AP Photo/Petros Giannakouris
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η νόσος του Lyme από την οποία έπασχε η Bella Hadid

Το supermodel αποκάλυψε τον Γολγοθά που πέρασε για τουλάχιστον μία δεκαετία, προσπαθώντας να θεραπευτεί από τη βορρελίωση ή μπορρελίωση, όπως αλλιώς ονομάζεται η νόσος. «Επιτέλους, είμαι υγιής», έγραψε στο Instagram. 

Ήταν το 2020 όταν ο Justin Bieber, μετά από μία παραφιλολογία μηνών ότι έχει εθιστεί στις ουσίες και συγκεκριμένα στη μεθαδόνη λόγω της ασθενικής του εμφάνισης, εξομολογήθηκε ότι πάσχει από τη νόσο του Lyme και έκανε γνωστή τη συγκεκριμένη ασθένεια στο ευρύ κοινό. 

Σήμερα, τρία χρόνια μετά και αφού πάλευε για να θεραπευτεί πάνω από μία δεκαετία, η Bella Hadid αποκάλυψε τον Γολγοθά που πέρασε προσπαθώντας να ξεπεράσει τη νόσο του Lyme ή βορρελίωση ή μπορρελίωση, όπως συναντάται επίσης στα ελληνικά.

Το supermodel προχώρησε σε μία μακροσκελή, συναισθηματική ανάρτηση στο Instagram, την οποία συνόδευαν φωτογραφίες από τη διάγνωση, τη διαδικασία της θεραπείας και από τις νοσηλείες της σε κλινικές.

«Ο μικρός μου εαυτός που υπέφερε θα ήταν τόσο περήφανος για τον μεγάλο μου εαυτό, που δεν εγκαταλείπει τον εαυτό του», έγραψε η Bella και συνέχισε, εξηγώντας ουσιαστικά πώς κατάφερε να θεραπευτεί και να είναι επιτέλους, υγιής: 

«Ευχαριστώ τη μαμά μου που κράτησε όλα τα ιατρικά μου αρχεία, που ήταν δίπλα μου, που δεν έφυγε ποτέ από το πλευρό μου, που με προστάτευσε, με στήριξε, αλλά κυρίως που με πίστεψε σε όλα αυτά. Το να ζω σε αυτή την κατάσταση, που επιδεινωνόταν με τον χρόνο και τη δουλειά, ενώ προσπαθούσα να κάνω περήφανο τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και τους ανθρώπους που με στηρίζουν, με είχε επιβαρύνει με τρόπους που δεν μπορώ πραγματικά να εξηγήσω. 

Το να είμαι τόσο θλιμμένη και άρρωστη με τις περισσότερες ευλογίες-προνόμια-ευκαιρίες-αγάπη γύρω μου ήταν πιθανότατα το πιο μπερδεμένο πράγμα που έχω ζήσει ποτέ. Ένα πράγμα που θέλω να εκφράσω σε όλους σας είναι ότι 1: Είμαι καλά και δε χρειάζεται να ανησυχείτε, και 2: Δεν θα άλλαζα τίποτα για τον κόσμο. Αν έπρεπε να τα περάσω όλα αυτά ξανά, για να φτάσω εδώ, σε αυτή ακριβώς τη στιγμή που βρίσκομαι τώρα, με όλους εσάς, επιτέλους υγιής, θα τα έκανα όλα ξανά. Με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα.

Το σύμπαν λειτουργεί με τους πιο οδυνηρούς και όμορφους τρόπους, αλλά πρέπει να σας πω ότι αν αγωνίζεστε, θα γίνει καλύτερο. Το υπόσχομαι. Κάντε ένα βήμα μακριά, μείνετε δυνατοί και τα σύννεφα θα αρχίσουν να καθαρίζουν. Προσπάθησα να διαλέξω τις πιο θετικές εικόνες που μπορούσα, γιατί όσο επώδυνη και αν ήταν αυτή η εμπειρία, το αποτέλεσμα ήταν η πιο διαφωτιστική εμπειρία της ζωής μου, γεμάτη με νέους φίλους, νέα οράματα και ένα νέο μυαλό».

Τι είναι η νόσος του Lyme

Πρόκειται για μία ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Αυτό μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από το τσιμπούρι Ixodes ricinus, που συνήθως τσιμπάει άγρια ζώα, τρωκτικά, αλλά και ελάφια. 

