ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς είναι να προπονείσαι μπροστά από τον καναπέ σου

Ένας συντάκτης, μία τηλεόραση και το Nike+ Kinect Training. Η προπόνηση στο σαλόνι είναι εφικτή.

Στην πρώτη σκέψη για προπόνηση στο σαλόνι μού ήρθαν στον μυαλό εικόνες από κάτι κυρίες την δεκαετία του 90 που αγόραζαν τις κασέτες της Ελένης Πετρουλάκη και ίδρωναν τις μοκέτες των σαλονιών τους από Μάρτη μέχρι Μάη. Η ειδοποιός διαφορά του προγράμματος Nike+ Kinect Training που δοκίμασα στο XΒox 360 και με έψησε να ξαναπροπονηθώ μαζί του ήταν η εξής. Μιλάμε για ένα απλό, οικονομικό, εξατομικευμένο σύστημα προπόνησης υπό τις οδηγίες κάποιου (έστω ψηφιακού) προπονητή.

 

Κι αυτή τη διαφορά θα αναλύσω παρακάτω περιγράφοντας την εμπειρία που είχα σήμερα το πρωί στο σαλόνι μου. Και έχω ξανακάνει γυμναστική στο σπίτι μου. Αλτήρες και στατική γυμναστική. Αλλά η όποια άλλη κινητικότητα μπροστά στην τηλεόραση ήταν απλά για να εξοντώσω κανέναν με το φωτόσπαθο στο Star Wars ή για να κάνω υποδοχή στο Beach Volley, πάλι στο XΒox. Η σημερινή προπόνηση ήταν έντονη, αερόβια και ικανοποιητική.

Υπόθεση απόλυτα προσωπική

Η προπόνηση δεν ξεκινά αν δεν καταγραφούν τα στοιχεία σου. Ξεκινάς με τα κλασικά.

 

Έπειτα περνάς ένα τεστ περίπου 10 λεπτών στο οποίο καταμετρώνται πολλά στοιχεία για το σώμα σου, την ευλυγισία του και τις αντοχές του. Λόγω της ύπαρξης του Kinect, στην οθόνη παρουσιάζεται διαρκώς ένα ομοίωμα του εαυτού σου. Αν δεν υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα σε εσένα και την οθόνη, θα εκπλαγείς από το πόσο λεπτομερής είναι η ανάλυση της παρουσίασης και με πόση ακρίβεια αποτυπώνονται οι κινήσεις σου.

Καλείσαι να κάνεις διάφορες κινήσεις και ασκήσεις για να μετρηθεί αρχικά η ευλυγισία σου. Μέχρι πού φτάνουν τα χέρια σου, πόσο χαμηλά κατεβαίνει η λεκάνη σου, αλλά και η αντοχή σου. Πόσες κάμψεις μπορείς να κάνεις, πόσες επαναλήψεις σε συγκεκριμένες ασκήσεις.

 

Και από την στιγμή που καταμετρώνται τα στοιχεία σου, η συχνότητα στην οποία επιθυμείς να προπονείσαι αλλά και ο στόχος σου, το λογισμικό δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής αποκλειστικά στα μέτρα και τις προτιμήσεις σου.

 

Ναι αλλά θα κάνω δουλειά;

Μετά από μία προπόνηση δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Κι αν δεν θέσεις υψηλά τον στόχο, ενδεχομένως και να μην προπονηθείς αρκετά. Προσωπικά, σήμερα στην πρώτη προπόνηση, ξέρω ότι τα έφτυσα και πήγα στην δουλειά λες και είχα περάσει το πρωινό μου στο γυμναστήριο. Υπερβολές; Κάνε μια δοκιμή (υπάρχει και δοκιμαστική version στο XBox Live, από το να δώσεις κατευθείαν 49,99 ευρώ για να το αποκτήσεις) και να είσαι σίγουρος ότι θα μείνεις ικανοποιημένος.

