Pexels Pragyan Bezbaruah
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πότε θα εξαφανιστούν τα κουνούπια

Στους πόσους βαθμούς γίνονται ληθαργικά τα έντομα και ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι καιροί που τα κουνούπια ήταν συνδυασμένα με το καλοκαίρι. Όπως θα έχεις παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, ζουν ανάμεσα μας και το φθινόπωρο.

Δεν φταίνε αυτά. Φταίμε εμείς. Δηλαδή, η κλιματική κρίση. Ευρήματα ανάλυσης που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2022 ενημέρωναν ότι ο νέος εχθρός της ανθρωπότητας -που δημιουργήσαμε οι ίδιοι- επηρεάζει τις 218 από τις 375 ανθρώπινες ασθένειες που μελετήθηκαν.

Οι ερευνητές είχαν γράψει πως «οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή φέρνουν τα παθογόνα πιο κοντά στους ανθρώπους, με υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο υγρά περιβάλλοντα που σχετίζονται με την αύξηση των βροχοπτώσεων.

Αυτές οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών, των κροτώνων, των ψύλλων, των πτηνών και των θηλαστικών που ευθύνονται για την εξάπλωση αρκετών ιών και βακτηρίων -όπως ο δάγκειος πυρετός, η πανώλη, η νόσος του Lyme και η ελονοσία».

Να θυμίσω κάπου εδώ ότι πρόσφατα έκλεισε ξενοδοχείο στην Αττική, λόγω κοριών. Πίσω στα κουνούπια, τον περασμένο Μάρτιο, το υπουργείο Υγείας είχε σημάνει συναγερμό για την επανεμφάνιση κουνουπιών που μεταδίδουν Δάγκειο, Ζίκα και Τσικουνγκούνια, έπειτα από 60 χρόνια.

Δεν ξέρω αν ξέρεις αλλά από την αρχή του 2023 έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου, είχαμε μαζί με την Ιταλία το 78% των κρουσμάτων ασθενών από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Βάσει του European Surveillance System είχαμε και τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη από αυτόν.

Για την ακρίβεια, έως τις 13 Οκτωβρίου είχαν χάσει τη ζωή τους 20 άνθρωποι από τα 157 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Στον ΕΟΔΥ μπορείς να δεις τους δήμους που επηρεάζονται. Αυτοί του υψηλού κινδύνου είναι της Δράμας, του Τυρνάβου, του Παύλου-Μελά και του Νεάπολης Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Η «αποκάλυψη των εντόμων» θα φέρει το τέλος μας

Ο Dana Milbank έχει αποφοιτήσει με τιμές από το τμήμα πολιτικών επιστημών στο Yale. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στην Washington Post για θέματα εθνικών πολιτικών. Έκανε μια εξαίρεση για να μας προειδοποιήσει για την αποκάλυψη των εντόμων, που έχει αρχίσει.

Μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι ο γενικός πληθυσμός των εντόμων μειώνεται κατά 1 με 2% κάθε χρονιά («κάτι που σημαίνει πως το 1/3 θα έχει εξαφανιστεί σε μια 20ετια»).

Οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησε συμφώνησαν ότι οι τρόποι που επιστρατεύσαμε για να απαλλαγούμε από τα κουνούπια και τα υπόλοιπα ζωύφια, δημιούργησε αυτήν την αποκάλυψη «της οποίας επιβιώνουν μόνο οι ανθεκτικοί οργανισμοί. Όπως είναι τα επιθετικά κουνούπια, που μεταφέρουν ασθένειες όπως τρέφονται από ανθρώπους και κατοικίδια».

Εάν εξαφανιστούν τα έντομα, το ανθρώπινο είδος δεν θα επιβιώσει για διάστημα μεγαλύτερο των μερικών μηνών.

Κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τα κουνούπια

  • Τα κουνούπια θεωρούνται ο Νο1 φονιάς των ανθρώπων παγκοσμίως – μετά τον ίδιο τον άνθρωπο.
  • Υπάρχουν περίπου 3.500 είδη στον κόσμο.
  • Δαγκώνει μόνο το 1% του συνόλου.
  • Τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που υπάρχει στη φύση.
  • Τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα για να ζήσουν και να κάνουν αυγά. Τρυπάει το δέρμα, με 6 «καρφίτσες» που έχουν στο στόμα και με την προβοσκίδα ρουφούν το αίμα μας.
  • Η μέση ζωή ενός κουνουπιού είναι από 2 έως τρεις μήνες.
  • Τα αρσενικά πεθαίνουν πολύ νωρίτερα από τα θηλυκά.
  • Όλα ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, τη σωματική θερμότητα, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που βγαίνει από το στόμα μας με την αναπνοή. Για αυτό και τα ακούμε διαρκώς να βουίζουν κοντά στο κεφάλι μας.
  • Την ίδια ώρα, προτιμούν και άλλες περιοχές, όπως είναι οι πατούσες μας -λόγω των βακτηρίων που συγκεντρώνονται εκεί.
  • Όπως μας πλησιάζουν, χτυπούν τα φτερά τους περίπου 500 φορές το δευτερόλεπτο, σε συχνότητα 450 με 500 hertz. Συμπτωματικά, είναι αυτή που πιάνουν οι ορχήστρες όταν ‘κουρδίζουν’ τα όργανα τους, πριν μια συναυλία.
  • Παρασύρονται από τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις.
  • Ζουν όσο υπάρχει ζέστη και κυρίως υγρασία. Δηλαδή συνθήκη σαν και αυτήν που προκάλεσαν οι πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, αφού είχαν προηγηθεί πυρκαγιές.
  • Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ενημέρωσε τον Ιούνιο ότι αυτός ο συνδυασμός οδηγεί σε «μαγική αύξηση» των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες σε χώρες που δεν είχαν πληγεί στο παρελθόν.
  • Η αγαπημένη τους θερμοκρασία (αυτήν στην οποία φτάνει η δράση τους στο πικ) είναι οι 26 βαθμοί Κελσίου.
  • Η έλλειψη τροφής ή νερού δεν ενοχλεί τη διαιώνιση του είδους. Αυτή διαταράσσεται από μια ξαφνική αλλαγή του καιρού.
  • Γίνονται ληθαργικά στους 15 βαθμούς Κελσίου.
  • Δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω των 10 βαθμών Κελσίου.
  • Έως τους 10 βαθμούς Κελσίου, τα θηλυκά κουνούπια έχουν την ενέργεια που χρειάζονται για να απλώσουν τα αβγά τους.