Getty Images Μοrry Gash
ΕΚΛΟΓΕΣ

Ποιος ήταν τελικά ο νικητής του debate Trump-Biden

Ο Joe Biden και ο Donald Trump βρέθηκαν σε μια κατά πρόσωπο διαμάχη που θύμισε περισσότερο trash τηλεόραση παρά debate.

Έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία λίγο πριν τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές. Χθες ήταν το πρώτο από τα μάλλον 3 debate στα οποία ο Trump και ο Biden θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Σίγουρα όχι αυτό που θα παρουσιάσει ο Joe Rogan. Η μάχη αυτή που θύμισε περισσότερο trash tv παρά πολιτική συζήτηση, είδαμε το πρώτο δείγμα του τελευταίου κομματιού της καμπάνιας των δύο υποψηφίων Προέδρων. Παρακάτω κρατήσαμε τα βασικά σημεία.

To πολιτικό κομμάτι

H πρώτη σύγκρουση των δύο υποψηφίων Προέδρων ήρθε ουσιαστικά για το ασφαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ. Η επικείμενη επιλογή του Trump να ακυρώσει το Αffordable Care Act (κοινώς ObamaCare), επίλογη μέσω της οποίας “20 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς ασφάλιση”, έγινε αντικείμενο της κριτικής του Biden. Ο ίδιος εν συνεχεία πήρε απόσταση από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του για το χρίσμα των Δημοκρατικών τονίζοντας ότι εκείνος -σε αντίθεση με εκείνους- στηρίζει και την ιδιωτική ασφάλιση σε ένα μάλλον μεικτό σύστημα ευρωπαϊκού ύφους.

Ένα δεύτερο κομμάτι της σύγκρουσης αφορούσε την αφροαμερικανική κοινότητα. Ο Donald Trump τόνισε ότι στην Προεδρία του άνοιξαν οι φυλακές και περισσότεροι Αφρο-Αμερικανοί είναι πλέον ελεύθεροι. “Γι’αυτό είμαι ο Πρόεδρος που έχει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξής τους σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο Ρεπουμπλικανό”. Παράλληλα βέβαια δεν πήρε τις αποστάσεις από ακροδεξιές οργάνωσεις που κινητοποιούνται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα συζητήθηκαν πράγματα για την οικονομία, την ανεργία, το Supreme Court και τον διορισμό του/της αντικαταστάτη/-τριας της Ginsburg. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ο Biden διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης όποιο και αν είναι αυτό. Ο Donald Trump από την άλλη απέφυγε να το κάνει. Μάλιστα τόνισε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει νοθεία στις εκλογές. Πράγμα που έχει ξαναδηλώσει σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ποτέ βέβαια να μπορεί να αποδείξει τίποτα από όσα λέει.

Οι προσωπικές επιθέσεις

Δεν είναι άγνωστο για τον Donald Trump. Για την ακρίβεια ήταν το πιο safe bet. Ο Trump ήταν άνθρωπος που έγινε διάσημος κυρίως μέσω της reality περσόνας του. Έτσι, κατέφυγε από νωρίς σε τελείως προσωπικές επιθέσεις οι οποίες απαντήθηκαν ανάλογα και από τον συνυποψήφιό του, Joe Biden. “Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είσαι ψεύτης”, “δεν είσαι ούτε λίγο ευφυής” ήταν τα λόγια του Trump για τον αντίπαλό του. Τον χαρακτήρισε επίσης “μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστέρας”. Tέλος, ενέπλεξε τον γιο του με σκάνδαλο διαφθοράς.

Από την άλλη, ο Biden αποκάλεσε επίσης “ψεύτη” τον αντίπαλό του. Τον χαρακτήρισε επίσης “κλόουν” και στο πιο χαρακτηριστικό σημείο της βραδιάς, όταν ο Trump τον διέκοπτε σε μια από τις απαντήσεις του, ο Biden του απευθύνθηκε εκνευρισμένος λέγοντας “θα σκάσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;”. Τον χαρακτήρισε επίσης “κανίς του Πούτιν” και “τον χειρότερο Πρόεδρο που γνώρισαν ποτέ οι ΗΠΑ”. 

