123RF
SEX

Πρωινό σεξ: 7 φανταστικά οφέλη του για τον οργανισμό σου

Από το ενισχυμένο ανοσοποιητικό μέχρι την παραγωγικότητα στη δουλειά, το σεξ είναι η καλύτερη πρωινή γυμναστική.

Ο φρέσκος πρωινός καφές μπορεί να είναι ο αγαπημένος σου, ή έστω ο πιο αποδοτικός, τρόπος για να ξυπνάς, αλλά το πρωινό σεξ έχει ακόμη περισσότερα οφέλη.

Από το ενισχυμένο ανοσοποιητικό μέχρι την παραγωγικότητα στη δουλειά, το σεξ μπορεί να γίνει η καλύτερη πρωινή γυμναστική και έχουμε όλους τους επιστημονικούς λόγους για να στο αποδείξουμε.

1. ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟ

Το πρωί είναι ιδανική ώρα για να κάνεις σεξ γιατί, πολύ απλά, ο οργανισμός μας είναι έτοιμος. Η πρακτική μετάφραση είναι ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης (στεροειδής ορμόνη της ομάδας των ανδρογόνων) και των οιστρογόνων (κύριες γυναικείες ορμόνες φύλου) κορυφώνονται κατά τις πρωινές ώρες. Η τεστοστερόνη συγκεκριμένα είναι 25% με 50% πιο υψηλή τότε απ’ ότι στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ενώ σύμφωνα με έρευνα του 2013 επιβεβαιώθηκε ότι και η γυναικεία λίμπιντο επηρεάζεται από τα επίπεδα οιστρογόνων. Και καθώς όλα τα φύλα έχουν ποσοστό και από τις δύο ομάδες ορμονών, αυτό σημαίνει πως βρίσκονται ταυτόχρονα στο απόλυτο peak τους.

2. ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Σύμφωνα με έρευνα του 2007, η υψηλή τεστοστερόνη που έχεις το πρωί οδηγεί αυτόματα σε ενίσχυση της ανδρικής λίμπιντο, βελτιώνοντας τη λειτουργία του πέους. Μία παλαιότερη από το 2000 βρήκε επίσης πως, πέρα από τη διάρκεια, η υψηλή τεστοστερόνη ενισχύει και τη δύναμη της στύσης.

3. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Το σεξ καταπολεμά αποδεδειγμένα το στρες. Μία έρευνα του 2010 για παράδειγμα, βρήκε ότι δραστηριότητες που μας ευχαριστούν μειώνουν το άγχος, ενώ γνωρίζουμε επιπλέον ότι το σεξ μειώνει την πίεση αλλά και την κορτιζόλη, την κατεξοχήν ορμόνη του στρες, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη και σεροτονίνη. Δύο οργανικές ουσίες που μας κάνουν ήρεμους και χαρούμενους. Θα εκκρίνεις επίσης και ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας όπως ονομάζονται από πολλούς, που θα σε επηρεάσουν θετικά στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

4. ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Με όλες τις καλές ορμόνες που μόλις αναφέραμε να είναι με το μέρος σου, είναι αυτονόητο ότι ξεκινώντας την ημέρα σου κάνοντας σεξ έχεις ήδη στρώσει ένα πιο ευχάριστο ωράριο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Μια έρευνα του 2017 ωστόσο, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι του δείγματος που έκαναν σεξ τις πρωινές ώρες δεν είχαν απλώς πιο ευχάριστη διάθεση, αλλά έδειξαν και «μεγαλύτερη διάρκεια αφοσίωσης στην εργασία τους και ικανοποίηση από τη δουλειά τους».

5. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ

Θυμάσαι τη ντοπαμίνη που αναφέραμε πριν λίγο; Βοηθά επίσης στην υγεία του εγκεφάλου σου και τη γνωστική του λειτουργία.

6. ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η διδάκτωρ Debby Herbenick, συγγραφέας του ‘Because It Feels Good’, έχει αναφέρει στο Women’s Health ότι το πρωινό σεξ ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αυξάνοντας τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, το αντίσωμα που μας προστατεύει ενάντια στις λοιμώξεις.

7. ΣΕ ΔΕΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ

Το σεξ παράγει ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγκαλιάς όπως συχνά λέγεται χαϊδευτικά, μία χημική ένωση που σχετίζεται με την αγάπη και το δέσιμο. Όσο απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ θα νιώσεις πιο κοντά με το ταίρι σου, ενώ αν το σεξ είναι πρωινό θα σε αφήσει με ανυπομονησία για την επανάληψη.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!