Η νόσος είναι ενδημική στη Νέα Αγγλία, στο Λονγκ Άιλαντ και στα Βορειοδυτικά στην πλευρά του Ειρηνικού. Εμφανίζεται συχνότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν τα τσιμπούρια που αποτελούν τους φορείς της, είναι περισσότερο «δραστήρια». Αν τα εντοπίσει κάποιος νωρίς στο σώμα του και το αφαιρέσει δηλαδή, στις πρώτες 24 έως 48 ώρες, τότε δεν συντρέχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας. Σε διαφορετική περίπτωση ο οργανισμός μολύνεται.

Ποια τα συμπτώματα

Η παρουσίαση της νόσου ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα γρίπης στα αρχικά στάδια και έπειτα μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα. 

Αναλυτικότερα, το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της βορρελίωσης είναι το «μεταναστεύον ερύθημα», που μοιάζει με εξάνθημα, ένα κόκκινο σημάδι, το οποίο περιβάλλεται από ένα μεγαλύτερο κόκκινο κυκλικό σημάδι. 

Συνήθως, αυτό το ερύθημα εμφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά το τσίμπημα από τσιμπούρι. Οι μισοί από τους ασθενείς που το εμφανίζουν δεν το γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν ότι προέρχεται από κάποιο τσίμπημα από τσιμπούρι, σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται στο 80% περίπου των ασθενών με βορρελίωση.

Μετά από μια περίοδο επώασης 7 έως 14 ημερών, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν μεγαλύτερη κοκκινίλα, πονοκέφαλο, δυσκαμψία στο λαιμό καθώς και μυαλγίες και αρθραλγίες.

Το δεύτερο στάδιο διαρκεί από εβδομάδες έως μήνες. Το βακτήριο μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και με αυτό τον τρόπο η ασθένεια εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις αρθρίτιδα (ιδιαιτέρως της άρθρωσης του γόνατος), μυαλγία, καρδιακές δυσρρυθμίες, περικαρδίτιδα, λεμφαδενοπάθεια ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Επειδή κάποιος μπορεί να μην παρουσιάσει μεταναστευτικό ερύθημα είναι δυνατό ο γιατρός να μην μπορέσει να αντιληφθεί ότι ο ασθενής πάσχει από βορρελίωση. 

Στο τρίτο στάδιο, ενδέχεται η μόλυνση να εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη η οποία ξεκινά 2 με 3 χρόνια μετά το αρχικό τσίμπημα. Οι ασθενείς αναπτύσσουν ήπια έως βαριά αρθρίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή και τα δύο, ενώ υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος παράλυσης της μίας μεριάς του προσώπου. 

Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το βακτήριο Borrelia burgdorferi επιτίθεται στις μήνιγγες του εγκεφάλου προκαλώντας ένα είδος μηνιγγίτιδας, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από μόλυνση στο νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα του εγκεφάλου – μόλυνση του νωτιαίου μυελού προκαλεί πόνους στα άκρα και στο σώμα καθώς και εξάντληση.

Πιο σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί διπλωπία, που σημαίνει ότι ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα διπλά. 

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η νόσος του Lyme μπορεί να διαγνωσθεί με διάφορες εξετάσεις αίματος (αντισώματα). Η εξέταση που γίνεται συνήθως πρώτη ονομάζεται ανοσοενζυμική ανάλυση και σε περίπτωση που βρεθούν σε αυτήν αντισώματα IgG έναντι της Borrelia burgdorferi θα πρέπει να διενεργηθεί μια εξέταση επαλήθευσης που ονομάζεται Immunoblot ή Western Blot. 

Σημαντικό για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τη βορρελίωση είναι η ένδειξη μηνιγγίτιδας και ένδειξη για αντισώματα κατά του βακτηρίου Borrelia burgdorferi. Όταν τα συμπτώματα της ασθένειας επικρατούν για μικρό διάστημα τα αντισώματα δεν μπορούν να εντοπιστούν. 

Η διάγνωση της ασθένειας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ίσως στην αρχή ο γιατρός να μη σκεφτεί ότι ο ασθενής πάσχει από βορρελίωση. Ακόμα και αν η εξέταση δείξει αντισώματα έναντι της Borrelia burgdorferi στον οργανισμό αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ασθενής πάσχει από βορρελίωση. Ίσως, να χρειαστεί να επαναληφθούν αρκετές φορές οι εξετάσεις για να διαγνωσθεί τελικά η ασθένεια. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Bella Hadid.

Πώς θεραπεύεται η νόσος

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της ασθένειας. 

Καθυστερημένη θεραπεία συχνά οδηγεί σε προχωρημένη βορρελίωση, η οποία μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να θεραπευτεί πλήρως.