Ποιος ήταν ο νικητής του debate

Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις είναι ουσιαστικά η μόνη ελπίδα που έχει ο Donald Trump να γυρίσει τους όρους του παιχνιδιού προς όφελος του. Η τραγική διαχείριση της πανδημίας και η εν βρασμώ αμερικανική κοινωνία τον έχουν φέρει στα σχοινιά. Το δυνατό σημείο του φαίνεται να είναι ούτως ή άλλως η επικοινωνία. Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο ότι το επίπεδο του debate θα ήταν χαμηλό. Όχι μόνο επειδή δεν είναι καθόλου βέβαια ότι μπορεί και αλλιώς αλλά και γιατί αυτή ήταν η στρατηγική επιλογή του επιτελείου του.

Απέναντι σε αυτήν την τακτική του, ο Joe Biden αποφάσισε να μη γίνει εκείνος που θα φανεί προεδρικός δεχόμενος τις λυσσαλέες επιθέσεις του αντιπάλου του. Ανέβασε και αυτός τους τόνους, απάντησε στις προσβολές και στους χαρακτηρισμούς του αντιπάλου του. Η στρατηγική του -ήταν φανερό βλέποντας το debate- ήταν πως αυτή τη φορά, αφού αποφασίστηκε να παίξει με τους όρους του Trump, θα τον ακολουθούσε και σε ανάλογο ύφος. Αυτό φαίνεται πώς του βγήκε σε καλό. Τουλάχιστον όσον αφορά τις μετρήσεις.

To poll του CNN που έγινε αμέσως μετά το τέλος του debate έδειξε ότι ένα περίπου 60% του δείγματος έδειξε πιο ικανοποιημένο από τον Biden, σε αντίθεση με ένα πενιχρό 28% του Donald Trump. Bέβαια, το ίδιο ήταν περίπου και το αποτέλεσμα του poll μετά το debate μεταξύ Clinton και Trump. Στο poll του CBS τα πράγματα ήταν πιο ισορροπημένα με το 48% να θεωρεί νικητή του debate τον Biden, σε αντίθεση με το 41% υπέρ του Trump.

Το τελικό συμπέρασμα

Το debate αυτό ήταν ένα debate που θύμιζε περισσότερο reality show παρά πραγματική πολιτική συζήτηση. Και αν σίγουρα μπορεί να κατηγορήσεις πρώτον από όλους τον Trump, δεν μπορεί να μην δώσεις και μερίδιο ευθύνης στον Biden. O τελευταίος ταυτόχρονα προσπάθησε να φανεί περισσότερο κεντρώος, παίρνοντας αποστάσεις από τον Bernie Sanders. Είχε σίγουρα ένα πιο συγκεκριμένο πλάνο διακυβέρνησης, πράγμα σπάνιο για κάποιον υποψήφιο που είναι ο αντιπολιτευόμενος. Ωστόσο, η πολυετής παρουσία του στην πρώτη γραμμή κάνει το πλάνο αυτό να χάνει οποιαδήποτε φρεσκάδα. Όλη η υποψηφιότητα του στήθηκε στη λογική του ‘λιγότερου κακού’.

Από την άλλη, ο Donald Trump ήταν ο γνωστός Trump. Κατέφυγε σε προσωπικές επιθέσεις και ασχολήθηκε περισσότερο με την προσωπική σύγκρουση παρά με την πολιτική. Και αν αυτό ήταν πραγματικότητα και το 2016, που κέρδισε τις Εκλογές, υπάρχει πλέον μια πολύ βασική διαφορά.

Το 2016 ο Trump ήταν η απόλυτα αντισυστημική επιλογή. Ταυτόχρονα έθετε ως αιχμή του δόρατος της εκστρατείας του τη διαφθορά, τη μετανάστευση και τα ζητήματα οικονομίας και ανεργίας. Πλέον ο Trump δεν πείθει για κανένα από αυτά. Πιο απλά λέγοντας το, δεν υπάρχει κανένα “MAKE AMERICA GREAT AGAIN” να πλαισιώνει τη φιγούρα του. 

Αυτή η απουσία πλάνου (έστω και αυτού του λαϊκίστικου μείγματος που έδωσε ως πλάνο στις προηγούμενες εκλογές) ίσως πλήξει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί. Προφανώς, βέβαια, αυτό έρχεται σε συνδυασμό με την πολύ κακή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και τη φθορά από τη διακυβέρνησή του. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή ο Trump δείχνει να έχει λιγότερους αλλά πολύ πιο αφοσιωμένους οπαδούς σε σχέση με τον ούτως ή άλλως πιο φθαρμένο Biden.