SOOC
ΥΓΕΙΑ

Πού και πότε είναι πιο πιθανό να κολλήσεις κορονοϊό

Μια νέα έρευνα εξετάζει τα μέρη που μεταδίδεται πιο εύκολα ο ιός. Η διαφορά μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας που σώζει.

Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, όλοι μας είμαστε κουρασμένοι. Τα κρούσματα κορονοϊού, ύστερα και από την εξάπλωση της Όμικρον, δεν μειώνονται με τίποτα, ενώ τα μέτρα προστασίας και οι περιορισμοί κατά της εξάπλωσης του ιού επανεμφανίζονται διαρκώς στον δημόσιο βίο. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο άμεσα γίνεται. Θα θέλαμε και πάλι να βγούμε, να ακούσουμε μουσική στα αγαπημένα μας μπαρ και να πιάσουμε κουβέντα με τους φίλους μας χωρίς να κάνουμε ούτε μία αναφορά στον κορονοϊό που άλλαξε για τα καλά τις ζωές όλων μας.

Μέχρι τότε, έχουμε ακόμη δρόμο. Γι’ αυτό και το πιο σημαντικό, αυτήν την περίοδο, είναι να μάθουμε σχετικά με το πώς λειτουργεί ο ιός και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε τη μόλυνση. Για να φτάσουμε, όμως, σ’ αυτό το σημείο, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρεται ο κορονοϊός.

Με ποιο τρόπο μεταδίδεται ο ιός

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι επιστήμονες μπορούν πια με ασφάλεια να υποστηρίξουν πως ο κορονοϊός διασπείρεται αερομεταφερόμενος. Επομένως, το κλειδί για την πρόληψη της μετάδοσής του είναι να αντιληφθούμε πώς λειτουργούν τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια στον αέρα. Βέβαια, αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία καθώς χρειάζονται γνώσεις φυσικής και χημείας.

Στον αέρα κυκλοφορούν διάφορα μικροσωματίδια, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι παθογόνα. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τον κορονοιό. Ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό μπορεί εκπνέοντας να τον μεταδώσει σε οποιονδήποτε γύρω του. Οι πιθανότητες μετάδοσης αυξάνονται εάν τα άτομα βρίσκονται πολύ κοντά ή εάν συνδιαλέγονται στον ίδιο χώρο για αρκετές ώρες. Από την άλλη, η περίπτωση μόλυνσης μειώνεται αισθητά σε εξωτερικό χώρο. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι πιθανότητες δεν εκμηδενίζονται.

Τα σωματίδια του ιού εκπέμπονται κάθε φορά που ένα μολυσματικό άτομο αναπνέει, ειδικότερα εάν παίρνει βαθιά ανάσα (κατά τη διάρκεια άσκησης) ή εάν φωνάζει/τραγουδάει. Το μόνο μέσο που έχουμε για την αποφυγή μετάδοσης είναι η μάσκα που εμποδίζει την απελευθέρωση του ιού, ιδιαίτερα εάν το μολυσματικό άτομο δεν βρίσκεται σε στενή επαφή με τα υπόλοιπα.

Όλες οι μεταλλάξεις της Covid-19 έχουν αρκετές κοινές ιδιότητες, ωστόσο, η πιθανότητα να κολλήσει κανείς κορονοϊό, εξαρτάται και από τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης. Όπως αντιληφθήκαμε το τελευταίο διάστημα όλοι, η Όμικρον, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα που κυριαρχούσε μέχρι πριν από μερικούς μήνες σε όλο τον πλανήτη.

Πού μολύνεσαι πιο εύκολα από κορονοϊό

Το The Conversation, ένα ανεξάρτητο βρετανικό δημοσιογραφικό μέσο, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τα μέρη που είναι πιο επίφοβα να κολλήσει κανείς κορονοϊό. Στα πλαίσια αυτής λήφθηκαν υπόψη οι εξής παράγοντες: εάν πρόκειται για εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, πόσο μεγάλοι είναι, πόσα άτομα βρίσκονται σ’ αυτούς και εάν φορούν μάσκα ή όχι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, τα πιο επικίνδυνα μέρη είναι οι κλειστοί χώροι με κακή ποιότητα αέρα: όπως γυμναστήρια, νυχτερινά κέντρα και σχολικές τάξεις που δεν αερίζονται. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν δεν φοράς μάσκα ή εάν μείνεις εκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να αποφύγει, λοιπόν, κανείς τη μόλυνση από κορονοιό μπορεί να λάβει τα εξής μέτρα:

  • Να συναντιέται με τους φίλους του σε εξωτερικούς χώρους ή κλειστούς με καλό αερισμό
  • Να περιορίσει τον αριθμό των επαφών του στο ελάχιστο δυνατό
  • Να αποφύγει χώρους στους οποίους άλλοι άνθρωποι φωνάζουν δυνατά, τραγουδούν ή ασκούνται
  • Να φορά μάσκα υψηλής προστασίας

Με αυτόν τον τρόπο, ίσως, καταφέρει να μην κολλήσει κορονοϊό ακόμη κι αν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που η πανδημία θα τελειώσει και θα μπορούμε επιτέλους να διασκεδάζουμε χωρίς να σκεφτόμαστε συνεχώς τις προφυλάξεις. Κανείς δεν ξέρει, όμως, αν εκείνη η μέρα πλησιάζει ή όχι.