ασφάλεια στην Αθήνα; Εμπιστευόμαστε αγνώστους; Θεωρούμε την Αθήνα καθαρή πόλη; Οι απαντήσεις Αθηναίων πολιτών σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξαφνιάζουν πότε ευχάριστα και πότε (πολύ) δυσάρεστα.

Το ‘Quality Of Life in European Cities’ αποτελεί έρευνα σε δείγμα 58.000 ευρωπαίων πολιτών, που έγινε την περασμένη χρονιά, όταν ακόμα ο Covid-19 ήταν στοιχείο πλοκής σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όταν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης υποδέχονταν με χαρά τον τουρισμό των ‘Βόρειων’ και το Αirbnb έκανε άνω-κάτω την ενοικίαση και την αγορά ακινήτων.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί την πιο κοντινή στο τώρα, ‘φωτογραφία’ του σύγχρονου τρόπου ζωής στην Ευρώπη, μέσα από τις τοποθετήσεις των ίδιων των Ευρωπαίων. Ας δούμε μερικά εντυπωσιακά ευρήματα.

Το λεωφορείο, αυτός ο άγνωστος

Στην ερώτηση “πόσο ικανοποιημένοι είστε από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη σας”, οι κάτοικοι του Αμβούργου, της Ζυρίχης, της Γενεύης, του Λονδίνου, του Ρότερνταμ και του Μονάχου, απάντησαν “σχετικά ικανοποιημένοι” ως και  “πολύ ικανοποιημένοι” σε ποσοστά που ξεπερνούσαν το 80%, ενώ έκπληξη προκάλεσε το Παρίσι, του οποίου οι κάτοικοι εξέφρασαν ικανοποίηση σε ποσοστό που κυμάνθηκε στο 75%. Στην Αθήνα, μόλις το 24% απάντησε “πολύ ικανοποιημένο” για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και “σχετικά ικανοποιημένο” το 46%. Αυτός είναι ένας από τους ελάχιστους δείκτες της έρευνας που η Αθήνα κινήθηκε στο πλεοψηφικό ρεύμα της θετικής προσέγγισης.

Υγεία και ασφάλιση

Το “πόσο ικανοποιημένοι είστε από τις δομές υγείας στην πόλη σας;”, ακόμα και για τους Ευρωπαίους του 2019, ήταν μια ζόρικη ερώτηση. Οι κάτοικοι της Γενεύης και της Γλασκώβης έδωσαν απαντήσεις στην ενότητα του “αρκετά ικανοποιημένοι” σε ποσοστά που ξεπέρασαν το 45%, οι κάτοικοι της βέλγικης Antwerp και της ολλανδικής Groningen πλησίασαν το 60%, ενώ το Λονδίνο έκανε την έκπληξη με σχετικό ποσοστό κάτω του 30%. Στην Αθήνα, οι απαντήσεις περιείχαν μια διακριτική θλίψη, με το 7,52% των ερωτηθέντων να δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από τις δομές υγείας και το 26% να κατατάσσεται στο “σχετικά ικανοποιημένοι”.

Καθαριότητα – ποιότητα αέρα

Εδώ τα δεδομένα μοιάζουν καταδικασμένα εκ προοιμίου, καθώς το “βγήκαμε στην Αθήνα για να απολαύσουμε τον καθαρό αέρα” είναι μια ατάκα που δεν τη λες και τόσο συχνά. Μόλις το 4,53% των Αθηναίων νιώθουν πολύ ικανοποιημένοι από την ποιότητα του αέρα στην πόλη και μόλις το 5,26% θεωρεί πως οι δρόμοι της είναι αρκετά καθαροί και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη βελτίωση σε αυτό το κομμάτι. Σε μια μάλλον προβλέψιμη τροπή της έρευνας, οι κάτοικοι των πόλεων των κρατών της Βόρειας Ευρώπης στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξυμνούν την καθαριότητα και την ποιότητα του αέρα στην καθημερινότητά τους.

Αθήνα, το Βερολίνο του Νότου

Ήλπιζα πως στην ερώτηση της έρευνας που αφορά το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε απο τις ευκαιρίες ψυχαγωγίας που μας παρέχει η Αθήνα καθημερινά, θα ξεπερνούσαμε και τους κατοίκους του Βερολίνου. Διαψεύστηκα. “Σχετικά ικανοποιημένοι” απάντησαν μόλις το 46% των ερωτηθέντων Αθηναίων και “αρκετά ικανοποιημένοι” το 17%. Από την άλλη, η Αθήνα του Βορρά (μέτριο αστείο, προχωράμε), στη σχετική ερώτηση απάντησαν ως “αρκετά ικανοποιημένοι” το 55% των ερωτηθέντων και “σχετικά ικανοποιημένοι” το 29%. Άραγε χρειαζόμαστε περισσότερα μπαρ στο Παγκράτι;

Ασφάλεια και εμπιστοσύνη

Μέσα στις δεκάδες ενότητες της συγκεκριμένης έρευνας, απομόνωσα δυο τις οποίες κρίνω ως αρκετά σημαντικές για την καθημερινότητα σε μια σύγχρονη πόλη. Πρόκειται για τις ενότητες που αφορούν τις  προτάσεις “νιώθω ασφαλής κυκλοφορώντας τα βράδια στην πόλη/ στη γειτονιά μου” και “γενικά μιλώντας, μπορώ να εμπιστευτώ τους περισσότερους ανθρώπους στην πόλη μου”.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να χαρακτηρίσουν τις παραπάνω προτάσεις επιλέγοντας “συμφωνώ απόλυτα”, “δεν συμφωνώ καθόλου”, “συμφωνώ σε κάποιο βαθμό”, “δεν συμφωνώ και τόσο”. Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας, οι Αθηναίοι σε ποσοστό 8% απάντησαν απόλυτα θετικά, ενώ ως προς την ασφάλεια της γειτονιάς, το ποσοσοτό έφτασε στο 14,5%. Συμφώνησαν όχι απόλυτα όμως, σε ποσοστά που άγγιξαν το 29% για την πόλη, ενώ για το σχετικό ερώτημα περί ασφάλειας στη γειτονιά, το 39%. Οι σχετικοί δείκτες φαίνονται χαμηλοί, ανήκουν όμως στο μέσο όρο των απαντήσεων των Ευρωπαίων πολιτών.

Fear and loathing

Στη δεύτερη πρόταση, περί εμπιστοσύνης προς συμπολίτες, οι Αθηναίοι έκαναν την μεγάλη ανατροπή. Στη συγκεκριμένη πρόταση, ακόμα και κάτοικοι αχανών μεγαλουπόλεων όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρκελώνη, απάντησαν μετριοπαθώς θετικά, σε ποσοστά που ξεπέρασαν το 50%, ενώ όπως αναμενόταν κάτοικοι μικρών πόλεων οπως η πορτογαλική Μπράγκα και η γαλλική Ρεν, απάντησαν απόλυτα θετικά, σε ποσοστά που έφεραν απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Αθηναίοι ερωτηθέντες όμως, σε ποσοστό που εκτείνεται στο 54% απάντησαν πως δεν νιώθουν και τόση εμπιστοσύνη προς άλλους Αθηναίους, είτε τους γνωρίζουν προσωπικά είτε όχι. Λογικό θα μου πεις, αφού φοβούνται να κυκλοφορήσουν τα βράδια. Ας κλείσουμε αυτό το δυσοίωνο κείμενο με κάτι που όλοι μας έχουμε κάνει στους δρόμους της Αθήνας στην όψη ενός όμορφου αγνώστου προσώπου (μπορεί και όχι).