Όλα εξαρτώνται από εσένα, την θέληση και τις επιδόσεις σου (το Fuel Print σου). Μετά από κάθε προπόνηση θα λαμβάνεις μία ανάλυση των επιδόσεών σου, για να βλέπεις σε ποια σημεία υστέρησες και πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο.

 

Αν δεν σου αρκεί η αερόβια προπόνηση, μπορείς να την ενισχύσεις με βάρη. Οι δυνατότητες είναι πολλές, ο ψηφιακός προπονητής είναι εκεί και το μόνο που έχεις να ξεπεράσεις είναι η κόμπλα του να χοροπηδάς στο σαλόνι σου. Α ναι. Και οι φωνές της γειτόνισσας από κάτω γιατί κάνεις φασαρία με το ποδοβολητό.

Μπορεί να συγκριθεί με ένα γυμναστήριο;

Και ναι και όχι. Ας ξεκινήσουμε με το όχι. Γιατί δεν νομίζω να είναι και αυτή η απόλυτη επιδίωξη της εταιρείας, το να αντικαταστήσει την προπόνηση στο γυμναστήριο. Η αίσθηση του να είσαι σε έναν χώρο με άλλους να γυμνάζονται, ειδικά μηχανήματα, άπειρα βάρη να επιλέξεις και προπονητές που μπορούν ανά πάσα στιγμή να εστιάσουν σε εσένα είναι αναντικατάστατη. Όπως δεν συγκρίνεται και η αίσθηση του να τρέχεις στον καθαρό αέρα στην πόλη σου με το να τρέχεις σε έναν διάδρομο στο σπίτι.

Αλλά ναι μπορεί να συγκριθεί αν όχι απλά να συμπληρώσει την οιαδήποτε άλλη προπόνησή σου. Γιατί έχεις τον δικό σου προπονητή και ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα που καταμετρά εργομετρικά κάθε σου κίνηση, μικρή ή μεγάλη για να προσαρμόσει το πρόγραμμα εκγύμνασης ανάλογα με τις δυνατότητές σου, την ευλυγισία των άκρων σου και τις αντοχές σου.

 

Καταλαβαίνει πότε κουράζεσαι, πότε δίνεις το κάτι παραπάνω και πότε θα ήταν καλό να σταματήσεις. Να σου πω και κάτι; Σε σχέση με έναν personal trainer που είναι πάνω σου, το σύστημα αυτό υστερεί. Αλλά σε σχέση με την κλασική προπόνηση γυμναστηρίου που πήρες μια φορά ένα πρόγραμμα κι από τότε κάνεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι, με τον γυμναστή να βοηθάει τις ξανθές να σηκώσουν τα βάρη τους, είναι πραγματικά πολύ ανώτερο και χρηστικό.

 

Το λεγόμενο value for money

Σε καιρούς που το γυμναστήριο αποτελεί πολυτέλεια για μερικούς και η βασική αερόβια άσκηση είναι το τρέξιμο στην πόλη ή την φύση, το ποδήλατο και άλλα συναφή, το Nike+ Kinect Training μπορεί να αποτελέσει το τέλειο συμπλήρωμα στην προπόνησή σου. Ακόμα και να την αντικαταστήσει όπως είπαμε παραπάνω. Γιατί δίνοντας ένα ποσό που θα αναλογούσε σε μισή συνδρομή σε ένα πανάκριβο γυμναστήριο ή μισή σε κάποιο συνοικιακό, αποκτάς ένα καλό σύστημα προπόνησης που διαρκεί για όσο το χρειαστείς και μπορεί να το χρησιμοποιείς ανά πάσα ώρα και στιγμή. Είτε είναι πρωί και θες να γυμναστείς πριν τη δουλειά, είτε είναι απόγευμα και θες να ξεδώσεις μετά τη δουλειά είτε σε έχουν βαρέσει τα προβλήματα στο κεφάλι και θες να σηκωθείς στις 3 το βράδυ να γυμναστείς.

Γενικά η γυμναστική κάνει καλό. Το έλεγε και η Ελένη Πετρουλάκη όταν ήμουν μικρός.