AP Photos
DONALD TRUMP

Πόσο σοβαρά άρρωστος είναι τελικά ο Donald Trump

Έχει βήχα και πυρετό; Του τοποθετήθηκε αναπνευστήρας; Πόσα φάρμακα παίρνει; Οι απαντήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι και πολύ ξεκάθαρες.

Ήταν δεδομένο ότι θα επικρατούσε ένα μικρό χάος από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κόλλησε κορονοϊό. Μιλάμε για τον άνθρωπο που βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με την αλήθεια, την πραγματικότητα, ακόμα και τον εαυτό του αναλόγως τι ώρα της ημέρας είναι. Λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, δεν θα περνούσε αναίμακτα και αυτό το επεισόδιο της κωμωδίας που παίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ.

Οι αντικρουόμενες πληροφορίες που φτάνουν κάθε τόσο από διαφορετικές πηγές, τα tweets του, αλλά και η πρόσφατη “βόλτα” του στην Ουάσινγκτον, απλώς συνεχίζουν με λογικό τρόπο την παράλογη παρουσία του στην πολιτική.

Δες για παράδειγμα τις δηλώσεις του γιατρού του Λευκού Οίκου, Σον Κόνλεϊ. Το Σάββατο είπε: “Παρακολουθούμε την καρδιακή νεφρική και ηπατική λειτουργία. Όλες οι λειτουργίες είναι φυσιολογικές. Ο Πρόεδρος σήμερα το πρωί δεν παίρνει οξυγόνο, δεν έχει δυσκολία στην αναπνοή, ούτε στο περπάτημα”. Οπότε το λογικό ήταν να τον ρωτήσουν “εφόσον όπως είπατε δεν παίρνει οξυγόνο ‘σήμερα το πρωί’, αυτό σημαίνει ότι είχε πάρει κάποια άλλη στιγμή;”. Και εκείνος ούτε το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε. Είπε μόνο ότι το επίπεδο του οξυγόνου ήταν στο 96%, σε ένα επίπεδο δηλαδή που δεν θεωρείται επικίνδυνο.

Σήμερα όμως, ο Σον Κόνλεϊ επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος χρειάστηκε -έστω και για μια ώρα- οξυγόνο την Παρασκευή, όσο ακόμα βρισκόταν στον Λευκό Οίκο. Αυτός ήταν ένας και από τους βασικούς λόγους που η διακομιδή του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed κρίθηκε αναγκαία. Μάλιστα, αυτές οι “αποκαλύψεις” του λέγεται ότι εξόργισαν τον Πρόεδρο, που θέλει να περάσει προς τα έξω το προφίλ του άτρωτου αρχηγού.

Ούτως ή άλλως, την Παρασκευή την ώρα που οι γιατροί, σε επίσημη ανακοίνωσή τους, καθησύχαζαν τους Αμερικανούς πολίτες λέγοντας ότι ο πρόεδρος τα πάει μια χαρά, ο Λευκός Οίκος μέσω του προσωπάρχη του, διέψευδε τους γιατρούς! Ο Μάρκ Μίντοους έκανε λόγο για “κρίσιμο 48ώρο που έρχεται”.

Ωστόσο, ο γιατρός του Τραμπ αντέδρασε, λέγοντας πως “οι παρατηρήσεις του επικεφαλής του Λευκού Οίκου Μάρκ Μίντοους ήταν εσφαλμένες”. Συμπλήρωσε, ότι έγινε μπέρδεμα γιατί όταν τα είπε αυτά ο προσωπάρχης αναφερόταν στην έκθεση για την υγεία του, προτού ακόμη εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Χάος.

Ακόμα πάντως και να μην υπήρχε αυτό το μπέρδεμα μεταξύ των γιατρών και των εργαζομένων του Λευκού Οίκου, το ότι κάτι δεν πήγαινε καλά φαινόταν και από αλλού. Το Σάββατο οι γιατροί χορήγησαν στον Τραμπ ακόμα ένα φάρμακο -το τρίτο με βάση όσα είναι γνωστά-, τη δεξαμεθαζόνη. Πρόκειται για ένα κορτικοειδές που θεωρείται αποτελεσματικό σε βαριές περιπτώσεις του COVID-19.

Ούτε καν για το αν αν ο Τραμπ είχε συμπτώματα το Σάββατο δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν όσοι μίλησαν εξ ονόματός του. Οι γιατροί το αρνήθηκαν, αλλά πηγές κοντά του είπαν ότι ανέβασε δέκατα.

Και τα καλύτερα ήρθαν πριν λίγες ώρες. Το απόγευμα της Κυριακής -ξημερώματα Δευτέρας δηλαδή για εμάς εδώ- ο Πρόεδρος επιβιβάστηκε σε ένα τεθωρακισμένο SUV και άρχισε να φέρνει βόλτες προκειμένου να χαιρετήσει από το παράθυρο τους υποστηρικτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο και χαρούμενοι κουνούσαν σημαιάκια με το όνομά του. Ένα προεκλογικό σόου, κατασκευασμένο για κατανάλωση από τα ΜΜΕ.

Προφανώς και υπήρξαν και αντιδράσεις για αυτήν την προεκλογική βόλτα, από γιατρούς, όπως για παράδειγμα από έναν παθολόγο του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται. “Κάθε άτομο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια αυτής της εντελώς αχρείαστης προεδρικής βόλτας, θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες. Μπορεί να αρρωστήσουν. Μπορεί να πεθάνουν. Για ένα πολιτικό θέατρο. Διατάχθηκαν από τον Τραμπ να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για ένα θέατρο. Αυτό είναι τρέλα”, έγραψε στο Twitter ο Δρ Τζέιμς Π. Φίλιπς.

Και στο Twitter διεξάγεται αυτήν την ώρα και μία ακόμη αντιπαράθεση. Ο Τραμπ δημοσίευσε δύο φωτογραφίες του, όπου υποτίθεται ότι εργάζεται το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, αλλά πολλοί κάνουν λόγο για στημένο υλικό. Ένας ρεπόρτερ δημοσίευσε αποδείξεις ότι, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι μεγεθύνοντας τις φωτογραφίες μπορεί να δει κανείς ότι υπογράφει πάνω σε λευκή κόλλα. Δεν μπήκε καν στον κόπο δηλαδή να βρει ένα χαρτί που να έχει κάτι γραμμένο πάνω του, ένα έγγραφο, κάτι πειστικό τέλος πάντων για να προσποιηθεί ότι διαβάζει και γράφει πάνω σε κάτι πραγματικό.

Την ίδια στιγμή δίνουν και παίρνουν οι φήμες ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει βήχα και προκειμένου να μη χαλάσουν οι επικοινωνιολόγοι τη δυναμική εικόνα του, ενόψει των εκλογών, τι λες να έκαναν; Έκοψαν από το βίντεο τα σημεία όπου διακόπτεται η ομιλία του από τον βήχα. Δες:

Από ό, τι φαίνεται το σίριαλ ‘Τραμπ-Κορονοϊός-Είναι άρρωστος/δεν είναι άρρωστος’ θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη. Και τα περιμένουμε όλα με ενδιαφέρον.